powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στο δήμο η χρήση αιγιαλού



Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 θα έχουν προθεσμία οι δήμοι να ενημερώσουν εγγράφως τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις παραλίες που είναι στην αρμοδιότητά τους. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 29 Μαρτίου 2013 παραχωρείται στους δήμους το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμών και πλεύσιμων ποταμών. Ως αντάλλαγμα θα καταβάλλεται στο υπουργείο οικονομικών το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων.

Παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ για διετή παραχώρηση η ΚΥΑ προβλέπει ότι η παραχώρηση, θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2013. Μάλιστα οι δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να ασκούν αφορούν αποκλειστικά τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού, όπως είναι για παράδειγμα η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ..

Από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι η διαχείριση των οποίων ανήκει σε φορείς όπως Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔ ΑΕ κ.ά..

Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το δικαίωμα της απλής χρήσης προς τρίτους με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης. Ο μισθωτής θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το 30% του οφειλόμενου στον δήμο συνολικού μισθώματος. Μάλιστα σε περίπτωση που η μεταβίβαση του δικαιώματος της απλής χρήσης έχει γίνει χωρίς δημοπρασία, το μισθωτήριο συμβόλαιο θα πρέπει να υπογραφεί και από εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας. Επιπλέον ο μισθωτής θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εγγυητική επιστολή η οποία θα αντιστοιχεί στο 20% του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί.

Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης ότι δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές και οδοκαθαριστές είναι υποχρεωμένοι όταν διαπιστώνουν παραβάσεις να ενημερώνουν τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες οι οποίες είναι και αρμόδιες να προβαίνουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.