powered by Surfing Waves

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Πρόσκληση στους δημάρχους για ίδρυση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στους δήμους τους

Η αρμόδια γραμματεία του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά από συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Το Πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι συμμετάσχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια θα λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση, η οποία θα υπολογίζεται ως επιπλέον μοριοδότηση στο βιογραφικό τους.

Οι δήμοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής θα υπογράψουν Προγραμματική Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Οι ίδιοι οι δήμοι θα επιλέξουν ποια πιστοποιημένα προγράμματα προτιμούν ενώ την υλοποίησή τους αναλαμβάνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Τα Προγράμματα επιλογής είναι τα Εθνικής ή Τοπικής Εμβέλειας.

Τα Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας απευθύνονται στους πολίτες όλης της χώρας και περιλαμβάνουν δράσεις, όπως η επιμόρφωση για την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και η επιμόρφωση για θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, συμβουλευτικής γονέων κ.λπ.

Ως Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ορίζονται αυτά που αποτελούν αμιγώς τοπική ανάγκη για την υποστήριξη των πολιτών και την προώθηση της τοπικής οικονομικής κοινωνικής ή πολιτιστικής ανάπτυξης.

Διαδικασία συμμετοχής των δήμων

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην πρόσκληση οι δήμοι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν είναι να καθορίσουν τους χώρους Διοίκησης και Μάθησης που θα διαθέσουν, όπως για παράδειγμα δομές τυπικής εκπαίδευσης –σχολεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, όπως είναι εργαστήρια πληροφορικής κ.α. και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως η τήρηση κανονισμών ασφαλείας και πυρασφάλειας, η προσβασιμότητα Α.Μ.Ε.Α., η εξασφάλιση θέρμανσης, καθαριότητας, χώρων υγιεινής.

Ως χώρος Διοίκησης του Κ.Δ.Β.Μ. μπορεί να οριστεί από το δήμο, χώρος με βεβαιωμένη δυνατότητα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής διασύνδεσης (internet).

O δήμος μπορεί να ορίσει πρόσθετους χώρους μάθησης εντός της διοικητικής περιφέρειάς του, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι θα αποστείλουν σε φάκελο σχετικό αίτημα για συνεργασία στην Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης καθώς και συμπληρωμένο κατάλογο όπου κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α. Πλήρης περιγραφή των χώρων Διοίκησης και Εκπαίδευσης στη βάση των παραπάνω προδιαγραφών.

β. Αναλυτική αναφορά της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτουν (καρέκλες, θρανία, ηλεκτρονικοί
υπολογιστές, πίνακες κ.λπ.).

γ. Ορισμός Υπεύθυνου Εκπρόσωπου του Δήμου για το Κ.Δ.Β.Μ.


Θεμελιώδης επιδίωξη είναι η αναβάθμιση της διά βίου μάθησης. Συγκεκριμένα:


• Ουσιαστική και καταλυτική αύξηση της συμμετοχής ενηλίκων σε δραστηριότητες διά βίου μάθησης
• Αύξηση της εθνικής συμμετοχής στην γενική εκπαίδευση ενηλίκων μέσα από τις δραστηριότητες στη διά βίου μάθηση
• Αύξηση της συμμετοχής ενηλίκων στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση
• Δημιουργία ενιαίου εθνικού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης για όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων
• Συγκρότηση ενιαίου εθνικού πλαισίου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και πιστοποίησης γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων
• Συστηματοποίηση της ανίχνευσης και διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας
• Διασφάλιση του δικαιώματος σε κάθε πολίτη στην πρόσβαση σε όλες εκείνες τις επιμορφωτικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του με έμφαση στις κοινωνικά ευπαθείς και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες
• Διαρκής και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτών ενηλίκων
• Διασφάλιση της ποιότητας
• Ανάπτυξη νέων παιδαγωγικών μεθόδων
• Εξορθολογισμός και σαφήνεια των προσόντων
• Εξορθολογισμός του πλέγματος σχετικών φορέων και θεσμών
• Ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ : ‘ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Δ.Β.Μ) ΠΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ’

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.