powered by Surfing Waves

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Υπ. Πολιτισμού: Δεν κατατέθηκε καμιά μελέτη για αποκατάσταση του Πύργου Δροσίνη -Ευθύνες στο δήμο

Ο πύργος Δροσίνη σε καλύτερες στιγμές










Πανό με την λέξη "ΒΟΗΘΕΙΑ" ανήρτησαν κάτοικοι των Γουβών της Εύβοιας στον πύργο του ποιητή Δροσίνη, δίνοντας του... φωνή για να πει: "Βοήθεια, χρειάζομαι συντήρηση", όπως αναφέρει το Istiaianews. Απάντηση του υπουργείου πολιτισμού (παρακάτω) επιρίπτει τις ευθύνεσ στο δήμο ΙΣτιαίας Αιδηψού,



Ο γνωστός πύργος που βρίσκεται στις Γούβες ήταν ιδιοκτησία του ποιητή.

Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του.

Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάστηκαν για την ανέγερσή του, έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά, ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ, αλλά και πολύ σκληρός.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι κάποιον Άραβα υπηρέτη του.

Μάλιστα, το αίμα του Άραβα υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό.

Μετά λοιπόν από τον Αγά, ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του Δροσίνη το 1831, όπου εκεί μεγάλωσε και ο ποιητής.

Σήμερα ο πύργος ανήκει στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο με μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

Γεννημένος το 1859 στην Πλάκα, από ευκατάστατη οικογένεια, με φιλολογικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής, πεζογράφος, δημοσιογράφος, υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της, ενώ τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Διαδραμάτισε επί εβδομήντα χρόνια σημαντικό ρόλο στο χώρο της ελληνικής πνευματικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής.




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.