powered by Surfing Waves

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Την 1η Μάη ξεκινά η αντιπυρική περιόδος 2012


Αντιπυρική περίοδος 2012 είναι από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου 2012 στο δήμο μας πρεπει ήδη να εχει ολοκληρωθεί και να εχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα.  Τα δυο τρίτα του δήμου μας ή  385 χιλιαδες στρεμματα καλύπτονται απο δάση και η προστασία τους ειναι επιτακτική.

Αυτή την περίοδο οι δήμοι ελέγχουν κατά πόσο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το κίνδυνο πυρκαγιών με τους περιρισμούς δαπανων που εχουν επιβληθεί.  Το «καμπανάκι του κινδύνου» έκρουσε ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της...αντιπυρικής περιόδου, με αφορμή το Πεντελικό και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

Μη προσβάσιμοι δρόμοι, καλυμμένοι από χόρτα, εμπόδια στη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, σκουπίδια και κάθε λογής απορρίμματα, «έτοιμα» να λειτουργήσουν σαν το «αποτελεσματικότερο» μέσο εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μέρος μόνο απ’ αυτά που διαπίστωσε το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου.

Συνέπεια όλων αυτών, ο Δήμαρχος Πεντέλης να αποστείλει επιστολή-σήμα κινδύνου προς όλους τους αρμοδίους, από τα συναρμόδια Υπουργεία και τους αρχηγούς των κομμάτων, μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα θεσμικά συλλογικά όργανα της.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ


«1. Είναι να διερωτάται κανείς μπροστά σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση όπου όλοι ευαγγελίζονται ότι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, να βλέπουμε ότι το Κράτος και οι υπηρεσίες του λειτουργούν σε αρκετά θέματα ακόμα χειρότερα από χθες.

2. Η έκθεση του ελέγχου των δασικών δρόμων της Πεντέλης από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της διαπίστωσης αφού στην ουσία, στο Πεντελικό βατοί δασικοί δρόμοι για τα πυροσβεστικά οχήματα δεν υπάρχουν. Η πρόληψη στην αντιμετώπιση των θεμάτων πολιτικής προστασίας ήταν και είναι μία ανακοίνωση που γίνεται και θα γίνεται γιατί πουλάει και τίποτα περισσότερο.

3. Από την 1η Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος δηλαδή μετά από πέντε (5) ημέρες από σήμερα:

α. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ τα χρήματα για να πληρωθούν οι χορτοκόπτες που θα κόψουν τα χόρτα εκατέρωθεν του περιφερειακού οδικού δικτύου;

β. ΠΟΤΕ ΤΕΛΙΚΑ και με τι χρήματα θα αρχίσουν οι καθαρισμοί των αστικών και περιαστικών δασών που είναι τα μόνα που απέμειναν ζωντανά και κινδυνεύουμε να καούμε μαζί τους;

γ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ με τους αδιάβατους δασικούς δρόμους;

4. Τα κεφάλαια που οι Δήμοι διαθέσαμε για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και των πυρκαγιών την τελευταία διετία σχεδιάζουν μήπως κάποιοι κάποτε να μας δοθούν;

5. Δρομολογημένοι στο ρυθμό των εκλογών σε μια δύσκολη οικονομική και διοικητική κατάσταση μάλλον φαίνεται ότι χάνουμε στη λειτουργία του Κράτους σε σοβαρά θέματα.

6. Συμπερασματικά και όταν το κακό έρθει και αυτό δυστυχώς το έχουμε ζήσει πολλές φορές, θα φταίει ο Δήμαρχος και η Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ προς τις οποίες κοινοποιείται το παρόν, θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.»
  
Στο δημο μας δεν ειναι γνωτό τι ελεγχοι έχουν γίνει αλλλα έχει συγκροτηθεί Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την δασοπροστασία που αποτελείται απο τους

1)Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, κ. Ψαρρό Ανέστη, ως Πρόεδρο.
2) Δημοτικό σύμβουλο κ. Στάμου Ιωάννη, με αναπληρωτή την κα Στέφου  Κυριακή
3) Δημοτικό σύμβουλο κ.Χαλιούλια Ιωάννη, προερχόμενο από τη μειοψηφία, με αναπληρωτή τον κ.Γιαννιό Κων/νο
4) Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος κον Γεροντίτη Αργύριο (Υπαστυνόμο Α΄) με αναπληρωτή τον κ. Φλέσσα Σπυρίδωνα (Ανθυπαστυνόμο)
5) Εκπρόσωπο της Λιμενικής Αρχής κον Ζυγογιάννη Κων/νο (Ανθ/στης) με αναπληρωτή τον κον. Καλούδη Κων/νο (Επικ/στης)
6) Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κος Πέγκα Γεώργιο του Παναγιώτη (Επιπυραγό) με αναπληρωτή τον κ. Ιερεμία Νικόλαο του Γεωργίου  (Υποδιοικητή)
7) Προϊστάμενο του Δασαρχείου κον Τσαπρούνη Ιωάννη του Νικολάου  (Δασολόγος) με αναπληρωτή τον κον. Ζίγκηρη Σπύρο του Γεωργίου(Δασολόγο)
8) Προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών Δήμου κον Γερογιάννη Γεώργιο με αναπληρωτή την κα Μανάρα Ευγενία
9) Υπάλληλος Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας κ. Σκουμπρής Νικόλαος

Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας έξεδοσε πυροσβεστική διάταξη  το προηγούμενο μήνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση στην Εύβοια από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απαγορεύεται να ανάψει κάποιος φωτιά σε δάση ( π.χ. για να ψήσει μπριζόλες), δασικές εκτάσεις ( π.χ. για να ζεσταθεί το βράδυ), χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις (π.χ. για να καθαρίσει ένα χωράφι ή να κάψει άχρηστα υλικά).
Επιτρέπεται μόνο η καύση σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, αφού όμως ληφθεί σχετική άδεια από την Πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής και ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε το 1215/22-02-2012 έγγραφό της με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» με το οποιο δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εμπλοκή των φορέων σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Δημοσιευτηκε η 2η αναθεωρημένη έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, που στοχεύει στην άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης διαχείρισης των συνεπειών τους.

Για τους Δήμους, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών αποτελεί εν δυνάμει και το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών αντίστοιχα και η εξειδίκευσή του συνίσταται στον προσδιορισμό στο ειδικό Παράρτημα Ι΄ του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων που θα χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου

Sxedio Dasikon Purkagion 2011_el_GR (1)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.