powered by Surfing Waves

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δικαιώματα δόμησης παραθεριστικών κατοικιών σε 27.370 στρέμματα του δήμου μας

Περιοχές ΠΕΡΠΟ  Στροφυλιάς και Κηρίνθου  6.823 στρεμμάτων.



Το 2001  (ΦΕΚ 1026Δ/2001) καθορίστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις για 10 ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδομικής δραστηριότητας (ΠΕΡΠΟ) συνολικής εκτάσεως 27.350 στρεμμάτων ιδιοκτητών γης στην εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών στην περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας. Η εκπόνηση των νέων ΓΠΣ στο δήμος μας  έφερε στην επιφάνεια αυτά τα στοιχεία.  Στο δήμο μας υπάρχουν  3 ΠΕΡΠΟ (7.353 στρεμματα) είναι στην ΔΕ Νηλέως, 2 ΠΕΡΠΟ (6.823 στρ.) στην ΔΕ Κηρέως και 5 ΠΕΡΠΟ (13.174 στρ) στην ΔΕ Ελυμνίων.



ΠΕΡΠΟ στο δήμο μας

Για την πολεοδόμηση των παραπάνω περιοχών απαιτείται προηγουμένως χορήγηση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός των περιοχών γενικών κατευθύνσεων ΠΕΡΠΟ και ότι πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 24 του Ν.2508/97.

Η επανεξέταση Περιοχής Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) είναι δυνατό να γίνει στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση δεν μπορούν να ιδρυθούν ΠΕΡΠΟ που καλύπτουν εκτάσεις μεγαλύτερες των εκτιμώμενων οικιστικών αναγκών με προοπτική πενταετίας ή δεκαετίας.
Ειδικά για τις ΠΕΡΠΟ της Ευβοίας η επιτρεπόμενη αξιοποίηση  είναι 1000 στρέμματα μέχρι το 2008 και 1000 στρέμματα από το 2008 έως το 2013 για την κάθε ΠΕΡΠΟ.

Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ)


Η ζήτηση παραθεριστικής κατοικίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού υπολογίζεται σε 15% μόνο το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν β' κατοικία στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια και τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους που επιθυμούν ή καλύτερα έχουν σαν όνειρο ένα εξοχικό στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες δεκαετίες το φαινόμενο αναπτύχθηκε κυρίως με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης ή των αυθαιρέτων οικισμών, πολλοί εκ των οποίων εντάχθησαν μεταγενέστερα στο σχέδιο πόλεως.


Σήμερα, μετά τον Ν. 2508/97 η οργανωμένη παραθεριστική κατοικία μπορεί να προχωρήσει με τον θεσμό ΠΕΡΠΟ δηλαδή Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης.


Π.Ε.Ρ.ΠΟ. σημαίνει «περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδομικής δραστηριότητας» και οι βασικές διατάξεις καθορίζονται από το νόμο 2508/97, άρθρο 24. Ουσιαστικά με το εργαλείο αυτό επιτρέπεται η πολεοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές με κάποιες προϋποθέσεις, οι βασικότερες των οποίων είναι:
1) Η παραχώρηση στο Δήμο έκτασης 40% και πλέον για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους
2) Καθορισμός Χρήσεων γης
3) Διαγράμματα δικτύων υποδομής
4) Ορισμός γενικών και ειδικών όρων δόμησης

Οι ιδιοκτήτες της έκτασης πρέπει να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής με δικές τους δαπάνες και στη συνέχεια να τα παραχωρήσουν στο Δήμο για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χώρο τους. Οι ιδιοκτήτες αφού παραδώσουν το 50% της έκτασης στο Δήμο, μπορούν να κτίσουν με συντελεστές που κυμαίνονται από 40% έως 80% στο υπόλοιπο.

Παραδείγματος χάριν,
* αν υπάρχει μία έκταση 100 στρεμμάτων παραχωρούνται στο Δήμο τα 50 στρέμματα μέσα στα οποία περιλαμβάνονται οι δρόμοι και γενικά οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και στο υπόλοιπο μπορούν να κτίσουν με ανώτερους συντελεστές, ανάλογα με την κατηγορία, από 40% έως 80%.
* αν αξιοποιηθεί για παραθεριστική κατοικία, τότε μπορούν να κτιστούν 20.000 ™ (100-50=50χ40%=20.000™).
Οι χώροι που παραχωρούνται στο Δήμο είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι από όλους.

Στην ίδια έκταση εάν είχαμε ξενοδοχείο με συντελεστή 20%,
* θα είχαμε δόμηση 20.000 ™, το ίδιο δηλαδή με το Π.Ε.Ρ.ΠΟ.
Η διαφορά όμως είναι ότι με το Π.Ε.Ρ.ΠΟ μπορείς να ορίσεις μικρότερο συντελεστή δόμησης και να έχεις ελεύθερους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Οι πολεοδομικές Μελέτες των ΠΕΡΠΟ, καθώς και οι όποιες τροποποιήσεις τους, επιβάλλεται να εγκρίνονται με προεδρικά διατάγματα, οι δε διατάξεις του ν. 3044/2002, με τις οποίες ανατίθενται στον Υπουργό, δηλαδή σε όργανο της Διοίκησης, πολεδομικές αρμοδιότητες που δεν ανάγονται σε εντοπισμένη τροποποίηση σχεδίου ή σε πολεοδομικές εφαρμογές είναι αντίθετες προς τα άρθρα 43 παρ. 2 και 24 παρ. 2 του Συντάγματος. Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ ακύρωσε , με πρόσφατη απόφασή του (ΣτΕ 2381/2011), την έγκριση πολεοδομικής μελέτης έκτασης παραθεριστικού οικοδομικού συναιτερισμού, καθώς και την έγκριση των γενικών κατευθύνσεων ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδομικής δραστηριότητας (ΠΕΡΠΟ) ιδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου στην Εύβοια, συνεχίζοντας τη νομολογία του για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης που μπορεί να γίνεται νόμιμα μόνον με την έκδοση π.δ.. Η νομολογία αυτή του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου εγκαινιάστηκε, όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθμ. 3661/2005 απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου. (βλ. επίσης και τις αποφάσεις ΣτΕ 3431, 2968/2006, 392, 168/2008, 1843/2011).


Περιοχές ΠΕΡΠΟ με τις γραμμώσεις, αντίγραφο από το ΦΕΚ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.