powered by Surfing Waves

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Φαλακραίνει το Προκόπι: 9 δένδρα θα κοπούν στην πλατεία Προκοπίου

9 δένδρα θα κόψει ο δήμος  από την πλατεία Προκοπίου επειδή έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι ). Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την έναρξη του  έργου  αναπλασης της πλατείας Προκοπίου


Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Καντζούρα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο :

1. Την έγκριση της κοπής εννέα (9) δένδρων Λεύκης (Populus alba), που βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού της Τ.Κ. Προκοπίου έμπροσθεν ξενοδοχείου Νίκης Δέδε .

2. Η κοπή και η απομάκρυνση των δένδρων, θα γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο του Δήμου, με ιδιαίτερη επιμέλεια και λήψη μέτρων προστασίας των διερχόμενων πεζών και οχημάτων.

3. Η απόφαση να αποσταλεί στη Πολεοδομία Ιστιαίας , για τη σχετική άδεια.


Τι λέει ο νόμος;

Το Άρθρο 40 Ν.1337/83 και Εγκ.53/98 προβλέπει ότι μέσα σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως , απαιτείται η έκδοση οικοδ. άδειας κοπής δένδρων , μετά από έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) . Σε κοινόχρηστους χώρους ( εντός σχεδίου και εντός οικισμών ) απαιτείται έγκριση της ΕΠΑΕ και του Δήμου (απόφαση Δημ. Συμβουλίου ) .. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. Αν δεν υπάρχει τέτοια έγκριση, τότε αρμόδιο είναι το τμήμα αυθαιρέτων (ΤΕΚ), το οποίο κατόπιν αυτοψίας επιβάλλει πρόστιμο . Για την κοπή δένδρων χρειάζεται αυτοψία και εισηγήση γεωπόνου καθώ και φυτοτεχνικές μελέτες για τα δέντρα.

Αιτιολογία

Σύμφωνα με τα πρακτικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έλαβε υπ'οψη της την αυτοψία του Τμήματος Τοπικής οικονομίας και συγκεκριμένα του γεωπόνου κ.Αρβανίτη Νικόλαου όπου διαπιστώνει ότι «τα δένδρα Λεύκης (Populus alba)που βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού της Τ.Κ. Προκοπίου έμπροσθεν ξενοδοχείου Νίκης Δέδε, μετά από μακροσκοπική εξέταση διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγα έντομα ( Σκαθάρια, Coleoptera), τα οποία έχουνπροκαλέσει στοές και έχουν φθείρει σε μεγάλη έκταση την περιοχή λαιμού και των ριζών των δένδρων.
Συμπερασματικά προτείνεται η κοπή και εκρίζωση των παραπάνω εννέα (9)δένδρων, λόγω επικινδυνότητας . Για την τήρηση του ισοζυγίου πρασίνου στο Δήμο αλλά και της αισθητικής του χώρου, προτείνεται τα κομμένα δένδρα να αντικατασταθούν άμεσα από άλλα κατάλληλα δένδρα που θα υποδειχθούν.»

Υπάρχουν Μέθοδοι Καταπολέμησης;

Τα Κολεόπτερα ή «σκαθαράκια» είναι μεγάλη κατηγορία και περιλαμβάνει έντομα μικρού μεγέθους (περίπου 1 εκατοστό). Παρουσιάζουν προνυμφικό και νυμφικό στάδιο και προσβάλλουν διάφορα είδη ξύλου.

Για την καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι. Η επιλογή καθορίζεται από παράγοντες που αφορούν το είδος του εντόμου, τα χαρακτηριστικά του χώρου όπου βρίσκεται το προσβεβλημένο ξύλο και τις επικρατουσες περιβαλλοντικές συνθήκες (μέση θερμοκρασία και υγρασία).

Η αντιμετώπιση απαιτεί επιθεώρηση του χώρου από ειδικούς γεωπόνους και ειδική τεχνογνωσία.

Σημαντικότερες μέθοδοι είναι:

α. Υπολειμματική: Η μέθοδος αφορά στη χρήση ειδικών εντομοκτόνων σκευασμάτων, χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και υψηλής υπολειμματικής δράσης (διάρκεια). Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα για εφαρμογές σε κατοικημένους χώρους. Η καταπολέμηση πραγματοποιείται με υπολειμματικούς ψεκασμούς και τη μέθοδο της ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης. Οι εκνεφώσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών (cold/thermalfogger), καλύπτουν το χώρο ολοκληρωμένα και μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Η μέθοδος εφαρμόζεται συχνότερα για την προληπτική αντιμετώπιση και δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

β. Υποκαπνισμός: Η μέθοδος σχετίζεται με τη χρήση αέριων εντομοκτόνων σκευασμάτων με εξαιρετική διεισδυτικότητα, τα οποία σε κατάλληλη συγκέντρωση είναι τοξικά για όλα τα στάδια του εντόμου. Οι απεντομώσεις με υποκαπνισμό έχουν άμεσα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται σε εκτεταμένες και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους προσβολές.

γ. Βιολογική Καταπολέμηση-Θερμική Επεξεργασία (HeatTreatment): Εναλλακτικά είναι δυνατό να εφαρμόσουμε μεθόδους μη τοξικής καταπολέμησης, όπως η θερμική επεξεργασία. Ειδικές συσκευές επιτυγχάνουνυψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια των οποίων εξοντώνονται όλα τα στάδια των εντόμων.

δ.Βιολογική Καταπολέμηση-Μέθοδος Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας:Σκοπός της μεθόδου είναι να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωση O2 στον χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή αδρανούς αερίου, όπως του αζώτου (N2) ή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η μέθοδος εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την καταπολέμηση σε σαράκι που προσβάλει ξύλινα αντικείμενα και ευπαθή έργα τέχνης.

ε. Εφαρμογή Σκευασμάτων Διαποτισμού: Κατά την εφαρμογή χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα μεεντομοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση, που έχουν την ικανότητα να εισχωρούν σε βάθος στους πόρους του ξύλου. Η επικάλυψη πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα ή με ειδικά ψεκαστικά μηχανήματα για την απεντόμωση μεγάλων χώρων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.