powered by Surfing Waves

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

"Ως έχει" η έγκριση του Δημ. Συμβουλίου για την ΜΠΕ της ΒΙΟΜΑΓΝ στον Αρχάγγελο


Η προστασία του εκκλησιακιού Αρχαγγελος (στην φωτογραφία Google Earth) του 10ου αιώνα 50 μέτρα από τις εκσκαφές της ΒΙΟΜΑΓΝ δεν προβλημάτισε τον εκπρόσωπο της Μονής Γαλατακίου (ιδιοκτήτη των μεταλλειίων) που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. για να υποστηρίξει τις εξορύξεις της ΒΙΟΜΑΓΝ. Ο αρχαιολόγος κ. Ριτσώνης επεσήμανε τους κινδύνους για το υπόβαθρο του .

Την  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Σχεδίου Διαχείρισης αποβλήτων της εταιρίας ΒΙΟΜΑΓΝ στις θέσεις Αρχάγγελος και Μπάμπακας στο Κάκαβο συζήτησε το το Δημοτικό Συμβούλιο.  Πρόκειται για επιφανειακή εκμετάλλευση  στην οποία θα απασχοληθούν  110-120 άτομα σύμφωανα με την παρουσίαση της ΒΙΟΜΑΓΝ από τους κκ.  Σιαφάκα  και Γεωργιάννη. Το θέμα καλύπτει δημοσιογραφικά ο Παλμός της Β. Εύβοιας.

"Ως έχει"
Ως συνηθίζει και χωρίς την συνδρομή ειδικών το Δ.Σ. έδωσε ανεπιφύλαχτη θετική γνώμη "ως έχει"  στην ΜΠΕ στηριζόμενη αποκλειστικά και  μόνο στα στοιχεία της αιτούσας ΒΙΟΜΑΓΝ και την μισθώτρια Μονή Γαλατάκη. Το αιτημα του κ. Τζαχρήστου για μια αντικειμενικότερη, επιστημονικη αξιολόγηση της ΜΠΕ απο τον επιστημονικο προσωπικό του δήμου δεν ελήφθη υπ'οψη.


Από τα υποτυπώδη δημοσιευμένα  πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 27/3/13

Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής  Ενότητας Εύβοιας ,τμήμα Αδειών μας διαβίβασε το αρίθμ. πρωτ.  1483/Φ26/19-3-2013 έγγραφο της μας ζήτησε να εκφράσουμε «Απόψεις επί της μελέτης Π.Ε και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για το έργο που αφορά  στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαγνησίτη (λευκολίθου) καθώς και των συνοδών αυτής έργων της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ στις θέσεις Αρχάγγελος και Μπόμπακας της τ.κ. Σπαθαρίου Δ.Ε Κηρέως Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας»

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη :

Κουτσουράς Σταύρος: Θέλω να τονίσω την ιδιαιτερότητα της περιοχής από  την άναρχη εκμετάλλευση ,με αποτέλεσμα να έχει πληγεί κατά καιρούς. Επειδή δεν έχουμε γνώσεις για να αποφανθούμε για την ορθότητα της μελέτης ψηφίζω την μελέτη με την επιφύλαξη να τηρηθούν οι όροι και να γίνει  σωστή χρήση αυτών.

Γεωργατζής Ευάγγελος: Η ιστορία δεν μας έχει διδάξει κάποια πράγματα και τότε υπήρξαν περιβαλλοντικές μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν, ούτε ποτέ πίεσε κανείς κανένα επιχειρηματία να τις εφαρμόσει.  Ερχόμαστε σήμερα με ευχές για την ορθή εκμετάλλευση. Δεν πιστεύω ότι θα
γίνει κάτι. Ο ορυκτός πλούτος είναι του λαού και θα πρέπει να την εκμεταλλεύεται ο λαός και μόνο. Καταψηφίζω την Μ.Π.Ε.

Παναγιώτου Κων/νος: Είναι θετικό ότι μετά από είκοσι έτη θα ανοίξουν ξανά τα μεταλλεία. Να μην γίνει άναρχη εκμετάλλευση και να τηρηθούν οι Περιβαλλοντικοί Οροί.

Τζαχρήστος Χρήστος: Δεν είδα κάποια εισήγηση από την υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον περιβαλλοντολόγο του Δήμου μας που έχει εξειδίκευση στον τομέα αυτό. Διάβασα την μελέτη δεν έχω κάποια παρατήρηση ,θα πρέπει να δώσουμε θετική ψήφο για να προχωρήσει το έργο.

Ριτσώνης Αγγελος: Η απόσταση από το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου είναι πενήντα μέτρα και αυτή η απόσταση είναι επίφοβη. Δεν είναι απλό εκκλησάκι αλλά κτίσμα του 10ου αιώνα και πρέπει να προστατευθεί. Είναι ζήτημα αν θα αντέξει το υπόβαθρο. Μπορεί να γνωμοδότησε το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θετικά αλλά οι γνωμοδοτήσεις αυτές παίρνονται χωρίς πραγματική
γνώση της περιοχής.


Στεργίου Ιωάννης : Τα δεδομένα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά .Όποιος μελέτησε την Μ.Π.Ε θα διαπίστωσε ότι είναι ήπιας μορφής και δεν θα δημιουργήσει ρύπους .Η παραπληροφόρηση υπάρχει για λόγους εντυπωσιασμού.

Καντζούρας Ιωάννης: Δεν είναι τυχαίο που ακόμη μια μελέτη έρχεται για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο .Είναι ευτυχές γεγονός ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

γ)Τον κ. Καλυβιώτη Χρήστο –εκπρόσωπο της Μονής Γαλατάκη (ιδιοκτήτριας των μεταλλείων) ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όσο εκτελεί τα καθήκοντα του ως πληρεξούσιος της Μονής θα φροντίσει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι ,ακόμη κι αν αδρανήσει το κράτος ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Μονή Γαλατάκη είναι αυτή που απέτρεψε την καύση του λιθάνθρακα και αυτό μπορεί να το διαβεβαιώσει και ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως.

κ. Δήμαρχος (Ψαρρός)  ο οποίος είπε: Θα πρέπει να γίνει ορθολογική εκμετάλλευση στην περιοχή για να μην δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα. Προσωπικά βλέπω την θετική πλευρά γιατί επιτέλους ξεκινάει κάτι. Για μένα προσωπικά είναι δευτερευούσης σημασίας κάποια εκκλησάκια που πρέπει να προστατευθούν ή κάποια ευρήματα.Το πιο σημαντικό είναι τι κάνουμε για τον λαό και την κοινωνία που υποφέρει αυτή τη στιγμή.

Μετά από μερικούς μήνες κάποιες οικογένειες θα βρουν δουλειά .Θα δημιουργηθεί μια ελπίδα στον κόσμο. Δεν με νοιάζει ποιος θα κάνεις την εκμετάλλευση ,αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει εργασία για να επιβιώσει ο κόσμος.

Το Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ(17/1) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Μ.Ε) και τουΣχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για το έργο που αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαγνησίτη (λευκολίθου) καθώς και των συνοδών αυτής έργων της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ στις θέσεις Αρχάγγελος και Μπόμπακας της τ.κ. Σπαθαρίου Δ.Ε Κηρέως Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

Μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργατζή Ευαγγέλου



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του Παλμού της Β.Ε.  «η λίμνη του Αρχάγγελου  (πάνω αριστερά) θα αδειάσει για να γίνει εκμετάλλευση η άλλη λίμνη θα μπαζωθεί, ενώ θα παραμείνει ηλίμνη του Βαμβακά. Μελλοντικά σε 15 με 20 χρόνια θα υπάρχει μόνο μια λίμνη»


Το εκκλησάκι του Αρχάγγελου (φωτογραφιες από mariplateau)




το πανηγύρι του Αρχάγγελου



Σύμφωνα με το servitoro Ο Αρχάγγελος είναι ερειπωμένος οικισμός μεταλλωρύχων του δημοτικού διαμερίσματος Σπαθαρίου. Στην περιοχή εξορυσσόταν λευκόλιθος άριστης ποιότητας. Δυτικά του οικισμού, στην πλαγιά του λόφου σώζονται ερειπωμένα οικήματα, που είχε φτιάξει το  1937-40 ο Μεταξάς για να μένουν οι εργάτες των ορυχείων λευκολίθου. Στη βυζαντινή εποχή φέρεται να υπήρχε ακμαίος οικισμός, που καταστράφηκε. Ο οικισμός αποτέλεσε μετόχι της μονής Γαλατάκη, από δωρεά του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Βόδα - Σούτζου, με ναό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πριν την επανάσταση του 1821 στη μονή διέμεναν δύο μοναχοί, οι οποίοι φρόντιζαν τα κτήματα. Κατά την περίοδο της επανάστασης, ο ναός πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο ηγούμενος Νικόδημος Βογιατζής θα επιχειρήσει στα 1876 να τον αναστηλώσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά ο ναός θα ανοικοδομηθεί στα 1904-1905 από το Χρύσανθο Προβατά.

Λίμνες γύρω απο το εκκλησάκι που θα εκκενωθούν   (φωτογραφιες από mariplateau)

Λίμνες γύρω απο το εκκλησάκι που θα εκκενωθούν   (φωτογραφιες από mariplateau)






Παλαιές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.