powered by Surfing Waves

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το δημοτικό συμβούλιο Λοκρών ομόφωνα εναντίον του Αγωγού Φ. Α. Μαυρομάτι-Μαντούδι


Αταλάντη: Όχι χωρίς την  άποψη της τοπικής κοινωνίας και προσδιορισμό των ωφελειών για την περιοχή 

Ο αγωγός Φυσικού Αερίου  θα εξυπηρετούσε την ΛΑΡΚΟ (440 MW + 360 MW) που λειτουργεί στο δήμο Λοκρών και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160 ΜW που προγραμματίζει εταιρεία του ομίλου  ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι . Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ  το αέριο δεν προγραμματίζεται για οικιακή χρήση.

Η ΛΑΡΚΟ που θα ήταν ένας απο τους ωφελούμενους από τον αγωγό απασχολεί σήμερα 1.100 εργαζομένους ένω η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζει η ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι θα απασχολεί 85 εξειδικευμένους.  

Σε αντίθεση με το δήμο μας  που καταστρατηγεί τις διαδικασίες διαβούλευσης και αποθαρύνει κάθε ουσιαστικο διάλογο με την τοπικη κοινωνια, ο δήμος Λοκρων επιζητά την διαβούλευση και την άποψη φορέων και τοπικής κοινωνίας.   Κριτήριο της αποφασης του δημοτικου συμβούλιου Λοκρών ήταν "ο προσδιορισμος των ωφελειών που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης". Ένα βασικό κριτήριο αποφάσεων που ποτέ δεν συζητείται και δεν  αξιολογείται σοβαρά σε πολλές σημαντικές  αποφάσεις του δικού μας δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς, ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ απολαμβάνει την μεταχείριση "Μεσσία" απο την μεσαιωνικού τύπου απολυταρχική διακυβέρνηση Ψαρρού.


Ομόφωνη απόφαση κατά του αγωγού

Στην Αταλάντη στις 27 Δεκεμβρίου 2012  το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών αποφάσισε ομόφωνα  (ΑΔΑ: ΒΕΦΑΩΛΤ-13Μ) την αντίθεσή του στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για το έργο ¨Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ¨»  για το παρακάτω λόγο:

"διότι δεν έχει προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωση εντός της τοπικής κοινωνίας και μεταξύ των θεσμικών φορέων αυτής προς την κατεύθυνση της διερεύνησης αλλά και τυχόν δυνατότητας προσδιορισμού των ωφελειών που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης".

Ακολουθούν τα πρακτικά της συνεδρείασης του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών:

Τα πρακτικά τηςσυνεδρίασης

"Θέμα 1ο: Περί δημοσίευσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο
¨Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ¨
Ο Πρόεδρος ερχόμενος στο θέμα της ημερήσιας διάταξης περί « Περί δημοσίευσης Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο ¨Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης
ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ¨» , έδωσε το λόγο στον Κο Αντιδήμαρχο , Σπυρίδων Γκριτζάπη ο οποίος είπε τα εξής:

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας με την αριθ. 132980/932/5-12-2012 εντολή  της, έστειλε προς δημοσίευση την ταυτάριθμη πρόσκληση-ανακοίνωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της  αριθ. Κ.Υ.Α. ΗΠ3711/2021/26-9-2003 (ΦΕΚ 1391Β), της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε)

«Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ», σύμφωνα με την παρ. 2 του αρθ. 5 του Ν 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε με τις παραγράφους 2 & 3 του αρθ. 3 του Ν 3010/2002.

Η έναρξη δημοσιοποίησης έγινε την 5/12/2012 και λήγει την 5/1/2013 .  Ύστερα από τα παραπάνω το Δ.Σ. θα πρέπει να καταθέσει με απόφασή του τις απόψεις του, σχετικά με  την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων Μ.Π.Ε. του ως άνω «Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ.

Εισηγούμαι να είναι αρνητική η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση της Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μ.Π.Ε για τους λόγους ότι:  
διότι δεν έχει προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωση εντός της τοπικής κοινωνίας και Μεταξύ των θεσμικών φορέων αυτής προς την κατεύθυνση της διερεύνησης αλλά και τυχόν
δυνατότητας προσδιορισμού των ωφελειών που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της
ανταποδοτικότητας αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη:

την εισήγηση του Κου Αντιδήμαρχου Σπυρίδων Γκριτζάπη  την αριθ. 132980/932/5-12-2012 πρόσκληση-ανακοίνωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τη δημοσίευση της ανωτέρω Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (Μ.Π.Ε), τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. ΗΠ37111/2021/26-9-2003 (ΦΕΚ 1391Β)

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Δηλώνει την αντίθεσή του στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για το έργο¨Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ¨» για το παρακάτω λόγο:
διότι δεν έχει προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωση εντός της τοπικής κοινωνίας και
μεταξύ των θεσμικών φορέων αυτής προς την κατεύθυνση της διερεύνησης αλλά και τυχόν δυνατότητας προσδιορισμού των ωφελειών που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της
ανταποδοτικότητας αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης".


Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου,Λίμνης και Αγίας Άννα


Στό Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου,Λίμνης και Αγίας Άννα  πήγε 7 ημέρες νωρίτερα στις 20 Δεκεμβρίου 2012. Η συζήτηση αναβλήθηκε  λόγω απουσίας εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ με αποτέλεσμα να μην εκφέρει γνώμη το δημοτικό συμβούλιο για τον αγωγό αφού η διαβούλευση  έληξε στις 5/1/2013..



Η ΜΠΕ υπεβλήθη τον Απρίλιο 2012, Κόστος έργου 78 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ: "Ο σκοπός του έργου σύνδεσης και τροφοδότησης με Φ.Α. των μελλοντικών μονάδων της ΗΡΩΝ V AE στο Μαντούδι Εύβοιας, (προϋπολογισμού 78.000.000 Ευρώ) είναι να τροφοδοτήσει μετά την ολοκλήρωσή του:

- δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αεριο-στροβιλικού συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1160 ΜW , που πρόκειται να κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΗΡΩΝ V Α.Ε. στην θέση Φούρνοι του Δ.Δ. Μαντουδίου Ευβοίας και

- μία θερμική μονάδα ονομαστικής ισχύος 440 ΜW και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 360 ΜWΗ 

Η επένδυση του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει τα εξής: 

Εγκατάσταση αγωγού Υψηλής πίεσης (80 bar), διαμέτρου 20΄΄ και μήκους 72 περίπου χιλιομέτρων από το Μαυρομάτι Βοιωτίας έως το Μαντούδι Ευβοίας (συμπεριλαμβάνεται και κλάδος 1 χλμ. προς ΛΑΡΚΟ). Από το παραπάνω μήκος τα 62 περ. χλμ. ακολουθούν χερσαία δια-δρομή και τα 10 περ. χλμ. υποθαλάσσια. Εγκατάσταση δύο (2) σταθμών ξεστροπαγίδων στο L/V-SCR Βάγια (Launcher) και στο L/V-SCR Μαντούδι (Receiver). Εγκατάσταση δύο (2) Μετρητικών Σταθμών , στον χώρο της ΗΡΩΝ V στο Μαντούδι και δύο (2) Μετρητικών Σταθμών , στον χώρο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, από τους οποίους ο ένας είναι πιθανόν να είναι και ρυθμιστικός.

Έργα που βρίσκονταν σε διαγωνιστική διαδικασία ή σε φάση μελετών ωρίμανσης :
Εγκατάσταση τριών (3) Βαλβιδοστασίων , στις θέσεις Λάρυμνα , Γαλατάκι, και Μαντούδι
Σε όλο το μήκος του χερσαίου αγωγού έχει θεωρηθεί ότι θα τοποθετηθεί αγωγός ΗDPE Φ40 και θα εγκατασταθεί  core οπτική ίνα.
Η επέκταση του υπάρχοντος συστήματος τηλεπικοινωνιών (PDH), έτσι ώστε να καλυφθούν οι νέοι σταθμοί θα ληφθεί υπόψη καθώς επίσης και η επέκταση του συστήματος SCADA .
Σε ότι αφορά στη γεφύρωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ακτών του υποθαλασσίου τμή-ματος θα εγκατασταθεί διπλή ασύρματη ζεύξη σε συνδυασμό με σταθερή τηλεφωνική γραμ-μή (back up).
Έως σήμερα έχει οριστικοποιηθεί η διαδρομή του αγωγού στην χαρτογραφική κλίμακα 1:50.000. Η Προκαταρκτική Χωροθέτηση των Υπέργειων Εγκαταστάσεων καθώς και η προκα-ταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκαν.
Τον Απρίλιο 2012 υπεβλήθη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Με την υποβολή της ολοκληρώθηκε από το ΔΕΣΦΑ η παροχή υπηρεσιών που προβλέπονταν από το σχετικό Ιδιωτικό Συμφωνητικό".




 Σχέδιο του αγωγού. Η ΜΠΕ για τον αγωγόυπεβλήθη τον Απρίλιο 2012, Ο αγωγός σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί  αποκλειστικά βιομηχανικές εγκαταστάσεις  συνολικής ισχύος 1.960 MW. Δεν προορίζεται για οικιακή χρήση.

  


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.