powered by Surfing Waves

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο δήμος υπογράφει το δικό του μνημόνιο για να μπορέσει να πάρει 3,5 εκατ. ευρώ δάνειο


Χρέη και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου μας

Την Τετάρτη 25/4/12 το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την συνομολόγηση νέου δανείου ύψους 3.418.865 Ευρώ  με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο  Ν. 4038/2012  για "επείγουσες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των δήμων " παρέχει  σε χρεωμένους δήμους την δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων με σκοπό την αποπληρωμή των  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, που προέρχονται από κάθε μορφής δαπάνες (λειτουργικές ή επενδυτικές). Επλισης "παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους  που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, πριν την προσφυγή  στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων και σε αναπτυγμένη μορφή του Κ.Α. που αφορά στα δάνεια, το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο για τα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31.12.2011, το οποίο θα καλυφθεί με συνομολόγηση δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα."

Ο δήμος μας έχει κάνει την σχετική εγγραφή για 3.418.865 Ευρώ στο προϋπολογισμό του 2012  Η συνομολόγηση του δανείου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.


 Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης ( "Μνημόνιο")


Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του δανειου  αποτελεί η σύνταξη ενός Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης το οποίο αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο του προϋπολογισμού του, εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο με αυτόν και συνιστά ταυτόχρονα έγκριση για τη  σύναψη του δανείου.


Το Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Χρηματοοικονομική ανάλυση οικονομικής κατάστασης  δήμου

1.1 Αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης (υπόδειγμα 1)

1.2 Πορεία υλοποίησης προϋπολογισμού 2011 (πίνακες 2, 3)

1.3 Αξιολόγηση οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, αναφορά στην οικονομική κατάσταση των νομικών προσώπων του δήμου

1.4 Συμπεράσματα - προσδιορισμός των προβλημάτων – προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα αναβάθμισης της οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης

  
2. Προσδιορισμός των στόχων του σχεδίου και των μέτρων  περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων

2.1. Ανάλυση στόχων σχεδίου

 2.2. Παρουσίαση, ανάλυση, τεκμηρίωση μέτρων περιορισμού των δαπανών. Υπολογισμός των επιπτώσεων των μέτρων με χρονικό ορίζοντα τετραετίας  (υπόδειγμα 4α)

 2.3. Παρουσίαση, ανάλυση, τεκμηρίωση μέτρων και πολιτικών για την αύξηση  των ιδίων εσόδων και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης.  Υπολογισμός των  επιπτώσεων των μέτρων με χρονικό ορίζοντα τετραετίας (υπόδειγμα 4β)

  
3 Προσδιορισμός οικονομικών αποτελεσμάτων για τα έτη  2011-2015

 Ανάλυση και τεκμηρίωση των εσόδων, δαπανών και αποτελεσμάτων:
  Πορεία εσόδων 2011-2015 (υπόδειγμα 5)
  Πορεία δαπανών 2011-2015 (υπόδειγμα 6)
  Προσδιορισμός ετήσιων αποτελεσμάτων
  Μεταβολή στοιχείων ισολογισμού (υπόδειγμα 7)


Μέτρα περιορισμού δαπανών και αύξησης εσόδων του δήμου

Στο Επιχειρησιακό του Προγραμμα ο δήμος προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών
  •  Μείωση του μισθολογικού κόστους (αμοιβές πληρωτέες και εργοδοτικό κόστος) μέσω μετατάξεων υπαλλήλων ή περιορισμού προσλήψεων εκτάκτων υπαλλήλων.
  • Πρόβλεψη μείωσης του μισθολογικού κόστους, λόγω  ωρίμανσης του εργασιακού βίου των υπαλλήλων (θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων).
  •  Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω από τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω της εφαρμογής της αναλογίας ένα προς πέντε ( ή δέκα).
  • Περιορισμός χρηματοδότησης εκδηλώσεων, δράσεων δημοσίων σχέσεων, επιχορηγήσεων συλλόγων, επιχορηγήσεων μη κερδοσκοπικών σωματείων κλπ.
  • Οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων διαφόρων νομικών προσώπων.
  • · Περιορισμός δαπανών που αφορούν έξοδα τηλεπικοινωνιών, έξοδα κινήσεως –καυσίμων, μισθώματα κτιρίων (μέσω της αξιοποίησης της υπάρχουσας δημοτικής περιουσίας), δαπάνες
    ύδρευσης- φωτισμού -καθαριότητας, δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων.
  •  Κατασκευή έργων μόνο από εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης.
  •  Έσοδα από αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας.
  • Μείωση δαπανών προμήθειας παγίων.
meiwshdapanwn

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.