powered by Surfing Waves

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ανεπαρκή και αναποτελεσματική οικονομική διαχείριση του δήμου μας αποκαλύπτει τρίμηνη έκθεση

Χαμηλός βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού 
Η  καθυστερημένη  έκθεση προϋπολογισμού του δήμου για το Γ' τρίμηνο του 2011  που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαύγεια (ΑΔΑ: Β4ΩΗΩΛ5-ΩΧΓ) αποκαλύπτει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ προβλεφθέντων και πραγματοποιηθέντων εσόδων και δαπανών. Ο παρατηρούμενος χαμηλός βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού αντανακλά την μειωμένη η ικανότητα εκτίμησης του δήμου σε θέματα προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης. Ο δήμος αδυνατεί να προσαρμόσει τις δυνατότητες του στην οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι τα βεβαιωθέντα προς τα προυπολογισθεντα έσοδα κυμαίνονται μεταξύ 10,42% και 71,64% . Η εισπρακτική προβλεπτική ικανότητα και ο οικονομικός προγραμματισμός του δήμου είναι ανεπαρκείς και απαιτούν βελτιώσεις. Χαρακτηριστική επίσης είναι η ταύτιση που παρατηρείτε λογω των ανύπαρκτων λογιστικών εγγραφών μεταξύ εισπραχθέντων και βεβαιωθέντων εσόδων.

Στις περισσότερες κατηγορίες δαπανών η προβλεπτική ικανότητα του δήμου είναι περιορισμένη. Οι μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες αναδεικνύουν την διάσταση της πλασματικότητας του προϋπολογισμού. Ο δήμος πλήρωσε μόνο 57% των τιμολογημένων δαπανών. Ειδικά η χαμηλή υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών (γύρω στο 8%) δείχνει αδυναμίες στον προγραμματισμό του δήμου σύμφωνα με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του.


Μειωμένη απορροφητικότητα πόρων και χαμηλή επενδυτική δραστηριοποίηση 

Οι λειτουργικές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του δήμου. Το γεγονός αυτό αντανακλά είτε την μη ορθολογική κατανομή των εσόδων ή τις περιορισμένες ικανότητες του δήμου για την πραγματοποίηση επενδύσεων

Υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ προβλεφθέντων και εισπραχθέντων επιχορηγήσεων για επενδύσεις καθώς και αδυναμία απορρόφησης των επιχορηγήσεων για επενδύσεις . Μια σύγκριση των επιχορηγήσεων για επενδύσεις και των επενδυτικών δαπανών κάνει εμφανές ότι ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις επενδυτικές του υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να είναι είτε από έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής ή από αδυναμία χρηματοδότησης της.

Προβλήματα στο σύστημα οικονομικής διαχείρισης του δήμου βρήκαν και οι ορκωτοί λογιστές στους ελέγχους τους:


-Το σύστημα διαχειριστικής και λογιστικής παρακολούθησης των εσόδων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την βεβαίωση και  είσπραξη των ανταποδοτικών τελών χρήζει βελτίωσης

- Προτείνεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία  μεταγραφής των οικοπέδων και ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου , μέσω του  αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου.

 -Συστήνεται να γίνεται η λογιστική και διαχειριστική παρακολούθηση των αποθεμάτων μέσω οργανωμένου τμήματος αποθήκης.






0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.