powered by Surfing Waves

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τέλος στις περικοπές και συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή φόρων ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας

Στις 24/4/12 έγινε η   έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσςη Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία κατέληξε σε ψήφισμα.

Σε συμπαράσταση με τα αιτήματα της ΚΕΔΕ το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας   ομόφωνα  εξέδωσε χθες (25/4/12)  ψήφισμα διαμαρτυρίας και  αποφάσισε το προσωρινό λουκέτο του Δήμου για να  πιέσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Λεπτομερές ρεπορτάζ  Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας   εχει δημοσιευτεί στην Ελεύθερη Φωνή

Τι ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας;

Απο την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ τα κύρια συμπεράσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ ήταν τα παρακάτω:
 
-Να μη γίνει καμία άλλη περικοπή στα έσοδα των δήμων, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

-Να γίνουν άμεσα πράξη, και πριν τις εκλογές, τα συμφωνηθέντα με τη σημερινή κυβέρνηση για τα οικονομικά των δήμων.

-Όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία.

-Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, να επιβάλλουν τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν αμέσως μετά τις εκλογές να διαβουλευτούν με την νέα κυβέρνηση και να επανέλθουν με νέα γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε μια ευρεία δημιουργική συμμαχία «ώστε όλοι μαζί να επιβάλλουμε την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών». Παράλληλα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις συνθήκες κρίσης και μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενος ο Κ. Ασκούνης στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους τόνισε ότι «συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ. € το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα – προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκ. €.

Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται και στους φετινούς ΚΑΠ των Δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής Κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Συγκεκριμένα θα αναφέρω ότι ήδη από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. €, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. € για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. € για τη Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. € για μισθώσεις σχολείων του 2011.

Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. €, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. €».

Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ  με ψήφισμα της καταθέτει σειρά αιτημάτων προς τη σημερινή και την επόμενη Κυβέρνηση και ζητά άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.

Προς τούτοη ΚΕΔΕ απαιτεί:


1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.

2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.

3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.

5, Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.

6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12

7, Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.

9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

10. Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.


11. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.

12. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012    οι οποια έχει ως εξής «3. Τα έσοδα της παραγράφου 1 του παρόντος εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων». Ποσοστό μέχρι ένα τρίτο (1/3) των εσόδων τηςπερίπτωσης α’ αυτής, διατίθεται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών των δήμων, ενώ τα λοιπά έσοδα της παραγράφου 1, διατίθενται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μεταφέρονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων οικονομικού έτους 2012 για την απόδοση του ενός τρίτου (1/3) των εσόδων της περίπτωσης α’ της ανωτέρω παραγράφου.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται κατ’ έτος ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζονται το ύψος των εσόδων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών, καθώς και λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων, όπως επίσης τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους, επί τη βάσει ιδίως των δημογραφικών γεωμορφολογικών, διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών
και πολιτιστικών χαρακτηριστικών εκάστου. Στα χαρακτηριστικά αυτά συνεκτιμάται το στοιχείο της διοικητικής υποστήριξης που παρέχεται από δήμο προςεξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών άλλων δήμων καισταθμίζονται ιδιαίτερα οι πάγιες ανάγκες εξυπηρέτησης των νησιωτικών και ορεινών δήμων."





 Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών 

Φ. Σαχινίδης: Θα δοθούν 300 από τα 450 εκ. ευρώ στους δήμους

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επανέλαβε πρόσφατη δήλωσή του ότι θα αποδοθούν στους δήμους 300 από τα 450 εκ. ευρώ, για τα οποία είχε αρχικά δεσμευτεί η κυβέρνηση και ότι η κατανομή του δωδεκατημορίου τις επόμενες ημέρες θα γίνει με βάση τα επιπλέον 300 εκ. ευρώ.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αμέσως μετά τη συνάντηση για την Αυτοδιοίκηση «παραμένει ως κόκκινη γραμμή η διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ» για να μην καταρρεύσουν οι δήμοι. Ειδικότερα αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Επισκεφθήκαμε τον υπουργό και του θέσαμε τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι οι δήμοι έχουν συνεισφέρει στη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τώρα με περικοπές πόρων πάνω από 50%.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο ότι αν υπήρχε η ίδια λογική για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τότε η χώρα μας θα είχε προ πολλού πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα. Εξηγήσαμε λοιπόν ότι οι περικοπές δεν μπορούν να συνεχιστούν, θα καταρρεύσει το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Τι ζητήσαμε λοιπόν συγκεκριμένα από τον υπουργό:

Να γίνει πράξη η δέσμευση να αποδοθούν τα επιπλέον 450 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή μας τον Γενάρη.

Ο υπουργός απάντησε ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς μπορεί να δώσει 300 εκ. ευρώ επιπλέον και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκ. ευρώ. Αυτό είναι ένα καταρχήν θετικό, αλλά για μας παραμένει ως κόκκινη γραμμή η διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ.

Δεύτερον, ζητήσαμε την καταβολή της δόσης των 213 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση, αλλά δεν είχαμε κάποια θετική απάντηση, γιατί όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους.

Τρίτον, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός μας είπε ότι η ρύθμιση αυτή κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει μετά τις εκλογές. Είναι κάτι που μας αφορά και που εμείς θέλουμε πάρα πολύ να προχωρήσει.

Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε αμετακίνητοι από το αίτημά μας για τη διεκδίκηση των 450 εκ. ευρώ, που είναι δέσμευση και είναι το ελάχιστο για να μην καταρρεύσουν οι δήμοι, να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη μετά την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.