powered by Surfing Waves

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Στο 64,71% η επιχορήγηση ΣΑΤΑ, στο «συρτάρι» τα έργα των δήμων



Στα συρτάρια θα παραμείνουν τα όποια τεχνικά προγράμματα των δήμων της χώρας καθώς η χρηματοδότησή τους από τη ΣΑΤΑ, μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 19 Ιουλίου, «προσγειώθηκε» στο ποσό των 299 εκ. ευρώ, παρά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2012, για απόδοση 380 εκ. ευρώ.

Τούτου δοθέντος, η επενδυτική ανομβρία των δήμων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αφού για την τριετία 2009 – 2012 η μείωση της επιχορήγησης που προορίζεται για επισκευές, συντηρήσεις και μικρά έργα στους δήμους, προς το παρόν, διαμορφώνεται στο 64,71%!!!

Ωστόσο όμως ακόμη και η κατανομή του ποσού των 299 εκ. ευρώ, είναι επισφαλής, καθώς, πρώτον, παραμένει άγνωστο πότε θα αρχίσει η εκταμίευσή του και δεύτερον, αν θα αποδοθεί στο σύνολό του δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια πάντα υπήρξε απόκλιση μεταξύ των προϋπολογισθέντων και των αποδοθέντων.

Η περαιτέρω μείωση της ΣΑΤΑ, ίσως όμως να αποτελεί προάγγελο και για το τι μέλλει γενέσθαι και με τις συνολικές αποδόσεις στους δήμους για το 2012, καθώς οι πόροι της Αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην τελευταία λίστα περικοπών δαπανών της τάξης των 11,5 δις τη διετία 2012 -13,που σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα.

Τούτο ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στην ΚΕΔΕ απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν στους δήμους ακόμη και όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, 2,4 δις ευρώ για το 2012 – πολύ περισσότερο αυτό που είχε δεσμευτεί η κεντρική Κυβέρνηση για απόδοση δηλαδή 300 εκ. ευρώ επιπλέον που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012. Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στο επίμονο ερώτημα των αιρετών αν πρόκειται να γίνουν και άλλες περικοπές ήταν ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών με αυτό το ερώτημα και όταν έχει την απάντηση θα τους την ανακοινώσει.

Πάντως οι εξελίξεις για τα οικονομικά των δήμων αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που έχει οριστεί για την Τρίτη 24 Ιουλίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.