powered by Surfing Waves

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης στην Καρδίτσα





Από τις 5 έως τις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος το καλοκαίρι στην Καρδίτσα ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του νομού, το 31ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους Τζουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi- 1813-1901) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του,Μπέντζαμιν Μπρίτεν (Benjamin Britten-1913-1976) για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και Ρίτσαρντ Βάγκνερ (Richard Wagner- 1813-1883) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, τους οποίους τιμά φέτος όλος ο χορωδιακός κόσμος.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό του, εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες, βοηθώντας έτσι τη σύγχρονη δημιουργία.

Ακόμη, εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας εκτός από τον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που συνίστανται σε βραδιές όπερας, συμφωνικής μουσικής, θρησκευτικής μουσικής στο μοναστήρι της Κορώνας, εμφανίσεις φιλαρμονικών, εκθέσεων ζωγραφικής και χαρακτικής κ.ά.

Μια άλλη υποχρέωση των χορωδιών να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας.

Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Για την επιτυχία του Φεστιβάλ συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο δήμος Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και σε ξενοδοχείο, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται στη Λίμνη Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.