powered by Surfing Waves

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Kireas.org: Με καθυστέρηση 190 ετών θα τιμηθούν τα θύματα της θηριωδίας στο Μαντούδι














Η επιμονή του συλλόγου Kireas.org  τελικά ανταμειβεται.  Χρειάστηκαν 5 χρόνια  τις τοπικες δημοτικές αρχές να αναγνωρίσουν την θηριωδία  των Οθωμανών στο Μαντούδι και Αχμέτ Αγά και να τιμήσουν τα θύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου το Δημοτικο Συμβούλιο υπερψήφισε τις προτάσεις του Kireas.org.  Ακολουθεί η ανακοίνωση


Μετά από 190 χρόνια θα τιμηθούν φέτος οι 2.000 σφαγιασθέντες του Μαντουδίου


Το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας συζήτησε χθες το βράδυ τις προτάσεις του Kireas.org να τιμηθούν τα 2.000 θύματα από την σφαγή των Τούρκων. Η σφαγή έλαβε το 1823 στο Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκοπι) και το πλατανόδασος Μαντουδίου. Τα αιτήματα του Kireas.org που ήταν να μπει στο επετειολογιο του δήμου η 23η Ιούλιου (ημέρα της σφαγής) , να ανεγερθεί μνημείο και να δημιουργηθεί πάρκο θυμάτων στο τόπο της σφαγής (δημοτικό πάρκο πλατανόδασους γέφυρας Μαντουδίου), έγιναν δεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο. ΅
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το πλήρως στοιχειοθετημένο και διαφωτιστικό πόρισμα από την ειδική επιτροπή διερεύνησης ιστορικών γεγονότων που όχι μόνο συμφώνησε με τα στοιχεία του Kireas.org αλλά έφερε στην επιφάνεια και νέες άγνωστες πτυχές της θηριωδίας.

Επιμέρους θέματα όπως ο τρόπος εορτασμού της επετείου, εκπαιδευτικές/ ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτική αξιοποίηση στα σχολεία του δήμου, τυχόν μουσειακά εκθέματα και παραγωγή πληροφοριακού υλικού θα αποφασιστούν εν καιρώ από την δημοτική αρχή.

Η απόφαση έχει ιστορική σημασία για τον δήμο αφού μετά από 190 χρόνια παραμέλησης και λήθης η θυσία των 2.000 αθώων θυμάτων για θα τιμηθεί για πρώτη φορά φέτος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τόσο το εξαιρετικό έργο της επιτροπής διερεύνησης ιστορικών γεγονότων υπό την προεδρία του κ. Τζαχρήστου όσο βέβαια και την υπεύθυνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Kireas.org δεν κρύβει τη ικανοποίηση του αφού ύστερα από 5ετη προβολή του θέματος και ενημέρωσης της κοινωνίας αλλά και συνεχούς βομβαρδισμού της δημοτικής αρχής , αποκαθίσταται μια ιστορική αδικία με την αναγνώριση της σφαγής και καθιέρωσης του εορτασμού της μνήμης των θυμάτων.


Kireas.org


Σχετικά

Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του 1823

http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.