powered by Surfing Waves

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με εισήγηση του πρόεδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, σε θεσμικό επίπεδο θα ζητηθεί από το υπουργό Εσωτερικών να προωθήσει την κωδικοποίηση όλων των νομοθετικών διατάξεων σε ένα ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ενιαίος αυτός Κώδικας θα πρέπει να περιέχει, πέραν από την κωδικοποίηση όλων των διατάξεων και την επαναοριοθέτηση των σχέσεων της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης.

Ειδική αναφορά γίνεται και για τις θεσμικές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μεταξύ αυτών είναι η καταστατική θέση των αιρετών και ο προγραμματισμός των προσλήψεων. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί να απαλειφθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότηταςτων δημάρχων και θα επιδιωχθεί η ρύθμιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων. Σε επίπεδο εκλογής οργάνων σε ΠΕΔ –ΚΕΔΕ θα προταθεί να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό εκλογικό σύστημα.

Οι δήμοι ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπιστεί άμεσα και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά των μαθητών. Μάλιστα προτείνεται η άμεση συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ προκειμένου να επανεξεταστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να μη συνεχιστούν τα προβλήματα και με το νέο σχολικό έτος.

Προγραμματισμός προσλήψεων

Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι άμεση ανάγκη ο προγραμματισμός των προσλήψεων του προσωπικού στους δήμους και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επισημαίνοντας ότι για φέτος ο προγραμματισμός έχει καθυστερήσει πάνω από ένα εξάμηνο. Στην περίπτωση δε που δεν ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία τα πρώτα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, στη καθαριότητα των σχολικών κτηρίων και γενικά όλων των δομών των δήμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων οι μόνες εγκρίσεις που δόθηκαν για το τρέχον έτος από το υπουργείο και υλοποιούνται από τους δήμους είναι οι δίμηνες συμβάσεις ορισμένους χρόνου και οι συμβάσεις που αφορούν σε έκτακτες ανάγκες.

Οικονομικά: Εξασφάλιση του ελάχιστου λειτουργικού κόστους των δήμων

Για τα οικονομικά οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των μη ανταποδοτικών υπηρεσιών και να θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με τα αναπτυξιακά προγράμματα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος αυτεπιστασίας μέσω του οποίου αναμένεται να απασχοληθούν σε μια τριετία πάνω από 120.000 άνεργοι. Επίσης ζητούν τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη στη παρούσα φάση έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχετικού προγράμματος με στόχο την απασχόληση 45.000 ανέργων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.