powered by Surfing Waves

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο 16 χρονος μαθητής από την Αγία Άννα Ευβοίας που πάει NASA

Συνέντευξη με τον 16χρονο αστρονόμο από την Αγία  Άννα Ευβοίας που πάει NASA στην Δλευθεροτυπία



Ο 16χρονος Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής, από την Αγία Άννα Ευβοίας μιλάει για  την νίκη του στο διαγωνισμό, για το επικείμενο ταξίδι του στη NASA, καθώς και για το πως ξεκίνησε να ασχολείται με την Φυσική και ποια τα σχέδια του  για το μέλλον.

Η περίοδος του χειμώνα (2 Μαρτίου) που διανύουμε αποτελεί την καλύτερηπερίοδο για την παρατήρηση πολλών και εντυπωσιακών αμφιφανών αστερισμών του ουράνιου θόλου. Να αναφέρετε τέσσερις από τους  κυριότερους αμφιφανείς αστερισμούς. Αυτό ήταν το ζήτημα στην Ουρανογραφία, στο 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό.

Η απάντηση-ο Ωρίων, ο Μεγάλος Κύων, ο Μικρός Κύων, ο Ηνίοχος, ο Λέων, οι Δίδυμοι, ο Ταύρος, ο Βοώτης και η Παρθένος- ήταν παιχνιδάκι για το δεκαεξάχρονο μαθητή της πρώτης τάξης των λυκειακών τάξεων Αγίας Άννας, τις οποίες κάποιοι σχεδιάζουν να καταργήσουν στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των σχολείων. Ιστορίες σαν αυτή πριν από περίπου χίλια χρόνια, όπου ένας καλόγερος, όταν έκανε το συνηθισμένο νυχτερινό του περίπατο στον κήπο ενός μοναστηριού της Ελβετίας, αντίκρισε τον αστερισμό του Λύκου και τη λαμπρότερη έκρηξη σουπερνόβα, είναι από τις αγαπημένες του. Μιλάμε με τον Φώτη-Ιωάννη Γιασεμή, που πήρε το πρώτο βραβείο από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε ένα ταξίδι στη NASA.


Ανέφερες ονομαστικά και το λαμπρότερο αστέρα του κάθε αστερισμού; «Βεβαίως. Ρίγκελ, β Ωρίωνος, Σείριος, α Μεγάλου Κυνός, Προκύων, α Μικρού Κυνός, Αίγα, α Ηνίοχου, Βασιλίσκος, α έοντος, Πολυδεύκης, β Διδύμων, Αλντεμπαράν, α Ταύρου, Αρκτούρος, α Βοώτη και Στάχυς, α
Παρθένου».

Περίμενες την πρωτιά;

«Η αλήθεια είναι ότι πίστευα πως μπορούσα να προκριθώ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού με μία καλή θέση και να είμαι υποψήφιος για την εθνική ομάδα αστρονομίας, αλλά δεν περίμενα να βρεθώ στην 1η θέση».

Πώς προετοιμάστηκες;

«Κατ’ αρχάς αγόρασα τα βιβλία που πρότεινε η επιτροπή του διαγωνισμού. Επίσης, αγόρασα κάποια επιπλέον βιβλία και ασκήθηκα στην αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο που αγόρασα πριν από το καλοκαίρι. Πολύ χρήσιμο στάθηκε το Διαδίκτυο. Εκεί βρήκα άρθρα για την Αστρονομία σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, e-books και πολλές σημειώσεις ελληνικών πανεπιστημίων».

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση;

«Όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο περισσότερο μαγεύεσαι και διεγείρεται η φαντασία σου».

Είναι οι γονείς σου Φυσικοί;

«Ο πατέρας μου είναι οδοντίατρος και η μητέρα μου είναι καθηγήτρια Αγγλικών εδώ στην Αγία Άννα».

Πώς σε υποδέχθηκαν οι φίλοι σου στο σχολείο;

«Η υποδοχή των φίλων μου ήταν θερμή και ενθουσιώδης και χάρηκαν όσο εγώ!».

Τι είναι η Φυσική για εσένα;

«Φυσική για μένα είναι μία επιστήμη η οποία μελετά το φυσικό κόσμο και σου δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθείς για τους νόμους που τον διέπουν. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Φυσικής για μένα θα ήταν να ανακαλύψει μια θεωρία η οποία θα προβλέπει το καθετί στο Σύμπαν (Theory of Everything,ΤοΕ)».

Τι θα πάρεις μαζί σου ταξιδεύοντας στη NASA;

«Το ταξίδι μου στη NASA θα διαρκέσει δέκα ημέρες και μαζί μου θα πάρω σίγουρα ένα χαλαρωτικό περιοδικό ή βιβλίο Αστρονομίας. Επίσης, μία φωτογραφική και ένα τετράδιο σημειώσεων».

Θα σπουδάσεις Φυσική;

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά θα ήταν μια πιθανή εκδοχή αν η“Φυσική” δεν είναι όπως παρουσιάζεται από τα σχολικά βιβλία: που περιστρέφεται γύρω από ασκήσεις σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο».

(πηγή: enet.gr)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.