powered by Surfing Waves

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Επιφανειακή εξόρυξη στην Ψηλή Ράχη Λίμνης προτείνουν μελετητές και συμφωνεί ο δήμος

Οι θέσεις Ψηλή Ράχη και Αδραλή κοντά στα Κατούνια. Ο νέος Κάκαβος του δήμου;

Απο το Διάυγεια:  
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, η τεχνικοοικονομική μελέτη συντάχθηκε από  τους Γιώργο Τσούπα ( Γεωλόγο), Χρήστο Εμμανουήλ ( Σύμβουλο  επιχειρήσεων ) και με την συμμετοχή σαν τεχνικού συμβούλου του Ζήση  Γεωργιάννη ( Μηχανικού Μεταλλείων ) μετά από ανάθεση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. σύμφωνα με την  172/2011 ομόφωνη απόφαση του.

Ο σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας των  μεταλλευτικών αποθεμάτων μαγνησίτη που περικλείονται εντός των ορίων της  παραχώρησης ΑΕ1 να στηρίξουν είτε μια αυθύπαρκτη εκμετάλλευση είτε να  αποτελέσουν αντικείμενο μίσθωσης σε ενδιαφερόμενη μεταλλευτικήεπιχείρηση.

Η ομάδα μελέτης προσανατολίστηκε στην περιγραφή και την απεικόνιση  των γεωλογικών και κοιτασματολογικών δεδομένων της παραχώρησης και  βάσει αυτών την υποβολή προτάσεων και τεχνικών για την μελλοντική αξιοποίηση τους για το καλό της Τοπικής αλλά και της Εθνικής οικονομίας.

Η μελέτη περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια :

· Ιστορικά στοιχεία απόκτησης της παραχώρησης και το ισχύον νομικό μεταλλευτικό καθεστώς.

· Γεωλογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και της  παραχώρησης με ανάλυση σε στοιχεία τεκτονικής, στρωματογραφίας και κοιτασματολογικά στοιχεία.

· Περιγραφή μεθόδου εκμετάλλευσης των ήδη ερευνημένων  κοιτασμάτων της παραχώρησης

· Περιγραφή κοιτάσματος Ψηλής ράχης και πρόταση αξιοποίησης του

· Περιγραφή κοιτάσματος Αδραλή.

· Αναφορά στις υπόλοιπες μεταλλοφόρες περιοχές της παραχώρησης  ( Σκαλί, Βοριά ρέμα, μαυρίσματα )

· Περιβαλλοντικά δεδομένα της παραχώρησης αλλά και της γειτονικής  περιοχής με αναφορά στην χλωρίδα της περιοχής.

· Περιγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της παραχώρησης και των έργων υποδομής.

· Εκτίμηση της μεταλλευτικής αξίας της παραχώρησης

· Πρόταση αξιοποίησης της παραχώρησης

· Οικονομική προσέγγιση της εκμετάλλευσης και της επένδυσης με  προμελέτη σκοπιμότητας που έχει ως αντικείμενο την προκαταρτική εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας οικονομικής μονάδας που θα
επενδύσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος λευκόλιθου ΑΕ1.

Αντικειμενικός της σκοπός, είναι ο κατ’ αρχή καθορισμός και η  προκαταρτική ποσοτικοποίηση του κόστους (δηλαδή των εξόδων) και  της ωφέλειας (δηλαδή των κερδών) του συγκεκριμένου επενδυτικού  προγράμματος. Έτσι παράγεται η απαιτούμενη πληροφόρηση για την  βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης και για τα βασικά χρηματοοικονομικά της στοιχεία ( χωριστό τεύχος).

· Η μελέτη καταλήγει με παράρτημα πινάκων και χαρτών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΙΝΑΚΩΝ

1. Πίνακας γεωτρήσεων περιοχής ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ

2. Πίνακας γεωτρήσεων περιοχής ΑΔΡΑΛΗ

3. Υπολογισμοί εκσκαφής – αποθεμάτων ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ

4. Υπολογισμοί εκσκαφής –αποθεμάτων ΑΔΡΑΛΗ

5. Πίνακες ποιοτικών στοιχείων παραγωγής ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΩΝ

1. Χάρτης τωρινής κατάσταση εκσκαφής ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ

2. Χάρτης μελλοντικής κατάσταση εκσκαφής ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ

3. Χάρτης επιφάνειας και νταμαριού ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ

4. 5 οριζόντιες και 9 κατακόρυφες τομές κοιτάσματος ΨΗΛΗΣ ΡΑΧΗΣ  με ποιοτικά στοιχεία μαγνησίτη

5. Χάρτης επιφάνειας και νταμαριού ΑΔΡΑΛΗ με ισοβαθείς  κοιτάσματος

6. Χάρτης τοπογραφικού ανάγλυφου και γεωτρήσεων ΑΔΡΑΛΗ

7. 20 κατακόρυφες τομές κοιτάσματος ΑΔΡΑΛΗ.

8. Γεωλογικός χάρτης ευρύτερης περιοχής με σχετικό υπόμνημα .

9. Τοπογραφικός χάρτης ευρύτερης περιοχής της ΑΕ1

10.Τοπογραφικός χάρτης της μεταλλειοκτησίας ΑΕ1

11.Χάρτης παλαιών μεταλλευτικών και ερευνητικών έργων στην ΑΕ1

12. Αντίγραφο του αρχικού χάρτη του 1940 της μεταλλειοκτησίας ΑΕ1.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η κατοχύρωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων της παραχώρησης γνωστής  σαν ΑΕ1 έκτασης 5.040 στρεμμάτων αρχίζει επίσημα την 11/7/1886 με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Κ. Λομβάρδου κατόπιν της από  20/9/1884 αιτήσεως της κοινότητας Λίμνης.

Περιοχές που είχαν κατά το παρελθόν εκμεταλλευτεί είναι η περιοχή της  Ψηλής Ράχης (υπόγεια και επιφανειακή ), η περιοχή Αδραλή, το σκαλί, τα  μαυρίσματα και το Βοριά Ρέμα.

Η πρώτη αναφορά εκμετάλλευσης τμήματος της παραχώρησης είναι από το  1868 στην περιοχή της ψηλής ράχης και αφορά παραγωγή 3000 στατήρων ή 170 τόνων (Διδ. .Διατριβή Γ. Παλάντζα Από τα δεδομένα της υπάρχουσας νομοθεσίας η μεταλλευτική παραχώρηση

ΑΕ1 έχει αρχική διάρκεια παραχώρησης για 50 χρόνια δηλαδή έως το 2026  και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 59 του Ν. 274/76  δύναται να παραταθεί για άλλα 50 χρόνια.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Β. Εύβοια παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο με κανονικά ρήγματα, τα οποία  οφείλονται στην εφελκυστική τεκτονική που επικρατεί τα τελευταία 13  εκατομμύρια έτη.

Η παρουσία των κοιτασμάτων μαγνησίτη που φιλοξενούνται σε υπερβασικά  πετρώματα είτε σερπεντινιωμένα είτε υγιή, είναι στενά συνδεδεμένη με τα  ρήγματα και τις ρηξιγενείς ζώνες της περιοχής.

Εις την περιοχή της παραχώρησης ο σερπεντινιωμένος περιδοτίτης  (σερπεντίνης) εμφανίζεται είτε με καφέ-κεραμιδί χρώμα αρκετά εξαλοιωμένος  ( συνήθως μεταλλοφόρος ) , πράσινος, ελάχιστα εξαλοιωμένος και μαύρος  δουνιτικός στείρος.

Τα υψομετρικά υψηλότερα σημεία της παραχώρησης αποτελούνται από καφέ  σερπεντίνη ενώ τα χαμηλότερα από πράσινο σκληρό σερπεντίνη και σε  ρεματιές συναντάμε και τον μαύρο σερπεντίνη που είναι μη μεταλλοφόρος.
Οι επιφανειακές και υπόγειες εργασίες σε καφέ σερπεντίνη μας  επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή αποτελεί ενδιαφέρουσα κοιτασματολογική  συγκέντρωση.

Ο γόνιμος σερπεντίνης προς Βορρά και Β-Ανατολικά φτάνει έως την παλιά  γραμμή του Ντεκοβίλ ενώ προς Ανατολάς έως την περιοχή παλαιών  υπόγειων εκμεταλλεύσεων. Προς Δυτικά και νότια ξεπερνά τα όρια της  παραχώρησης.

Εις την περιοχή της ψηλής Ράχης που έχει γίνει κατά το παρελθόν γεωτρητική έρευνα ( οι μοναδικές μαζί με το Αδραλή περιοχές που έχει γίνει έρευνα με  γεωτρήσεις από την Α.Ε.Επιχειρήσεων ) έχει δώσει κυρίως τις 2 πιο διαδεδομένες στην Β-Κ Εύβοια μορφές μεταλλοφορίας stockwerk (διασταυρούμενα φλεβίδια ) και μικρού πάχους φλέβες (φελόνια). Η τεκτονική ανάλυση στην περιοχή αυτή έδωσαν διεύθυνση μεταλλοφόρων επαφών ΒΒΔ - ΝΝΑ (120-150 μοιρών) που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την συνέχιση της έρευνας.

Η δεύτερη περιοχή που έχει ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς έγινε περιορισμένη έρευνα την δεκαετία 1960-1970 είναι η περιοχή Σκαλί όπου υπάρχουν  διάσπαρτες παλιές εκμεταλλεύσεις . Στην περιοχή εμφανίζεται μεταλλοφορία  μορφής stockwerk αλλά και μικρού πάχους φελόνια.

Άλλες περιοχές είναι η γνωστή σαν Βοριά Ρέμα και τα Μαυρίσματα που είναι  παρόμοιες περιπτώσεις με την προηγούμενη περιοχή Σκαλί.

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το μετάλλευμα του μαγνησίτη βρίσκεται κάτω από τεκτονικό έλεγχο,  ακολουθώντας ρηξιγενείς γραμμές. Σε μεγάλα βάθη παρατηρούνται φλέβες  πάχους μερικών μέτρων ενώ προς την επιφάνεια γίνονται λεπτότερες και καταλήγουν σε μορφή πλέγματος φλεβιδίων ( stockwerk ).

Το μετάλλευμα αποτελείται κυρίως από μαγνησίτη, δολομίτη, μορφές SiO2  (οπάλιο, χαλκηδόνιο, χαλαζία) ενώ σπάνια συναντάμε τάλκη και σηπιόλιθο.
Έχει παρατηρηθεί σε πολλά κοιτάσματα η παρουσία καθαρού μαγνησίτη σε  βάθος και η αύξηση της παρουσίας δολομίτη και πυριτικού κοντά στην  επιφάνεια.

Μέθοδος εκμετάλλευσης - Εκμεταλλεύσιμα αποθέματα

Η απόφαση του μελετητή για τον τρόπο ( μέθοδο ) εκμετάλλευσης ενός  κοιτάσματος υπόγεια ή υπαίθρια λαμβάνεται μετά από εμπεριστατωμένη  μελέτη μίας σειράς δεδομένων και προβλημάτων που αφορούν την βέλτιστη  κάθε φορά απόφαση.

Τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο  εκμετάλλευσης για κάθε κοίτασμα είναι η οικονομικότητα της εκμετάλλευσης,  δηλαδή ο συνδυασμός αποθεμάτων, περιεκτικότητας, ύψους παραγωγής, κόστους παραγωγής, αξίας προϊόντος. Την τεχνικά ορθολογική λύση που
προτείνει η αξιολόγηση των παραπάνω παραγόντων μπορεί να απορρίψουν  άλλοι παράγοντες όπως η μεταλλευτική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στην περίπτωση των δύο κοιτασμάτων (Ψηλή Ράχη και Αδραλή) που θα  μελετήσουμε και για τα οποία υπάρχουν παλαιότερα στοιχεία από ερευνητικές  γεωτρήσεις η επιλογή της μεθόδου είναι δεδομένη λόγω τριών πολύ σημαντικών παραγόντων.

· Έχει υπάρξει στο παρελθόν επιφανειακή εκμετάλλευση των δύο αυτών  κοιτασμάτων και έχει απομακρυνθεί μέρος του στείρου καλύμματος  · Η απόσταση του κοιτάσματος από το σημερινό τοπογραφικό ανάγλυφο  είναι πολύ μικρή για μια ασφαλή υπόγεια εκμετάλλευση.

· Η σχέση εκμετάλλευσης δεν είναι από την άποψη του κόστους  απαγορευτική (αυτό ισχύει μόνο για την επιφανειακή εξόρυξη της  Ψηλής Ράχης).




Η επιφανειακή εξόρυξη συνήθως είναι φθηνότερη, αλλά έχει πιο. άμεσες επιπτώσεις. στο φυσικό τοπίο αλλά και  στο υδρογραφικό σύστημα της περιοχής

1. Κοίτασμα Ψηλής Ράχης

Το κοίτασμα της Ψηλής Ράχης προσδιορίζεται από 144 γεωτρήσεις ( οι 102 αφορούν την παραχώρηση ΑΕ1) και έχουν πραγματοποιηθεί από την Α.Ε. Επιχειρήσεων κατά το παρελθόν. Από τα στοιχεία τους μετά από επεξεργασία  με την βοήθεια μεταλλευτικού λογισμικού πακέτου προέκυψαν τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα καθώς και ο σχεδιασμός της εκσκαφής Από την επεξεργασία προέκυψαν μια σειρά σχεδίων κατόψεων και τομών  που επισυνάπτονται στο παράρτημα της μελέτης

Οι υπολογισμοί που προέκυψαν από τα στοιχεία των γεωτρήσεων και τον  βέλτιστο σχεδιασμό της εκσκαφής μας έδωσαν σχέση αποκάλυψης δηλαδή  τόνοι μικτά /στείρα=1/7. Το αποτέλεσμα αυτό αφορά την κοινή εκμετάλλευση  του κοιτάσματος που εκτείνεται σε δύο παραχωρήσεις , την ΑΕ1 και 0.Π. 92.

Εις το τμήμα που ευρίσκεται στην ΑΕ1 υπάρχουν βάσει των υπολογισμών  461.065 τόνοι μικτών στους οποίους περιέχονται 266.000 τόνοι μαγνησίτη  περίπου εκ των οποίων αναμένεται να παραχθούν 220.000 τόνοι σε κοκκομετρικά κλάσματα +10 χιλιοστά.

Κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο 1975-1978 είχαν  πραγματοποιηθεί εργαστηριακές δοκιμές στα δείγματα από τις γεωτρήσεις  δειγματοληψίας με εργαστηριακό μαγνητικό διαχωριστή και βαρέα υγρά.

Τα στοιχεία αυτά επεξεργαστήκαμε και προέκυψαν οι πίνακες ποιοτικής  κατανομής που επισυνάπτουμε στο παράρτημα της μελέτης. Επισυνάπτουμε  2 πίνακες ο ένας αφορά την συνολική εικόνα του κοιτάσματος και ο δεύτερος την ποιοτική κατανομή ανά βαθμίδα. Τα στοιχεία αυτά κατά την άποψη μας  ενδεικτική αξία έχουν γιατί και η τεχνολογία των μαγνητών έχει σημαντικά βελτιωθεί και το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής θα παραχθεί με  χειροδιαλογή.

Το ετήσιο πρόγραμμα του μεταλλείου της Ψηλής Ράχης υπολογίσθηκε με ένα  δεκαετές χρονοδιάγραμμα εκσκαφής και παραγωγής μειωμένο το πρώτο έτος  και σταθερό για τα επόμενα χρόνια. Η προσέγγιση αυτή προφανώς δεν είναι δεσμευτική και κύρια εξαρτάται από τις δυνατότητες διάθεσης της παραγωγής..

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι τεχνικά επιβεβλημένη η κοινή εκμετάλλευση του κοιτάσματος που ευρίσκεται στις δύο γειτονικές παραχωρήσεις διότι η χωριστή εκμετάλλευση είναι πρακτικά αδύνατη εφόσον οι δρόμοι ανάπτυξης και ο χώρος απόθεσης στείρων της επιφανειακής εκμετάλλευσης είναι στην ΟΠ92 και οι βαθμίδες αποκάλυψης στην ΑΕ1.

1. Κοίτασμα Αδραλή

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία των 42 γεωτρήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν και με την βοήθεια του μεταλλευτικού λογισμικού πακέτου υπολογίσθηκε απόθεμα 77.000 τόνων μικτών που περιέχουν 46.000 τόνους μαγνησίτη και απαιτείται εκσκαφή 1.400.000 τόνων στείρων. Η σχέση στείρων προς μικτά μας δίνει 1:18,2 και παραγόμενο μαγνησίτη προς εκσκαφή 1:40 άρα το κόστος εξόρυξης καταλήγει στα 64 ευρώ και μαζί με το κόστος εμπλουτισμού και των υπολοίπων δαπανών
φτάνει περίπου στα 84 ευρώ ανά τόνο απολήψιμου μαγνησίτη άρα σαν  μεμονωμένη δραστηριότητα ζημιογόνα με δεδομένο ότι η ποιότητα της παραγωγής θα είναι ανάλογη της Ψηλής Ράχης άρα και η μέση αξία παραγωγής 60 ευρώ ανά παραγόμενο τόνο

Η περίπτωση της υπόγειας εκμετάλλευσης δεν εξετάζεται λόγω του ότι η  απόσταση του κοιτάσματος από το σημερινό τοπογραφικό ανάγλυφο είναι πολύ μικρή για μια ασφαλή υπόγεια εκμετάλλευση.

1. ΣΚΑΛΙ - ΒΟΡΙΑ ΡΕΜΑ – ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΑ

Στις 3 αυτές περιοχές την δεκαετία του 1960 από την εταιρεία Ελληνικοί  λευκόλιθοι πραγματοποιήθηκε έρευνα με γεωτρήσεις, δειγματοληψίες από τα πρανή δρόμων αλλά και από υπάρχουσες παλαιότερες μικρές υπόγειες  εκμεταλλεύσεις. Τα αποτελέσματα αυτά απεικονίζονται στον χάρτη « παλαιώνμεταλλευτικών και ερευνητικών έργων» και είναι οδηγός σε όποιον θα ήθελε να σχεδιάσει μια σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια.

Προφανέστατα η ύπαρξη βαθιών ρεματιών βοήθησε στην προσπέλαση των  φελονιών και την εκμετάλλευση τους στις 3 αυτές περιοχές.
Η υπάρχουσες δειγματοληψίες και μικρές εκμεταλλεύσεις δείχνουν ότι η διεύθυνση της μεταλλοφορίας είναι η ΒΒΔ-ΝΝΑ και αφορούν την διεύθυνση  της κύριας μεταλλοφορίας της περιοχής.

Ο χάρτης που προαναφέραμε είναι σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 άρα μπορεί  κάποιος με ένα απλό μηχάνημα GPS εύκολα να προσεγγίσει τα διάφορα σημεία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η περιοχή για εκμετάλλευση της Ψηλής Ράχης δεν ευρίσκεται εντός των ορίων προστατευμένης περιοχής του δικτύου NATURA 2000. Επίσης οι  χώροι της ΑΕ1 δεν εμπίπτουν εντός προστατευτέων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο 21, Ν. 1650/86 ή βάσει άλλης νομοθετικής ρύθμισης ή διεθνούς συνθήκης (Ramsar, Natura 2000, κλπ).
Το μεγαλύτερο τμήμα της ΑΕ1 είναι μέσα στην αναδασωτέα έκταση από την  μεγάλη πυρκαγιά του 1977 (απόφαση Νομάρχη ζ/3133/5-11-1977), που είχε κάψει περίπου 127.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται επίσης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία τα οποία όμως λόγω της μεγάλης απόστασης από τη περιοχή μελέτης δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη λειτουργία των εργασιών.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί εντός των ορίων της παραχώρησης και δεν πρόκειται να επηρεάσει αγροτικές δραστηριότητες της περιοχής διότι θα χρησιμοποιεί κύρια δασικές εκτάσεις.

Το εξωτερικό δίκτυο (επαρχιακό, μεταλλευτικές και αγροτικές οδοί) προς τις περιοχές μελέτης και τις θέσεις έρευνας είναι ήδη διαμορφωμένο οπότε δεν απαιτούνται επιπλέον έργα, η κατασκευή των οποίων ενδεχομένως θα  προκαλούσε επιπλέον επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η απόθεση των στείρων θα γίνει εντός της υπάρχουσας εκσκαφής και  σταδιακά θα γίνει φύτευση των βαθμίδων εκμετάλλευσης και της απόθεσης.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Γενικά

Η μεθοδολογία εκτίμησης της μεταλλευτικής αξίας ενός μη λειτουργούντος  μεταλλείου και στην περίπτωση μας μιας μεταλλευτικής παραχώρησης με  περιοχές μη επαρκώς ή και καθόλου ερευνημένες ενέχει σοβαρές  αβεβαιότητες. Ο καθηγητής Αποστολίδης σε σχετική δημοσίευση του (1990 ) προτείνει την μέθοδο της παρούσης αξίας των χρηματοροών για μεταλλευτικές παραχωρήσεις που έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος στο  οποίο δεν έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση.

Ιδιαίτερη σημασία για τους υπολογισμούς πέραν των τεχνικών παραμέτρων  έχει και η επιλογή του επιτοκίου προεξόφλησης που η τιμή του κυμαίνεται από  4-25% και που πρακτικά απεικονίζει το μέγεθος του ρίσκου που λαμβάνει ο  επενδυτής σε δεδομένη επένδυση και όσο μεγαλώνει η τιμή του μειώνεται η  παρούσα αξία των χρηματοροών

Ο Ρετζέπης ( 1967 ) σε μια προσπάθεια να υπολογίσει την αγοραία αξία μιας μεταλλευτικής παραχώρησης προτείνει το ένα έβδομο της παρούσας αξίας των μελλοντικών ακαθάριστων κερδών. Ο ίδιος επίσης προτείνει σαν εκτίμηση της αξίας των δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας ως την παρούσα αξία του συνολικού ποσού των ετησίων μισθωμάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μιας μεταλλευτικής παραχώρησης.

Ο Harris ( 1990 ) αναφέρει ότι « το πρώτο ερώτημα που αφορά την αξία ενός κοιτάσματος είναι υποκειμενικό, σε ποιόν απευθύνεται η αξία. Ο μεταλλειοκτήτης αναμένει να εισπράξει το μίσθωμα επί του παραγομένου προϊόντος, ο εκμισθωτής το κέρδος, οι εργαζόμενοι τον μισθό τους και το δημόσιο τα φορολογικά έσοδα από την οικονομική δραστηριότητα».

Προφανώς η αξία της παραχώρησης και των αποθεμάτων σε μετάλλευμα που ευρίσκονται στο υπέδαφος της έχει νόημα να εκτιμηθούν εφόσον η  μεταλλευτική δραστηριότητα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα και μπορεί η μεταλλευτική δραστηριότητα να αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική και περιβαλλοντική νομοθεσία


Η παραχώρηση ΑΕ1

Τα δεδομένα που έχουμε να συνεκτιμήσουμε είναι τα εξής:

· Η ύπαρξη προς το παρόν ενός τμήματος κοιτάσματος στην περιοχή  της Ψηλής Ράχης οικονομικά εκμεταλλεύσιμου αποθέματος 416.000  τόνων μικτού μεταλλεύματος με παραγωγή περίπου 220.000 τόνωνμαγνησίτη.

· Η ανάγκη συνεκμετάλλευσης του τμήματος του κοιτάσματος αυτού με το υπόλοιπο που ευρίσκεται σε γειτονική παραχώρηση.

· Η ύπαρξη ενός ακόμα κοιτάσματος στην περιοχή Αδραλή μη  οικονομικά εκμεταλλεύσιμου με τα σημερινά δεδομένα αλλά που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

· Η ύπαρξη περιοχών αποδεδειγμένα μεταλλοφόρων από παλαιές  μικρές υπόγειες εκμεταλλεύσεις που απαιτούν όμως γεωτρητική έρευνα για την εκτίμηση του εναπομείναντος μεταλλευτικού αποθέματος.

Κατά συνέπεια η μεταλλευτική αξία της παραχώρησης θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση τα μεταλλευτικά δικαιώματα μέχρις εξαντλήσεως των  αποθεμάτων και σύμφωνα με την υπάρχουσα μεταλλευτική νομοθεσία  (άρθρο 84 του Μεταλλευτικού κώδικα Ν 210/73). Το ποσοστό αυτό είναι
4% επί της τιμής FOB για εμπλουτισμένο μαγνησίτη και 2% επί της τιμής  FOB για παραγόμενη μαγνησία. Με την μέθοδο αυτή προφανώς διατηρεί ο  Δήμος τα μεταλλευτικά δικαιώματα σε πιθανά κοιτάσματα που θα προκύψουν από την έρευνα των υπολοίπων περιοχών της παραχώρησης  και τα οποία εφόσον είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα θα αποφέρουν επιπλέον μισθώματα στον Δήμο.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Δήμαρχος ,που είπε: “Θέλω να συγχαρώ  τους μελετητές για τις εμπεριστατωμένες μελέτες και την παρουσίαση τους.

Πρόταση μου είναι να αποσταλούν στην Επιθεώρηση Μεταλλείων και να   ζητήσουμε κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των μεταλλείων και συγκεκριμένα  τις ενέργειες που θα χρειαστεί να προβούμε

Για μίσθωση με διαδικασία διαγωνισμού ή αξιοποίηση εκμετάλλευση από τον Δήμο της συγκεκριμένης μεταλλευτικής παραχώρησης”.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή

απόψεων και αφού έλαβε υπόψη :

α) την παρουσίαση των μελετών

β) την εισήγηση του κ. Δημάρχου

γ)τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:

Κουτσουράς Σταύρος : Είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανάθεση των  μελετών. Είναι θετικό γιατί ενεργοποιείται το δικαίωμα του Δήμου για  εκμετάλλευση. Κινητοποιούμε το δικαίωμα και το διατηρούμε. Με  προβληματίζει πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Μήπως από μόνοι μας προχωρήσουμε στην απευθείας μίσθωση για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα  εκμετάλλευσης και οι εταιρείες να αναλάβουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις(περιβαλλοντικές μελέτες ή άλλα έξοδα)

Τζαχρήστος Χρήστος: Χαίρομαι που αυτή η έκταση είναι αξιοποιήσιμη
Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ψηφίζουμε το θέμα με την προϋπόθεση ότι ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό .Δεν είμαστε σύμφωνοι να αξιοποιηθεί το μεταλλείο από ιδιώτες. Στη μελέτη υπάρχει πρόβλεψη για την εκμετάλλευση από τον  ίδιο το Δήμο.

Το Δημοτικό Συμβουλιο αποφάσισε

Να αποσταλούν οι μελέτες στην Επιθεώρηση Μεταλλείων και να ζητηθούν κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του μεταλλείου και συγκεκριμένα ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν από την μεριά του Δήμου για την μίσθωση με διαγωνισμό ή εκμετάλλευση-αξιοποίηση από τον ίδιο το Δήμο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.