powered by Surfing Waves

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σοκάρει η έκθεση Ρακιντζή





Πρώτοι στη διαφθορά έρχονται οι εφοριακοί σύμφωνα με την έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ακολουθούν οι υπάλληλοι στον τομέα της Υγείας, στις Πολεοδομίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι υποθέσεις που ελέγχθηκαν από το Γενικό Επιθεωρητή

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, μεταξύ των1.403 υποθέσεων που εξετάστηκαν από το Γενικό Επιθεωρητή, πέρσι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσοτέρων (44%), ακολουθούμενη από υποθέσεις που αφορούν πολεοδομικά (9%) και περιβαλλοντικά (3,5%) ζητήματα, υπηρεσίες υγείας (11,9%) και ασφαλιστικά ταμεία (6,1%).

Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ως συνέπεια η πλειονότητα των υποθέσεων που εξετάσθηκαν (33,1%) να αφορά δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, το 24,2% δημόσιες υπηρεσίες, το 9,3% εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς και το 7,8% περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή και το 2011 στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική σε ό,τι αφορά τους δήμους και τις λοιπές υπηρεσίες –υπουργεία και λοιπές κρατικές δομές.

Σε επίπεδο υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους, τα πρωτεία κατέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου (19,8%) και η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (19,6%), ακολουθούμενες από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου (18%) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (16,1%). Η Περιφέρεια Αττικής, σε εκτίμηση ανά 100.000 κατοίκους, κατέχει την 7η θέση με το 13% των υποθέσεων.

Στο ένα τρίτο των υποθέσεων που εξετάσθηκαν δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα (32,1%), ενώ η πλειονότητα των υποθέσεων αφορούσε οργανωτικά προβλήματα (22,1%) και γενικότερα ζητήματα (18,6%) λειτουργίας των υπηρεσιών. Παράνομες ενέργειες αφορούσε το 10% των υποθέσεων, 2,9% παράβαση αρχής διαφάνειας και 2,1% διαφθορά και λοιπά ποινικά αδικήματα.

Ενστάσεις κατά πειθαρχικών αποφάσεων

Το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 1.900 υποθέσεις πειθαρχικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό. Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α' και β' βαθμού) και οι 655 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΙΔ, δηλ. δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς). Σε ποσοστό 9,8% (186 υποθέσεις) ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση προκειμένου να κριθούν οι υποθέσεις εκ νέου από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο.

Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ένστασης ήταν η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών, η μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, η ανεπαρκής ή μη νόμιμη αιτιολόγηση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών αποφάσεων και η εσφαλμένη ερμηνεία νόμου.

Μεταξύ των 186 ενστάσεων, 25 αφορούν το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, 21 το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) της Άρτας και 15 τον ΕΟΤ.




Διαπιστώνεται ότι οι θεματικοί τομείς με τιμή δείκτη παραβατικότητας μεγαλύτερη εκείνης του Γενικού Δείκτη είναι " Άδειες Επιχειρήσεων-Άσκησης Επαγγελμάτων", "Δημόσια Περιουσία-Έσοδα", "Εκπαίδευση, Κατάρτιση" και  «Έργα, Προμήθειες".

Πρώην Περιφέρειες και δήμοι οι πρωταθλητές



Διωκόμενοι


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.