powered by Surfing Waves

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Απορρόφηση αδιάθετων ευρωπαϊκών πόρων από τους δήμους

Κοινή συνεδρίαση είχαν σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αντιπροσωπεία τΟυ Συμβουλιόυ Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) με επικεφαλής τον πρόεδρο Wolfang Schuster, δήμαρχο Στουτγάρδης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης για να υποστηριχθούν δράσεις και σχέδια για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στους δήμους των χωρών μελών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η ΚΕΔΕ κατέθεσε για αυτό το σκοπό συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο CEMR.

Επίσης συζητήθηκε η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του CEMR Wolfang Schuster, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και την πρόθεση τόσο του ίδιου όσο και του CEMR να συμβάλλουν ώστε να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ύψους 8 δις ευρώ, από την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του CEMR Φρεντερίκ Βαλιέ έχει γίνει ήδη σχετική αναφορά στον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χαν και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθούν ο κ. Schuster με τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής. Στόχος είναι να απλουστευτούν οι διαδικασίες ώστε πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν απορροφηθεί να φτάσουν με πολύ άμεσο τρόπο στους ελληνικούς δήμους για την χρηματοδότηση υπαρκτών επενδυτικών αναγκών, όπως καθορίζονται ιδίως από το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας των δήμων αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά δήμο.

Ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος είναι και η απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι το τριετές Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας προβλέπει την απασχόληση την πρώτη χρονιά 30.000 ανέργων για έξι μήνες στους δήμους για υλοποίηση μικρών αναπτυξιακών έργων. Χρηματοδοτείται, προς το παρόν με 70 εκ. ευρώ κατ΄ έτος από ίδιους πόρους των δήμων και με 200 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, η γενική γραμματέας Τουρισμού Ντ. Μπέη παρουσίασε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της χώρας καθώς και προτάσεις για συνεργασία με ευρωπαϊκούς δήμους. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΕΟΤ για να δοθεί το υλικό προβολής της χώρας κυρίως στη Γερμανία, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να επανέλθει το τουριστικό ρεύμα τουλάχιστον στο επίπεδο των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα όμως το CEMR έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την τουριστική προβολή της χώρας καθώς και για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων . Η αρχή έχει γίνει από την περιφέρεια της Βαλονίας στο Βέλγιο, όπου θα κληθεί τιμητικά η Ελλάδα σε ανάλογες εκδηλώσεις.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.