powered by Surfing Waves

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα



Πολιτιστικές εκδηλώσεις, μικρά και μεγάλα φεστιβάλ, οργανώνουν και παρουσιάζουν την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι δήμοι σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της κάθε περιοχής.


Στην Αργολίδα, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός είναι το φεστιβάλ της Επιδαύρου αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της περιφέρειας, ενώ, έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.

Στη Λακωνία, το 25ο Πολιτιστικό καλοκαίρι παρουσιάζεται στο φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθέατρου, στη Σπάρτη, φιλοξενώντας, όπως κάθε χρόνο, τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες τις θερινής περιόδου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με πολύ χαμηλό εισιτήριο, λόγω της επιδότησής του από το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, αλλά και τον δήμο Σπάρτης και την περιφέρεια Πελοποννήσου σε όσες παραστάσεις είναι συνδιοργανωτές.

Φέτος, οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν με την παιδική παράσταση «Οι άθλοι του Ηρακλή», από το θίασο της Κάρμεν Ρουγγέρη, που υπογράφει μια παραμυθένια παραγωγή με πολύχρωμα σκηνικά, κοστούμια και εκπληκτική μουσική, η οποία βασίζεται με ακρίβεια στο μύθο του ήρωα των ηρώων, τον Ηρακλή. Την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, στις 9.30μμ, η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή «Αναζητώντας τον Αττίκ», μετά την επιτυχία της στο θέατρο Badminton συναντά το κοινό του Σαϊνοπουλείου, με φόντο τη μαγευτική καστροπολιτεία του Μυστρά.

Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στις 9.30μμ, μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι «Όρνιθες», παρουσιάζεται φέτος, πριν την Επίδαυρο και το Ηρώδειο, στο Σαϊνοπούλειο από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία και απόδοση του Γιάννη Κακλέα και μουσική του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι, που πρωτοακούστηκε στη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το 1959 από τον Κάρολο Κουν.

Τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ το Αμφιθέατρο υποδέχεται την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με Οpera Gala «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα». Μια μεγάλη συναυλία, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναυλίες εκτός έδρας» και πραγματοποιείται σε τρία ιδιαίτερης ομορφιάς και ιστορικότητας τοπία στην χώρα, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Με το ακριβότερο εισιτήριο στα 10 ευρώ, δίνεται οι ευκαιρία στους Σπαρτιάτες και όλους τους Πελοποννήσιους να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση με σύσσωμη την 80μελή ορχήστρα της ΚΟΕ, σε ένα ποικίλο κι απαιτητικό πρόγραμμα με ορχηστρικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και άριες από δημοφιλής όπερες. Πρόκειται για μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία που αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για το κοινό της επαρχίας, να παρακολουθήσει ένα τόσο σημαντικό μουσικό σύνολο. Την Τετάρτη, 8 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, παρουσιάζεται η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Στέλιο Μάινα στους βασικούς ρόλους.

Το 25ο φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου ολοκληρώνεται με μία συναυλία τριών χαρισματικών καλλιτεχνών, των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Τονίνο Καροτόνε και Δημήτρη Σταρόβα, οι οποίοι με το ταλέντο τους θα διασκεδάσουν το κοινό κάνοντάς το να ταξιδέψει σε μια άλλη σφαίρα. 

Στην Αρκαδία, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Τρίπολης σε συνεργασία με τον δήμο, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, με την παιδική παράσταση «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Το Σάββατο, 7 Ιουλίου, θα φιλοξενηθεί η παιδική παράσταση «Παραμύθια Φύτρωσαν στον Κήπο», της Μαίρης Ραζή και ακολουθεί την Πέμπτη, 12 Ιουλίου, η πολυσυζητημένη παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά. Την Παρασκευή, 13 Ιουλίου, το Θέατρο Σκιών από το θίασο Αθανασίου και την Κυριακή, 15 Ιουλίου, το Θέατρο Άλσους υποδέχονται «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του θεάτρου Ακροπόλ, με το Γιώργο Αρμένη και το Σταύρο Ξαρχάκο στη διεύθυνση της ορχήστρας.

Την επομένη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, ο Σωκράτης Μάλαμας θα δώσει μια μοναδική συναυλία, ενώ, δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη, 18 Ιουλίου, το θέατρο Βασιλάκου παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ελλάδα πότε δεν πεθαίνει». Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, στο θεατράκι του Άλσους παρουσιάζεται η σύγχρονη κωμωδία της Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου «ΝΟ...ΘΕΙΑ» και την επομένη το θέατρο φιλοξενεί την επιθεώρηση «Ο Λαός δεν κάνει χάρη, στο Μνημόνιο βάζει Αμπάρι». Την Τετάρτη, 25 Ιουλίου, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν η επιστροφή» από το θίασο του Γιώργου Κιμούλη και την Τρίτη, 31 Ιουλίου, στο θέατρο Άλσους ανεβαίνει η πολιτική και ξεκαρδιστική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Ιππής», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το θέατρο Ακροπόλ με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Τον Αύγουστο οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Πέμπτη, 2 Αυγούστου, θα δοθεί η παράσταση «Θα Πηδήξω από το Παράθυρο», από το θέατρο Βεάκη. Την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, ένα παραδοσιακό χορευτικό από τη Γαλλία και ο τοπικός Χορευτικός Σύλλογος Τεγέας θα χορέψουν παραδοσιακούς ελληνικούς και γαλλικούς χορούς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Δευτέρα, 6 Αυγούστου, οι Μαγικές Σβούρες παρουσιάζουν «Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και την Δευτέρα, 13 Αυγούστου, το θεατράκι θα πλημμυρίσει μελωδία από τη συναυλία έντεχνου τραγουδιού «Αγάπη-Ερωτας-Προδοσία», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, η Ελληνική Θεαμάτων παρουσιάζει τη μεγάλη επιτυχία του χειμώνα «Να Ζει Κανείς ή να μη Ζει;», με την Κάτια Δανδουλάκη, στην Τρίπολη. Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, με τον «Επιθεωρητή» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Παράλληλα με τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο θέατρο Άλσους, ο δήμος Τρίπολης και η Κοινωφελής του Επιχείρηση έχουν ετοιμάσει και άλλες εκδηλώσεις, κυρίως για παιδιά, που θα παρουσιαστούν σε αρκετά χωριά του δήμου, ενώ για πρώτη φορά, σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις, έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, τα οποία θα διατεθούν από την Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Τρίπολης.

Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας, η Αναπτυξιακή εταιρεία Πάρνωνα και η περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνουν τετραήμερες εκδηλώσεις για την προβολή της Τσακώνικης μελιτζάνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα τετραήμερο γαστρονομικών αναζητήσεων με τοπικούς, μακρινούς χορούς και μουσικές, με ντόπιες και ξενόφερτες μελιτζανογεύσεις. Η μελιτζάzz, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ του 2012 θα είναι ένα ethno-jazz ταξίδι στη Μεσόγειο, από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Στο Λεωνίδιο, σε έναν τόπο αρχοντικό, στην καρδιά της Τσακωνιάς, συναντάται η πολυφωνία των πολιτισμών της Μεσογείου και jazz μελιτζανογεύσεις φιλοδοξούν να ταξιδέψουν τους επισκέπτες του φεστιβάλ στη Μεσογειακή μουσική κουζίνα.

Στο νομό Κορινθίας, το σπουδαιότερο φεστιβάλ είναι αυτό του Green Theater, αρχαϊκού τύπου αίθριο θέατρο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη των Κλεωνών και θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά, έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του δήμου Νεμέας. Ο φεστιβαλικός αυτός θεσμός, φέτος, θα φιλοξενήσει πλήθος εξαιρετικών θεατρικών παραστάσεων και θα υπάρξουν βραδιές με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο και το ρεμπέτικο με τον Μπάμπη Γκολέ.

Παράλληλα, το 3ο Green Theater Festival 2012 δίνει την ευκαιρία στους Κορίνθιους να παρακολουθήσουν ειδικές βραδιές με μικρότερα μουσικά σύνολα στο φουαγιέ του θεάτρου, εκθέσεις τέχνης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και παρουσιάσεις βιβλίων.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν κινηματογραφικές ταινίες, με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνθου.

Στις 4 Ιουλίου η Ελληνική Θεαμάτων παρουσιάζει την παράσταση «Να ζει κανείς ή να μη ζει» με την Κάτια Δανδουλάκη και στις 8 Ιουλίου μία πολύ ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική κωμωδία, εμπνευσμένη από έναν παλιό ινδικό μύθο, το «Δεν Βλέπω, Δεν Ακούω, Δεν Μιλάω» φτάνει στις Αρχαίες Κλεωνές. Ακολουθούν οι παραστάσεις:

Στις 11 Ιουλίου «Το Μήλο», μία ξεκαρδιστική κωμωδία από το Θέατρο Αθηνά.

Στις 14 Ιουλίου «Το ξυπόλητο τάγμα» παρουσιάζει την Λαϊκή Όπερα «Όξω απ' την παράγκα», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί ελεύθερο λαϊκό γλέντι με την εξαμελή ορχήστρα στο φουαγιέ του Green Theater.

Στις 18 Ιουλίου φιλοξενείται από το παιδικό θέατρο «Ηλιαχτίδα» η παράσταση «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», σε σκηνοθεσία Αλκη Ζερβού.

Στις 21 Ιουλίου παρουσιάζεται «O Επιθεωρητής», το κλασικό αριστούργημα του Γκόγκολ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Στις 28 Ιουλίου η Κάρμεν Ρουγγέρη φέρνει την παιδική παράσταση «Οι άθλοι του Ηρακλή».

Στις 30 Ιουλίου φιλοξενούνται «Τα Βαφτίσια» του Νίκου Μουτσινά και της Τζένης Διαγούπη.

Την 1η Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζουν «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη και στις 6 Αυγούστου την επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «Ιππής».

Στις 8 Αυγούστου ένας 20µελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές παρουσιάζουν το έργο «Αναζητώντας τον Αττίκ».

Στις 12 Αυγούστου φιλοξενείται ο «Δον Ζουάν, η επιστροφή» του Έντεν φον Χόρβατ με το Γιώργο Κιμούλη και ακολουθεί, στις 17 Αυγούστου, η μεγάλη επιθεώρηση του καλοκαιριού «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή».

Στις 21 Αυγούστου φτάνει στο Green Theater η «Ντόρα η Μικρή Εξερευνήτρια», στις 29 Αυγούστου οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο και την 1η Σεπτεμβρίου οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου φιλοξενώντας τρεις rock συναυλίες.

Στη Μεσσηνία, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα και φέτος πραγματοποιείται για 18η χρονιά, από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου, ενώ για πρώτη χρονιά θα φιλοξενηθούν παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού είναι το φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν, το οποίο παρουσιάζεται στα μέσα Ιουλίου στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας.

Το Festival Μηδέν είναι το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, οργανώνεται και διαχειρίζεται από μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών, με κοινό πεδίο δράσης τη βιντεοτέχνη και κοινό τόπο καταγωγής την Καλαμάτα.

Είναι μία ανεξάρτητη διοργάνωση που υλοποιείται από τη Sea Level, αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρία, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του δήμου Καλαμάτας.

Κεντρικός άξονας του φεστιβάλ είναι η ελεύθερη παρουσίαση, η ανάδειξη και η ανάπτυξη της ελληνικής και διεθνούς τέχνης του βίντεο και των νέων μέσων, σε μία εποχή όπου η εικόνα και η τεχνολογία διαδραματίζουν όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.

Το Festival Μηδέν έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου θα πραγματοποιηθούν και φέτος με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των δήμων, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι εκδηλώσεις είναι πιο περιορισμένες, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως κάθε καλοκαίρι, πάντως, σε όλα τα νησιά θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, σε όλα τα επίπεδα.

Μεταξύ αυτών, είναι η γιορτή μουσικής στη Ρόδο η οποία περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η αναβίωση του εθίμου «Κλήδονα», το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μέχρι και φεστιβάλ μπύρας.

Στις 14 Ιουλίου, στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μια βραδιά με τον Μάνο Χατζιδάκι», που θα είναι μια θεατρική και μουσική παράσταση.

Στη Σύμη θα πραγματοποιηθούν, και φέτος, εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί στο νησί, με σπουδαίες παρουσίες.

Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Κω, Κάρπαθο, Πάτμο και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι περισσότερες εξ' αυτών δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, γι' αυτό και δεν έχουν ανακοινωθεί τα σχετικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και τα δεκάδες παραδοσιακά πανηγύρια, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, με μεγάλη συμμετοχή και των επισκεπτών των νησιών.

Τέλος, για 3η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται τον Αύγουστο στη Σάμο, το Samos Young Artists Festival.

Πρόκειται για τη συνάντηση ταλαντούχων μουσικών απ' όλο τον κόσμο οι οποίοι παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, αλλά και καινούργιες, πρωτότυπες συνθέσεις.

Επτά ημέρες δημιουργίας από τις 6 ως τις 12 Αυγούστου με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γερμανία, Ισλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν και ΗΠΑ, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν τόσο οι κάτοικοι της Σάμου αλλά και οι επισκέπτες.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει από το 2012, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μαέστρος και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή.

Στη δε συναυλία λήξης θα ενωθούν όλοι οι μουσικοί του φεστιβάλ αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα ελληνικό θέμα.

Μεταξύ άλλων, θα τιμηθεί για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και ο Έλληνας (Σάμιος) συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

Με ήχους τζαζ ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, το οποίο διατηρεί τον χαρακτήρα του, που είναι κυρίως μουσικός. Οι εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου, θα στηριχθούν σε τοπικά σχήματα, όπως η Ορχήστρα Πατρών, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και το χορευτικό τμήμα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και μετακλήσεις μουσικών σχημάτων και θιάσων.

Όσον αφορά στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ρωμαϊκό Ωδείο, το κάστρο της Πάτρας, όπου φέτος εκτός από τον ελαιώνα θα αξιοποιηθεί ο ατμοσφαιρικός χώρος του εξαπύργιου, το κάστρο του Ρίου, αλλά και άλλοι χώροι σε γειτονικές με την Πάτρα περιοχές.

Το διεθνές φεστιβάλ προγραμματίζει ακόμη συναυλία της Ορχήστρας Πατρών με τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος θα τραγουδήσει Μάνο Χατζιδάκι. Ακόμη έχει προγραμματιστεί δεκαήμερο εκδηλώσεων στον χώρο της πλαζ από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου, όπου κάθε ημέρα συγκροτήματα θα δίνουν συναυλίες, θεατρικά σχήματα θα δίνουν παραστάσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν παραστάσεις χοροθεάτρου και χορού. Στόχος των πολυήμερων αυτών εκδηλώσεων είναι να προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών στην Πάτρα

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη η παράσταση του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού οργανισμού με τίτλο «Τα μάρμαρα μιλούν», όπως και η θεατρική παράσταση «Αλκιβιάδης ο Άγιος» της Μαρίας Περετζή.

Πλούσιο σε θεατρικές παραστάσεις χαρακτηρίζεται το φετινό Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που θα διεξαχθεί για 22η συνεχή χρονιά, στο ομώνυμο θέατρο της Ηλείας. Οι εκδηλώσεις που φθάνουν τις 14, θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: 7 Ιουλίου: «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια» παιδική παράσταση από την Ελληνική Θεαμάτων. 11 Ιουλίου: «Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου. 14 Ιουλίου: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγάπη Μανουρά, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ivan Svitailo, Alain Rivero, Σοφία Μιχαήλ, Σωκράτης Πατσίκας, κ.α.

15 Ιουλίου: «Ο Τζιμ το τζιτζίκι και η συμμορία του μονόφθαλμου τυφλοπόντικα» του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη. 18 Ιουλίου: «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Κωμωδία του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου και μουσική από τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Ερμηνεύουν οι Σπ. Παπαδόπουλος, Κ. Αποστολάκης, Αντ. Καρυστινός, ενώ η μετάφραση είναι της Άννας Βαρβαρέσου. 21 Ιουλίου: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» από την Θεατρική Διαδρομή με τον Παύλο Χαϊκάλη. 24 Ιουλίου: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφόκλη με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκράουζινις από την αρτivities και το ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ.

26 Ιουλίου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και απόδοση κειμένου Βασίλη Μαυρογεωργίου. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, και Στράτος Χρήστου, ενώ συμμετέχει 11μελής γυναικείος χορός. 28 Ιουλίου: «Δον Ζουάν, η Επιστροφή» του Έντεν Φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Δημητροπούλου. 30 Ιουλίου: Η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ο Ηρακλής και οι άθλοι του».

1 Αυγούστου: «Ιππής» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε μετάφραση- σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, και μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης. 3 Αυγούστου: «Να ζει κάνεις ή να μην ζει» σε απόδοση - σκηνοθεσία Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Οι στίχοι και η μουσική είναι της Αφροδίτης Μάνου. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεριανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης. 5 Αυγούστου: «Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή για παιδιά και σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. 11 Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, ενώ οι χορογραφίες είναι της Έλενας Γεροδήμου. Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας.

Το φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου. Το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στα θέατρα Ολύμπια και Δρούβα. Η φιλοσοφία του δήμου είναι οι εκδηλώσεις να κινηθούν στο πλαίσιο της ολυμπιακής χρονιάς με δεδομένο ότι φέτος η Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε στο επίκεντρο, λόγω της τελετής αφής της Φλόγας. Όμως η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε στον δήμο να οργανώσει το πρόγραμμα που ακριβώς θα ήθελε.

Στην Αιτωλοακαρνανία θα διεξαχθεί το 26ο φεστιβάλ Οινιαδών στο ομώνυμο Αρχαίο Θέατρο. Την οργάνωση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, δύο παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας και μία μουσική παράσταση.

Επίσης το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης». Η ομάδα των φοιτητών μαζί με τους καθηγητές τους θα μείνουν στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας για περίπου ένα μήνα, θα γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής

13 Ιουλίου: Μουσική παράσταση «Μποέμ» του Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. 21 Ιουλίου: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Αιμίλιο Χειλάκη. 28 Ιουλίου: «Ορέστης» του Ευρυπίδη, με τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάνσας των ΗΠΑ. 4 Αυγούστου: «Ιππής» του Αριστοφάνη, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Γιάννη Ζουγανέλη. 12 Αυγούστου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη με τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστα Κόκλα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Παντελή Δεντάκη. 18 Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη με την Καρυοφυλιά Καραμπέτη, τον Στέλιο Μάινα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.