powered by Surfing Waves

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Συμεών επισπεύδει τις διαδικασίες για την ίδρυση σχολείου ειδικής αγωγής στην Ιστιαία









Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Ιστιαία, μετά από αίτημα του Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση σχολείου ειδικής αγωγής στη Βόρεια Εύβοια.

Ο Υφυπουργός ανέλυσε ότι απαιτείται μια σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων, πολλές φορές χρονοβόρα, για την ίδρυση ενός σχολείου ειδικής αγωγής, η οποία όμως στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί και τώρα αναμένεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να προχωρήσει. Εξάλλου, το κτίριο για τη στέγαση των δύο σχολείων υπάρχει και είναι έτοιμο, με καλές υποδομές και κενό (στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Ν. Πύργου Ιστιαίας).




Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο, ο Συμεών Κεδίκογλου επίσπευσε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση ενός σχολείου ειδικής αγωγής, όπως: 1. Θετική εισήγηση από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 2. Θετική εισήγηση από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ, 3. Θετική εισήγηση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, 4. Θετική εισήγηση από τον σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής καθώς και 5. Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή Παιδείας του Δήμου για τα λειτουργικά έξοδα που θα χρειαστούν καθώς και βεβαίωση ύπαρξης κτιρίου που θα στεγαστεί η σχολική μονάδα. Σήμερα, υπάρχουν οι εισηγήσεις από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας, από το ΚΕΔΔΥ και τους σχολικούς συμβούλους και το θέμα βρίσκεται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τον οποίο ο Συμεών έχει επανειλημμένα κάνει συναντήσεις και θα το προχωρήσει τάχιστα, μόλις λάβει και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Συμεών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο δήμος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, καθώς είχε 4 με 5 χρόνια περίπου να γίνει εισήγηση για ίδρυση ειδικού σχολείου, ενώ αυτή την στιγμή εκκρεμούν αιτήματα πανελλαδικά :

Για την Αθμια 173 για Τμήματα Ένταξης (όχι ίδρυση σχολείων που είναι μεγαλύτερη υπόθεση) και 2 για ίδρυση σχολικών μονάδων. Μεταξύ των παραπάνω κανένα δεν είναι από Εύβοια και

Για τη Βθμια 81 αιτήματα για τμήματα ένταξης και 12 για ιδρύσεις σχολείων.

Σήμερα, στην Εύβοια λειτουργούν ένα δημοτικό σχολείο, ένα δημοτικό σχολείο Κωφών/Βαρύκοων και ένα νηπιαγωγείο, όλα στη Χαλκίδα, ενώ σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης κτιρίου και προσωπικού βρίσκονται οι αποφάσεις για ειδικό σχολείο στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου και ένα νηπιαγωγείο Κωφών στη Χαλκίδα. Στόχος του είναι παράλληλα η ίδρυση ενός σχολείου ειδικής αγωγής στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, απλά αυτή η περίπτωση είναι πιο σύνθετη, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο κτίριο και θα πρέπει να αναζητηθεί.

Ο αριθμός των προς φοίτηση μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014 στο προς ίδρυση σχολείο στο Ν. Πύργο είναι επαρκής και οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζουν αφορούν περιπτώσεις που δεν μπορούν να υποστηριχθούν στα τμήματα ένταξης, αλλά χρήζουν ιδιαίτερης εκπαιδευτικής προσέγγισης και εξατομικευμένης αντιμετώπισης.

Το δημοτικό συμβούλιο είδε πολύ θετικά το θέμα και ψήφισε ναι ομόφωνα.

Η συνεδρίαση έληξε με την παρότρυνση του Υφυπουργού να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, για να προσφέρουμε ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές λέγοντας ότι η σημερινή απόφαση ξεπερνά τον ίδιο, τα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις, αφού είναι μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.