powered by Surfing Waves

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΙ: ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Μια από τις σημαντικότερες παροχές των δήμων, που στην παρούσα οικονομική συγκυρία έχουν αυξανόμενη ζήτηση και μάλιστα με γεωμετρικό ρυθμό, κινδυνεύουν άμεσα ακόμη και να σταματήσουν να υφίστανται. Πρόκειται για τις κοινωνικές-προνοιακές δομές (παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, κέντρα ηλικωμένων κτλ.) που, όπως φαίνεται, θα είναι το πρώτο «θύμα» στο βωμό της «επαναδιαπραγμάτευσης» και της πρόθεσης της κυβέρνησης «να μην προκαλέσει κοινωνική αναταραχή» με την απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων το τρέχον έτος. Προνοιακές δομές που κατά κύριο λόγο στηρίζονται στους συμβασιούχους τους οποίους -σύμφωνα και με τα λεγόμενα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης- η κυβέρνηση θα μειώσει τουλάχιστον κατά 10%.

Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, πριν από την «επαναδιαπραγμάτευση» το υπουργείο Εσωτερικών, επρόκειτο να εγκρίνει την πρόσληψη περίπου 4.400 συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας για τις συγκεκριμένες δομές, αριθμός μειωμένος σε ποσοστό πλέον του 40% σε σχέση με πέρυσι, όπου για τις συγκεκριμένες δομές προσελήφθησαν περίπου 7.500 άτομα ΙΔΟΧ και συμβάσεις έργου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την απογευματινή συνάντησή του με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, σημειώνοντας πωςαπαιτείται εξορθολογισμός στις δαπάνες των δήμων με στόχο τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν προς τις κοινωνικές δομές τους.

Κακλαμάνης: Θα κλείσουν οι μισοί βρεφονηπιακοί

Τι σημαίνει αυτό, με λίγα λόγια; Για παράδειγμα, οι παιδικοί σταθμούς των δήμων, όπου ήδη παρατηρείται αύξηση των εγγραφών λόγω κρίσης (στην Κεντρική Μακεδονία φτάνει μέχρι και το 33%), αφενός δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δημότες, αφετέρου πολλοί, πλέον των μισών -σύμφωνα με δήλωση στην aftodioikisi.gr του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθήνας και βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη- θα βάλουν λουκέτο.

«Από τη θητεία μου στο Δήμο Αθηναίων, μπορώ να σας βεβαιώσω πως εάν φύγουν οι συμβασιούχοι, για παράδειγμα, από τους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι μισοί θα κλείσουν. Και να μην ξεχνάμε, ότι εκεί κυρίως δουλεύουν γυναίκες, νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί κτλ., πολλές εκ των οποίων έφυγαν κατά χιλιάδες με την ασάφεια που υπήρχε στο συνταξιοδοτικό των γυναικών και στο εφάπαξ τους», ανέφερε.


Παπαγγελής: Προνοιακές δομές χωρίς χρήματα και υπαλλήλους δεν υπάρχουν


Πιο αιχμηρός είναι ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα. Όπως λέει: «Προνοιακές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, και τα κέντρα ηλικιωμένων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό και κονδύλια. Θα κλείσουν. Δεν μπορούμε όλα να τα θυσιάζουμε στο "βωμό" του μνημονίου, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες».


Μπαλασόπουλος: Λουκέτο σε παιδικούς και σε υπηρεσίες που λειτουργούν με συμβασιούχους

Αν γίνει περικοπή στους συμβασιούχους ένα είναι σίγουρο λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, με συνέντευξή του : θα κλείσουν οι παιδικοί, αλλά και όλες οι υπηρεσίες που λειτουργούν χάριν αυτών. Μάλιστα, θέτει και μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση: αναρωτιέται εάν μέσα στις περικοπές συμβασιούχων είναι και αυτοί που έχουν ήδη εγκριθεί, οι διμηνίτες δηλαδή για τις εποχικές ανάγκες των δήμων (κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες, καθαριότητα, πυρασφάλεια), καθώς οι διαδικασίες για την πρόσληψή τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.