powered by Surfing Waves

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων


.




Ο υπουργός ΕσωτερικώνΕυριπίδης Στυλιανίδης την επόμενη Τρίτη, κθα έχει ... καφέ μετά πρωινού στην ΚΕΔΕ.


Δήμαρχοι της χώρας, μιλώντας στην aftodioikisi.gr και στη στήλη, δήλωναναγανακτισμένοι με το «τέλμα»στην Αυτοδιοίκηση.

«Δεν πάει άλλο», έλεγαν χαρακτηριστικά, δηλώνοντας παράλληλα πως θα προτείνουν -ενώπιον του Ευριπίδη- ομαδικές παραιτήσεις.

«Να ανοίξει η "λίστα των ομαδικών παραιτήσεων" και ας βάλουν έναν διορισμένο, τύπου γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης, και ας διεθύνουν αυτοί το δήμο, αν μπορούν», έλεγε με έντονο ύφος δήμαρχος της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντιπροσωπεία της  ΚΕΔΕ  με επικεφαλής τον πρόεδρό τηςΚώστα Ασκούνη- επισκέφθηκε σρις 11/7 τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο υπουργός άκουγε επί πλέον του δίωρου την ΚΕΔΕ να του εκθέτει τα οικονομικά και θεσμικά θέματά της. Ωστόσο, επί της ουσίας δεν πήραν καμιά απάντηση, καθώς ο υπουργός του είπε πως θα τα μελετήσει και θα τους απαντήσει.



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ  ...για συνάντηση με υπουργό Εσωτερικών

Συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και υφυπουργό Μανούσο Βουλουδάκη είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδροΚώστα Ασκούνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διεξήχθη σε κλίμα καλής θέλησης και κατανόησης, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας,

Ειδικότερα τέθηκε το θέμα των οικονομικών των δήμων για το οποίο η ΚΕΔΕ ζήτησε να τηρηθεί η δέσμευση της κεντρικής κυβέρνησης και να αποδοθούν στους δήμους 2,7 δις ευρώ για το 2012, να αποδοθεί η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων καθώς και μέρος της ΣΑΤΑ, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες τους.

Επίσης η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, ώστε να δοθεί μια «ανάσα» απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες, τις χειμαζόμενες από την ανεργία.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα του προγραμματισμού των προσλήψεων στους δήμους για το 2012, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί καμία διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί από Σεπτέμβριο η ομαλή λειτουργία, κυρίως, των κοινωνικών δομών των δήμων, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η καθαριότητα στα σχολεία κ.λπ.

Για το θέμα της μεταφοράς μαθητών αναγνωρίστηκε από τον υπουργό κ. Στυλιανίδη, η κρισιμότητα του ζητήματος και συμφωνήθηκε άμεσα να διευθετηθεί το θέμα από κοινή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ.

Και τα δύο μέρη τόνισαν ότι σήμερα οι δήμοι είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν και ανταποκρίνονται άμεσα στις συνέπειες της κρίσης και τις ανάγκες των πολιτών και ότι αυτή η συνθήκη θα πρέπει να προστατευτεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, παρεμβαίνοντας και σε άλλα υπουργεία για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος συμφωνήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Τρίτη, 17 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, όπου αναμένεται να απαντήσει πιο συγκεκριμένα στα αιτήματα που τέθηκαν εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης.

...για συνάντηση με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κατά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ενημέρωσε κυρίως για θέματα που αφορούν στην κινητικότητα του προσωπικού στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Εκ μέρους της ΚΕΔΕ υπογραμμίστηκε ότι ο προγραμματισμός δεν έχει καν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μη καταστεί δυνατή η λειτουργία κρίσιμων δημοτικών δομών.

Ο υπουργός κ. Μανιτάκης τους ανακοίνωσε ότι ήδη σήμερα το πρωί έγινε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών για το θέμα. Επίσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο δημόσιο και ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να γίνει πλήρης απογραφή όλων των κατηγοριών προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα ώστε με «καθαρό τοπίο» να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις.

Τέλος η ΚΕΔΕ παρέδωσε τις προτάσεις της για την «Εθνική Στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη διμερής συνάντηση υπό την προεδρία του υφυπουργού Μανούσου Βουδουλάκη για το θέμα.



ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Από τα κύρια θέματα, η ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και η πρόσληψη συμβασιούχων για τις προνοιακές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί.

Η ατζέντα για το υπουργείο Εσωτερικών

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ατζέντα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι αναγκαία η διεύρυνση της Αποκέντρωσης και η ενίσχυσή της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστεί γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, καθώς και της παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ως εκ τούτου, όπως θα σημειώσει η ΚΕΔΕ, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα οικονομικά των δήμων, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα Αναπτυξιακά Προγράμματα και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά στα θεσμικά ζητήματα η ΚΕΔΕ ζητεί:
να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμούσες αποφάσεις για τη θεσμική ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Να θεσμοθετηθεί σταθερό εκλογικό σύστημα για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 101) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα των νησιωτικών και των ορεινών δήμων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα επείγοντα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η ΚΕΔΕ θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τη μεταφορά των μαθητών, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες ανάθεσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μη έχει δοθεί λύση στο θέμα.

Ο άμεσος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου ή έργου - μέσω ΑΣΕΠ - στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα που αφορούν κυρίως σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθαριότητα σχολικών μονάδων και γενικότερα τις κοινωνικές δομές των δήμων είναι επίσης ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για τους δήμους.

Η ΚΕΔΕ ζητεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία προγραμματισμού και έγκρισής τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των δήμων η ΚΕΔΕ θα επαναδιατυπώσει τη στρατηγικού χαρακτήρα θέση της για δημοσιονομική αποκέντρωση με στόχο τη αποδέσμευση των δήμων από την κρατική κηδεμονία και τη συμπόρευση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την αντιμετώπιση της επενδυτικής ανομβρίας οι δήμοι προτείνουν:
Την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τρία χρόνια, τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τη δημιουργία «Ειδικού Προγράμματος Δήμων» στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων, με τεχνική βοήθεια προκειμένου να ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα οικονομικά, θα υπενθυμίσει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι επιχορηγήσεις των δήμων για τις λειτουργικές τους δαπάνες από το 2009 στο 2012 έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009. Επίσης ότι με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό 2012 και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κάθε μήνα πρέπει να καταβάλλονται 220,8 εκ. ευρώ ενώ αποδίδονται 197,5 εκ. Θα πρέπει δηλαδή να καταβληθούν επιπλέον 135,52 εκ. ευρώ αναδρομική διαφορά από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2012.

Η ΚΕΔΕ θα τονίσει ότι αναγνωρίζει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο θεωρεί ότι αν δεν τηρηθούν τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα με την κεντρική κυβέρνηση, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.

Η ατζέντα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, θα τονιστεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συνεργασία - και σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση - με τις ομάδες έργου για τη διοικητική αναδιάρθρωση του υπουργείου.

Χωρίς τη συνεργασία αυτή, είναι αδύνατος ο συντονισμός του σχεδιασμού και της εφαρμογής των διοικητικών μεταρρυθμίσεων Κεντρικής Δημόσιας - Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Περιφερειών - Δήμων και προώθησης της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για επιτελικό και οργανωμένο κράτος.

Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα.

Το τρίτο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση με τον Α. Μανιτάκη, αφορά στην κινητικότητα προσωπικού των ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν σε θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων. Για παράδειγμα, θα ζητήσουν οι αποσπάσεις από δήμο σε δήμο να διενεργούνται με σύμφωνη γνώμη των δύο δημάρχων και την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και όχι όπως ισχύει σήμερα δηλαδή με την υπογραφή δύο υπουργών.

Επίσης, θα προτείνει για την πρόσληψη ή διορισμό προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθαριότητας κ.λπ., ειδικών συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών, να παραμείνει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, αλλά να εξαιρεθούν από τη διαδικασία έκδοσης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Επίσης θα ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως εποπτεύουσα αρχή του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» να θεσμοποιηθεί άμεσα ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας που θα επιταχύνει την αξιοποίηση του Προγράμματος.

Τέλος, η ΚΕΔΕ θα δηλώσει έτοιμη για συνεργασία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου να ενσωματωθεί στην Εθνική Στρατηγική η περιφερειακή και τοπική διάσταση που απουσιάζει.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.