powered by Surfing Waves

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πίνουμε νερό με κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο στην Κήρινθο. Ατάραχη η δημοτική αρχή.

Αυξημένες παραμετρικές τιμές σε καρκινογόνο εξασθενες χρώμιο (12μg/l) στο νερό της Κηρίνθου


Η Λαϊκή Επιτροπή Κηρίνθου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κηρίνθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηρίνθου  έβγαλαν την παρακάτω σοκαριστική ανακοίνωση. Το Ε.Β. είχε καταγγείλει στο παρελθόν την δημοτική αρχή για πλημμελείς ελέγχους στην  ποιότητα του νερού που διανέμει και προβλήματα βακτηρίων στο νερό της Λίμνης.  Η κατάσταση του νερού της Κηρίνθου  δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τα νερά  όλου του δήμου.



Η ανακοίνωση των φορέων της Κηρίνθου


Πίνουμε νερό με κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο στην Κήρινθο. Ατάραχη η δημοτική αρχή.



Ακατάλληλο νερό επιβαρυμένο με επικίνδυνα κολοβακτηρίδια καταναλώνουν οι κάτοικοι της Κηρίνθου Ευβοίας με συνέπεια να κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους.

Σε δυο μικροβιολογικούς ελέγχους νερού που έκανε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Εύβοιας μετά από καταγγελία μας στις 18/2/13 και στις 29/3/13 το νερό βρέθηκε με υψηλές παραμετρικές τιμές σε κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους και e coli. Δείγματα που έλαβε η υπηρεσία από την αρχή την μέση και το τέλος του δικτύου ύδρευσης έδειξαν αποικίες κολοβακτηρίδιων πάνω από 54 cfu/100ml. Ο νόμος ορίζει μηδενικές ανώτατες τιμές για τις μικροβιολογικές παραμέτρους ( 0 cfu/100ml).

Η δημοτική αρχή παρουσίασε προγενέστερες αναλύσεις νερού ιδιωτικού εργαστηρίου που έγιναν το Δεκέμβριο του 2012 που έδειχναν ότι το νερό την περίοδο εκείνη ήταν μικροβιολογικά καθαρό είχε όμως αυξημένες παραμετρικές τιμές σε καρκινογόνο εξασθενες χρώμιο (12μg/l).  Όπως έχει γίνει γνωστό από την περίπτωση των Μεσσαπίων, η απόφαση-σταθμός του Πρωτοδικείου Χαλκίδας (απόφαση 1158/2010) απαγορεύει την διανομή νερού ύδρευσης με συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 2 μg/l σε εξασθενές χρώμιο.

Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης του δήμου (ΔΕΥΜΛΑΑ) εν γνώσει της από το Δεκέμβριο του 2012 ατάραχη από όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατα στο γειτονικό δήμο των Μεσσαπίων, συνεχίζει να δίνει στους κατοίκους της Κηρίνθου καρκινογόνο νερό.

Η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης η οποία ηγείται από τον δήμαρχο κ. Ψαρρό δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί τόσο με τις υποδείξεις της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.  Ευβοίας όσο και με αυτές της ΚΥΑ Υ2/2600/01 και της Υγειονομικής Διάταξης Γ3α/761/68.

Όχι μόνο η ΔΕΥΜΛΑΑ δεν έκανε άμεσα γνωστή στους κατοίκους της Κηρίνθου την ακαταλληλότητα του νερού αλλά όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης ανάλυσης νερού στις 29/3/13 δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά και επανορθωτικά μέτρα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σίγουρα υπάρχουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες από την ΔΕΥΜΛΑΑ που θα πρέπει να αναζητηθούν. Προτεραιότητα όμως έχει η υγεία των κατοίκων της Κηρίνθου και είναι επιτακτική από την ΔΕΥΜΛΑΑ η σωστή απολύμανση του νερού, η ενημέρωση των κατοίκων και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Καλούμε τις συναρμόδιες υπηρεσίες, την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Εύβοιας, την Δ/νση Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να ασκήσουν τα εποπτικά καθήκοντα τους και να διασφαλίσουν την εφαρμογή και εκτέλεση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της Κηρίνθου.

Λαϊκή Επιτροπή Κηρίνθου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κηρίνθου
Πολιτιστικος Συλλογος Κηρίνθου


Ακολουθεί  η λίστα των υπογραφών



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.