powered by Surfing Waves

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τις δυνατότητες του Πράσινου Ταμείου εκμεταλεύεται δήμος



Δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την δυνατότητα ένταξής του στο Πράσινο Ταμείο μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά στην Ήπειορ (πληθυσμό 15.235, όσο και ο δικός μας δήμος). Η πράξη «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στο Δήμο Νικολάου Σκουφά» αποτελείται από πέντε υποέργα και στοχεύει στην περιβαλλοντική αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου.

Το πρώτο υποέργο αφορά στη δημιουργία χώρου ήπιας άθλησης ατόμων τρίτης ηλικίας στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου. Με τη διαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος χώρου στην περιοχή αναμένεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών της τρίτης ηλικίας καθώς ανοίγεται, έτσι, ένας καινούριος και ολοκληρωμένος τομέας δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια, το δεύτερο υποέργο αναφέρεται στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού Κομποτίου. Ο χώρος θα εφοδιαστεί με ξύλινες κατασκευές και ο στόχος είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη λειτουργικότητά του. Ο περιβάλλοντας χώρος των παιδιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γι' αυτό και η οργάνωσή του θα γίνει βάσει της παιδαγωγικής του διάστασης.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος κατέθεσε πρόταση για την προμήθεια πάγκων, στεγάστρων στάσεων (με φ/β στοιχείο) και φωτοβολταϊκών στύλων φωτισμού δρόμων. Θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση 30 παραδοσιακών πάγκων, 12 στεγάστρων στάσεων νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στοιχείο για αυτόνομο φωτισμό τόσο του στεγάστρου, όσο και του διαφημιστικού πλαισίου κατά τις νυκτερινές ώρες. Εν συνεχεία, θα εφοδιαστούμε με 40 στύλους φωτισμού δρόμων με φωτοβολταϊκό στοιχείο για ανεξάρτητο φωτισμό σε σημεία μη ύπαρξης ηλεκτρικού δικτύου. Ο αστικός αυτός εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία, όπως σχολεία, κέντρα πολυπληθών οικισμών, αξιόλογες θέσεις φυσικού περιβάλλοντος, περιπατητικές διαδρομές, τόπους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ιστορικού ενδιαφέροντος κ.λπ.

Ακόμη, εξέχουσα σημασία θα δοθεί στην προμήθεια κάδων κομποστοποίησης με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση των οργανικών αστικών απορριμμάτων. Θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία εντός προφυλαγμένων οικίσκων στις τρεις μεγαλύτερες Δημοτικές Κοινότητες και θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου για τη σωστή λειτουργία τους. Υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης για έως και 100 οικογένειες και το κομπόστ που θα παράγεται, θα διανέμεται αναλογικά στις οικογένειες που συμμετέχουν στη διαδικασία. Επίσης, θα γίνει διανομή με κλήρωση 200 μικρότερων κάδων για οικιακή κομποστοποίηση.

Τέλος, επιτακτική θεωρείται και η ανάγκη προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρου ανακύκλωσης για την αποδοτικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση των αστικών απορριμμάτων. Οι πλαστικοί κάδοι που θα προμηθευτεί ο Δήμος για τη συλλογή μόνο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, θα διανεμηθούν σε όλα τα διαμερίσματα. Παράλληλα, απαραίτητη είναι και η αγορά νέου απορριμματοφόρου που θα συλλέγει μόνο γι αυτό το σκοπό.

«Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά στοχεύει στη βελτίωση των αστικών υποδομών δίνοντας, ταυτόχρονα, εξέχουσα σημασία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η έγκρισή της θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών παρέχοντάς τους νέες ασφαλείς δραστηριότητες και θα αναδείξει εκ νέου την περιοχή», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.