powered by Surfing Waves

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Προσωπική Μαρτυρία: Στα παλαιότερα των υποδημάτων του είχε γράψει ο Ψαρρός τις αποφάσεις του συμβουλίου της Δ.Κ. Λίμνης


Ο Ψαρρός  τα τελευταία 2 χρόνια δεν απάντησε για καμμία απο τις 25 ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΔΚ Λίμνης ακόμη και για επείγοντα θέματα. Ο νόμος προβλέπει προθεσμία απάντησης εντός μηνός

Αποκαλυπτικότατη είμαι η επιστολή παραίτησης του Γιάννη Ψαρρού, εκλεγμένου με το συνδυασμο του Ανέστη Ψαρρού, απο την προεδρία του συμβουλίου της Δ.Κ. της Λίμνης.  Η επιστολή αποκαλύπτει το μέγεθος της δεσποτικής εξουσίας  του κ. Δημάρχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Δήμαρχος τα τελευταία 2 χρόνια  δεν απάντησε για  καμία απο τις  25 ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΔΚ Λίμνης ακόμη και  για επείγοντα θέματα  θέματα.  Ο νόμος προβλέπει προθεσμία απάντησης εντός μηνός. Καταγγέλεται προσβλητικής συμπεριφορά του κ. Δημάρχου κατά του εκλεγμένου προέδρου  Δ.Κ γιατί τόλμησε και  δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα ενάντια στην ΒΙΠΕ.



Η επιστολή του κ. Γ. Ψαρρού πρώην προέδρου της Δ.Κ. Λίμνης


Αγαπητοί συνδημότες, ύστερα από την παραίτησή μου από πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης αισθάνομαι το χρέος και την ανάγκη να σας ενημερώσω. Η υπεύθυνη ενημέρωση χρειάζεται νομίζω οπωσδήποτε όταν ασχολείσαι με τα κοινά. Τον Οκτώβριο του 2010 σας προέτρεψα να με υποστηρίξετε με την ψήφο σας με το επιχείρημα ότι έχω μεράκι, δυνατότητες και χρόνο να προσφέρω στη Δημοτική Κοινότητα Λίμνης, εφ’ όσον ενδιαφερόμουν συνεχώς με τα κοινά. Η παραίτησή μου έγινε στην τακτική συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου στις 11-3-2013. Όλοι οι λόγοι που εξέθεσα έγιναν ομόφωνα αποδεκτοί, αφού στηρίζονταν πάνω σε
πραγματικά γεγονότα, στον Καλλικρατικό νόμο 3852/2010 και στην καλοπροαίρετη κριτική και υπομονή που είχαμε δείξει προς την Δημοτική μας Αρχή.

Για λόγους δεοντολογίας δεν θα αναφερθώ σε ονόματα συνεργατών και σε πολλές λεπτομέρειες . Συνοπτικά όμως θα επισημάνω τους κυριότερους λόγους. Για όσους δεν πεισθούν στην εντιμότητα και ειλικρίνειά μου, θα είμαι στη διάθεσή τους για περισσότερη ενημέρωση.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι:
Α. Μέχρι την ημερομηνία παραίτησής μου είχαμε διαβιβάσει με την διαδικασία που προβλέπει ο Καλλικρατικός νόμος προς την Δημοτική μας Αρχή περίπου 25 ομόφωνες αποφάσεις του τοπικού μας Συμβουλίου για θέματα και προβλήματα που είχαμε καταγράψει. Απάντηση δεν έχουμε πάρει μέχρι την ημερομηνία παραίτησής μου, παρ’ ότι ο νόμος προβλέπει προθεσμία απάντησης εντός μηνός. Μερικά από τα θέματα αυτά ήταν ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, επίσης πολλά θέματα δεν είχαν καθόλου κόστος και αυτά που είχαν ένα μικρό κόστος θα μπορούσαμε να τα προγραμματίζουμε.
Β. Ο κανονισμός καθαριότητας που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου παρά τις πιέσεις μας, γι’ αυτό και οι παραβατικότητες που επισημαίναμε παρέμειναν και αυξάνονταν.
Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 62 και την Εγκύκλιο 49 του Καλλικρατικού Νόμου ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων πρέπει να καλούνται στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, όταν συζητιούνται και αποφασίζονται θέματα που αφορούν την γεωγραφική περιοχή τους και τους κατοίκους τους. Επί δύο χρόνια δεν με κάλεσαν ούτε μια φορά.
Δ. Για την εύρυθμη λειτουργία και τη μετακίνηση των υπηρεσιών, την εποχική πρόσληψη (δίμηνα) σε ότι αφορούσε την Δημοτική μας Κοινότητα δεν είχαμε καμία ενημέρωση παρ’ ότι έπρεπε να εκφέρουμε γνώμη (άρθρο 83 του Καλλικρατικού νόμου).
Ε. Ένα σημαντικό θέμα ήταν με το γραφείο της Δημοτικής μας Κοινότητας. Αρχικά μας δώσανε το γραφείο δίπλα από το Δημαρχείο, έγιναν από εμάς οι απαραίτητες διορθώσεις του χώρου και η τακτοποίηση των πραγμάτων μας. Αργότερα όμως αποφάσισαν να πάμε αλλού. Με την αναγκαστική αυτή μετακίνηση μακριά από το χώρο δράσης και επικοινωνίας μας με τον κόσμο (παρά τις ομόφωνα αντίθετες αποφάσεις μας), εμμέσως μας απαξίωσαν και μας παρόπλισαν. Η απαξίωση στο θεσμό του τοπικού Συμβουλίου και στο πρόσωπό μας ήδη άρχισε από την αναγκαστική και απροειδοποίητη «μετακίνησή» μας.
ΣΤ. Θα αναφέρω ένα ακόμη σημαντικό γεγονός κατά τη γνώμη μου. Στις 9-1-2012 κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας συναντηθήκαμε με την Δημοτική μας Αρχή στο γραφείο του κ. Δημάρχου. Είχαμε ετοιμάσει ένα υπόμνημα στο οποίο υπενθυμίζαμε όλες τις κυριότερες αποφάσεις μας που καθυστερούσε η απάντησή τους. Επισημαίναμε ακόμη και άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούσαν την Δημοτική μας Κοινότητα.
Αντί για φιλική συζήτηση και απαντήσεις υπήρξε μια απαράδεκτη ένταση και πίεση στα όρια της προσβλητικής συμπεριφοράς απέναντί μου επειδή άρχισα να δραστηριοποιούμαι με την Κίνηση Δημοτών του Δήμου μας, για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην περιοχή μας. Φαίνεται ότι η Δημοκρατία που πιστεύουν μερικοί απαγορεύει σε Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους να συμμετέχουν σε συλλόγους ή κινήματα πολιτών και να έχουν και άλλες δραστηριότητες. Εκτός βέβαια και μετράει περισσότερο να λες πάντα ΝΑΙ στις εξουσίες, παρά να έχεις δυνατότητες και μεράκι να προσφέρεις.
Αλήθεια το φαινόμενο αυτό είναι παλιό ή καινούριο; Προσέτρεξα στο νέο Καλλικρατικό νόμο και στο άρθρο 68 παραγ.2 διαβάζω:«Ο Δημοτικός Σύμβουλος εκφράζει με επιχειρήματα τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των Δημοτών», το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους τοπικούς συμβούλους. Από πότε λοιπόν έχει γίνει αμάρτημα ή ανυπακοή το να μη λες πάντα ΝΑΙ σε ότι προτείνει η κάθε εξουσία; Μήπως κι εδώ απειλείται η πτώση της κυβέρνησης ή του εκάστοτε δημάρχου; «Περίεργα και παράξενα» πράγματα συμβαίνουν στις μέρες μας!
Πάντως εμείς στο τέλος δώσαμε αντίγραφα του υπομνήματός μας στη Δημοτική Αρχή και αποχωρήσαμε με πολιτισμένο τρόπο.
___________________________________________
Εύλογα ύστερα από αυτά που σας ανέφερα θα αναρωτηθεί ο κάθε δημότης, «Καλά και γιατί δεν παραιτήθηκες ή δεν παραιτηθήκατε όταν άρχισαν να συμβαίνουν όλα αυτά;»
Η παραίτηση, αγαπητοί μου Δημότες, δεν είναι πάντα λύση. Τα κοινά, εκτός από μεράκι θέλουν και υπομονή. Αυτό έκανα κι εγώ, έκανα υπομονή, δικαιολογώντας αρκετά πράγματα σαν νέος Δήμος που είμαστε. Όμως πέρασαν δύο χρόνια και η κατάσταση συνεχιζόταν η ίδια. Οι δημότες δικαιούνται ειλικρινείς απαντήσεις και όχι μεσοβέζικες κουβέντες και αδιαφορία όπως κάνουν οι επαγγελματίες πολιτικοί. Νομίζω ότι επέλεξα μια αξιοπρεπή λύση και έδωσα ένα θετικό μήνυμα στους συνδημότες μου. Για όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα δυσκολεύομαι να εξηγήσω τους λόγους που έγιναν, το καλύτερο είναι να βγάλει ο κάθε δημότης τα δικά του συμπεράσματα.
________________________________________________
Προσωπικά ήμουν πάντα ανήσυχος και ενεργός πολίτης και έτσι θα παραμείνω όσο μπορώ. Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι η παθητική στάση και η αδιαφορία πολλών συνδημοτών μας και ειδικά νεότερων ανθρώπων. Η κοινωνική και οικονομική κρίση που περνάμε δεν είναι δικαιολογία για απραξία. Πιστεύω ότι η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται αγωνιστικά, ενωτικά και δημιουργικά. Μπορούμε, αν θέλουμε, να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες (υπάρχει η Κίνηση Δημοτών, οι σύλλογοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, χορευτικοί και αθλητικοί).
Φιλικά
Γιάννης Ψαρρός

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.