powered by Surfing Waves

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο: Επιβεβλημένη η σύσταση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Ο Οργανισμός Λιμένων Ευβοίας ΑΕ θα αναλάβει την διαχείριση του λιμένος Μαντουδίου (στην φωτογραφία) καθώς και των λιμένων Λίμνης και Πηλίου


Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης και τηνσύσταση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ,όπως έχει γίνει σε πολλά αντίστοιχα Λιμενικά Ταμεία. Το θέμα είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο ο Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης.

Ο κ. Ψαρρός δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στο  υπάρχον Λιμενικό Ταμείο λέγοντας " Χρόνια φωνάζουμε για την σύνταξη μελέτης ανάπλασης της παραλίας, γραπτά και προφορικά . Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο απόφαση του που να αναθέτει στο Δήμο την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Όμως αντί θετικής απάντησης εισπράττουμε απαξιωτικές και ειρωνικές απαντήσεις". Ως γνωστό το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης  είχε απορρίψει αίτημα  της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την χερσαία ζώνη λιμένα Λίμνης στο δήμο για 20 χρόνια.  Στην Σκύρο υπήρξε έντονη αντίδραση στην κατάργηση του Λιμενικου του Ταμείου

Μια απόφαση που είχε παρθεί ξανά

Για την ιστορία το λιμενικό Ταμείο Λίμνης διαχειρίζεται τα λιμάνια Μαντουδίου, Λίμνης και Πηλίου. Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2012 εγκρίθηκε η κατάργηση του ήδη υπάρχοντος Λιμενικού Ταμείου και η μεταφορά του στον Δήμο. To δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει προς τα αρμόδια υπουργεία και παρέχει σύμφωνη γνώμη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης, στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και τη σύσταση Ν.Π.Δ.Δ., με τηνέκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας» με έδρα την Δημοτική Κοινότητα Λίμνης.

Με το νέο σχέδιο νόμου που κατατατέθηκε για διαβούλευση συγχωνευεται στον Οργανισμός Λιμένων Ευβοίας ΑΕ (ΔΕΚΟ). Το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία  στην οποια εντάσονται και τα συγχωνευμένα Λιμενικά Ταμεία της Ευβοίας. Τα Λιμενικά Ταμεία Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Λίμνης, Μαρμαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών συγχωνεύονται στην πιο πάνω Ανώνυμη Εταιρία. Η κινητή και ακίνητη περιουσία τους περιέρχεται στην Ανώνυµη Εταιρεία, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις του, καθώς και σε κάθε δικαιοπραξία που έχει συναφθεί και ευρίσκεται σε ισχύ µέχρι την έναρξη ισχύος του νόµου αυτού, ως καθολικός διάδοχος του νοµικού προσώπου

Η συζήτηση στο Δ.Σ.

κ. Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης με το αρίθμ.πρωτ. 5/2013 έγγραφο του με θέμα «Σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου» απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρει τα εξής:

« Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως σήμερα 27-03-2013 θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 52 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η συγχώνευση τωνλιμενικών ταμείων Λίμνης Ωρεών και Αιδηψού στο Λιμενικό ταμείο Χαλκίδας που θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης διαπιστώνει πως συνεχίζεται η σταδιακή αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών από τον Δήμο μας και πως είναι πιθανό το ξεπούλημα του λιμανιού της Λίμνης σε ξένους μέσω της ανωτέρω ανώνυμης εταιρίας.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του λιγοστού χρόνου, ζητά κατά το άρθρο 215 του Ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» την κατ’ εξαίρεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου 2003 και τη λήψη απόφασης κατά το άρθρο 28 του Ν. 2738/1999, μέσω της οποίας δίνεται στο Δήμο μας η δυνατότητα σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λίμνης.

Σχετική με το θέμα είναι η εγκύκλιος Νο 1 του Υπουργείου Εσωτερικών ηοποία αναφέρει ότι έγινε αποδεκτή η Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους με αριθμό 365/2005 καθώς επί του ερωτήματος:

«Εάν τα υπό σύσταση δημοτικά λιμενικά ταμεία νομιμοποιούνται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους πριν από την έκδοση του Π.Δ./τος της κατάργησης των υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων με:
α) ταυτόχρονη έκδοση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, του προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες ΚΥΑ περί καθορισμού της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης και των πόρων των διασπούμενων Λιμενικών Ταμείων και
 β) χωρίς τη συνέργεια του συναρμόδιου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο… ασκεί την καθ’ ύλη εποπτεία επί των Λιμενικών Ταμείων της Χώρας»

Αποφάνθηκε «ότι στο ερώτημα προσήκει συνολικά θετική απάντηση»,διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει με τη σύσταση του Λιμενικού Ταμείου αυτοδίκαιη κατάργηση του παλαιού Λιμενικού Ταμείου και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του χωρίς να είναι αναγκαία η κατάργηση με την έκδοση σχετικού Π.Δ.

Συνημμένα σας υποβάλουμε

α) το άρθρο 28 του Ν. 2738/1999 όπως ισχύει σήμερα

β) την εγκύκλιο 1 της 26ης Ιανουαρίου 2012

κ. Ψαρρός: «Στην διαρκή Επιτροπή της Βουλής έχει εισαχθεί για συζήτηση σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανασυγκρότησητων Λιμενικών Ταμείων και συγκεκριμένα η κατάργηση Λιμενικού Ταμείου Λίμνης και όπως των λοιπών Λιμενικών Ταμείων Εύβοιας και σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών.

Πάγια είναι η θέση του Δήμου να συσταθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να μπορέσει να παρέμβει αποφασιστικά στην ανάπλαση βασικών χώρων των οικισμών και ιδιαίτερα στην πόλη της Λίμνης ,αφού οι υποδομές της παραλιακής ζώνης είναι γνωστό σε όλους ότι είναι κατεστραμμένες.

Χρόνια φωνάζουμε για την σύνταξη μελέτης ανάπλασης της παραλίας, γραπτά και προφορικά . Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο απόφαση του που να αναθέτει στο Δήμο την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Όμως αντί θετικής απάντησης εισπράττουμε απαξιωτικές και ειρωνικές απαντήσεις.

Γι’ αυτό και θεωρώ επιβεβλημένη έστω και σήμερα την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου και την σύσταση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ,όπως έχει γίνει σε πολλά αντίστοιχα Λιμενικά Ταμεία.

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και χρειάζεται υπογραφή.

Κάθε καθυστέρηση λύσης προς αυτή την κατεύθυνση θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την Πολιτική Ηγεσία και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εσωτερικών και Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ξυνός Κων/νος αναφέρθηκε στην αίτηση κι επισήμανε ότι «Προσπαθούμε να περισώσουμε ότι με κόπους και αγώνες έχουμε κατακτήσει. Να μην χάσουμε άλλη υπηρεσία. Να μην αποψιλώσουμε την περιοχή».

Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου κ. Νικήτογλου Θεμιστοκλής, ανέπτυξε το θέμα νομικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο και συμπλήρωσε ότι: Δεν έχουμε κανένα νομικό κόλλημα, για το αν μπορεί να γίνει η αλλαγή και να δημιουργηθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε. .Γι΄ αυτό έχουμε φτιάξει ήδη και κανονισμό λειτουργίας και το μόνο που απομένει είναι να πάρει ο Δήμος θετική απόφαση για την ίδρυση του».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Στεργίου Ιωάννης αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών κάνει προσπάθειες να περιέλθει το Λιμενικό Ταμείο στο Δήμο και παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Ο δημοτικό σύμβουλος κ. Κουτσουράς Σταύρος ζήτησε να συνεργαστεί ο νομικός σύμβουλος του Δήμου με τον νομικό σύμβουλο του εμπορικού συλλόγου.

\


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.