powered by Surfing Waves

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στο Αιγαίο





Σε έργο για την «Ανάπτυξη Καταδυτικού Τουρισμού στο Αιγαίο- Α.Κ.Τ.Α» συμμετέχουν, οι δήμοι Λέρου, Πάτμου, Λειψών και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος» 2007-2013. Επικεφαλής εταίρους του έργου είναι ο δήμος Λέρου.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων, ως εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, χάρη στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση των υπηρεσιών που αυτός προσφέρει.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για όλους τους εταίρους ανέρχεται σε 705.820,05 ευρώ και η διάρκειά του είναι 18 μήνες.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Α.Κ.Τ.Α, το Αιγαίο Πέλαγος, αποτελεί το κοινό στοιχείο των εταίρων που μοιράζονται το ίδιο θαλάσσιο περιβάλλον και τους πόρους και τις παράκτιες ζώνες τους, προσελκύοντας επισκέπτες από διαφορετικές ομάδες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Η προώθηση νέων ιδεών θα βοηθήσει την ενίσχυση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις περιοχές του έργου. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών και τη συσσώρευση εμπειρίας για την αειφόρο ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων και οικονομικού σχεδιασμού με έμφαση στον τουρισμό.
Το Α.Κ.Τ.Α. ασχολείται, επίσης, με τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει τους εταίρους για τη διαχείριση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων για την διασφάλιση σημαντικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η ανάπτυξη ενός τέτοιου πλαισίου μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του δικτύου ως ρυθμιστή εξισορρόπησης τυχών συγκρουόμενων δραστηριοτήτων, ιδίως όταν η ισορροπία είναι απαραίτητη μεταξύ της περιβαλλοντικής και της οικονομικής ανάπτυξης.
Συνεπώς, το έργο συμβάλλει στη διαφοροποίηση των τουριστικών ροών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την εισαγωγή προσοδοφόρων δραστηριοτήτων, με την προστασία του περιβάλλοντος να είναι μια κρίσιμη παράμετρος.
Η παρουσία των τοπικών ομάδων ενδιαφέροντος ενισχύεται μέσω της συμμετοχής σε εργαστήρια και στις δύο χώρες παρέχοντας προστιθέμενη αξία στο έργο, ενώ στην ουσία θα βοηθούν στην επίλυση των συγκρούσεων, συντελώντας πιο ενεργά στην ανάπτυξη των κοινοτήτων τους.
Η μεθοδολογική προσέγγιση προβλέπει την ανάπτυξη των βασικών μελετών και έρευνα πεδίου που θα χρησιμεύσουν για την επαλήθευση της καταλληλότητας και της ελκυστικότητας των επιλεγμένων περιοχών.

Ως αποτέλεσμα θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο καταλληλότητας για την επιλογή τοποθεσίας.

Επιπλέον, η προετοιμασία της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής θα παράσχει κατευθύνσεις για τη χωροταξία του καταδυτικού πάρκου, καθορίζοντας συγκεκριμένες αρχές, κριτήρια, περιορισμούς για την επιλογή του τόπου και ειδικές δράσεις σε κάθε περιοχή μελέτης.
Ακόμα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο θα συμβάλει στην αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων. Η ανάλυση αυτή θα παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τη προσέλκυση μελλοντικών επενδύσεων στην περιοχή μελέτης
localit.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.