powered by Surfing Waves

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Δίκτυο Κοινοτήτων σε Δήμαρχο: Φτάνουν τα λόγια... Έργα!

Το παρακάτω δελτίο τύπου είναι συνέχεια σε προηγούμενο άρθρο  με τίτλο "Δίκτυο Κοινοτήτων κατά απολυταρχικού συστήματος δημάρχου"  και τις υποσχέσεις που έδωσε.

Είναι σχετικό με το δήμο μας δεδομένου ότι παρατηρείται παρόμοιος συγκεντρωτισμός εξουσιών. Ο δήμος μας δεν έχει εφαρμόσει τα παρακάτω:

1.Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους προεδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

2. Συσταση πάγιας προκαταβολής στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες βάσει της ΥΑ 74449/29.12.2010 (ΦΕΚ 2044Β/30.12.2010) και

3. Κατάρτιση προϋπολογισμών ανά τοπική και δημοτική κοινότητα βάσει του αρθρ.86 του Ν3852/2010



Οι... καλές προθέσεις του δημάρχου Λέσβου, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου, σύμφωνα με τα άρθρα 83 (παρ. 8 & 9) και 84 (παρ. 6) του «Καλλικράτη», δεν πείθουν το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου. Ζητεί «για να εμπιστευτούν τη θετική πρόθεση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, πριν προχωρήσουν στην αποδοχή των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που θα τους εκχωρηθούν» να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από το νόμο, δηλαδή:
Να ψηφιστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων
Να τηρηθεί πιστά το άρθρο 86, ξεκινώντας, λόγω και της ημερολογιακής συγκυρίας, από την πρώτη παράγραφο («Κάθεέτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατούψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους τηςδημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στοσυμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου».)
Να τηρηθεί πιστά το άρθρο 266, και επιγραμματικά:
1 ) παρ. 1: «Εκπονείται το Πενταετές Τεχνικό ΕπιχειρησιακόΠρόγραμμα (ΤΕΠ) το οποίο εξειδικεύεται κατ' έτος σε ΕτήσιοΠρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ) και ετήσιο Προϋπολογισμό».
2) παρ. 2: «Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονταιοι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες,συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους».
3) παρ.3: «...καθορίζονται τα ποσοστά κατανομής των πόρων πουαφορούν στις δημοτικές ενότητες».
Να τηρηθεί πιστά η παρ. 8 του άρθρου 266 κυρίως ως προς τις διαδικασίες άμεσης διάθεσης του ποσού της Παγίας, απλοποίησης των διαδικασιών υποβολής παραστατικών και της έγκαιρης ανανέωσης του ποσού
Να τηρηθεί πιστά η παρ. 9 του άρθρου 84: «Με απόφαση τουδημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής ορίζονταιυπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση τωνσυμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικήςκοινότητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου πουεδρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παροχή«διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοιχώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας».
Να τηρηθεί πιστά το άρθρο 87: «Οι αποφάσεις του συμβουλίου μετις οποίες διατυπώνονται οι προτάσεις για τα θέματα τηςαρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 83 και 84του παρόντος, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ(8) ημερών από τη συνεδρίαση. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούναμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου τα οποίαοφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθεθέμα το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μέσα σε ένα(1) μήνα».

Όταν εφαρμοστούν τα παραπάνω, σημειώνει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου απευθυνόμενο στο Δημήτρη Βουνάτσο, κάθε πρόσθετη αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τα ανάλογα «εργαλεία» άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εγκρίνει και να κοινοποιήσει στα τοπικά συμβούλια (Τ.Σ.) τους κανονισμούς, καθαριότητας, άρδευσης, διαχείρισης κοιμητηρίων, διαχείρισης βοσκοτόπων, να αποστείλει γενικά τοπογραφικά των περιοχών αρμοδιότητας των Τ.Σ., όπου θα καθορίζονται τα δημοτικά ακίνητα, σχετικές νομοθεσίες περί των αρμοδιοτήτων που θα τους παραχωρηθούν και γενικά ότι κρίνει απαραίτητο το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα τις αρμοδιότητες που θα τους παραχωρηθούν.

«Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, μόνο κατ' όνομα, χωρίς την ενδυνάμωση των Τ.Σ. με τα απαραίτητα "εργαλεία" δε θα βοηθήσειστην επίλυση προβλημάτων, αντιθέτως θα προσθέσει επιπλέον βάρηστα Τ.Σ. που είδη ασθμαίνουν και "πελαγοδρομούν"», υπογραμμίζει το Δίκτυο.

Τέλος, ζητεί να είναι «παρών» στη συνάντησηΑθανασίου-Βουνάτσου, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια του δημάρχου στην παρουσίαση των προβλημάτων που απορρέουν από τη δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.