powered by Surfing Waves

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΠΣ Ελυμνίων: Όχι ΒΙΠΕ, ΠΕΡΠΟ, και όρους δόμησης ζητούν ο Μάκιστος και η κίνηση δημοτών



Χάρτης ΓΠΣ Ελυμνίων

Το παρακάτω υπόμνημα απέστειλαν από κοινού η Κίνηση Δημοτών δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας και ο Περιβαλλοντικός-πολιτιστικός Σύλλογος «Μάκιστος» Λίμνης προς τους προς τους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  Ελυμνίων .
Όσον αφορά το αίτηματους  για δημιουργία ΠΕΡΠΟ στην ΔΕ Ελυμνίων έχουν οριστεί απο το 2001 ΠΕΡΠΟ  που καλυπτουν έκταση 13.174 στρεμμάτων  που περιμένουν να ρυποτομηθούν. Δες σχετικό δημοσίευμα του Ε.Β.

Ακολουθεί το Υπόμνημα:


Σε σχέση με τη συζήτηση για το Σχέδιο Προτάσεων των Μελετητών για το Γ.Π.Σ. Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων, που γίνεται στη Λίμνη στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο κτήριο Π. Μελά, μπορούμε να προτείνουμε ή να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Δεν θέλουμε να γίνει επιχειρηματικό πάρκο Α’ κατηγορίας (υψηλής όχλησης και ρύπανσης) στη Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, αλλά και σε άλλες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Νηλέως για λόγους που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα υπομνήματα και ανακοινώσεις μας.

Συνοψίζουμε τους κυριότερους λόγους:

· Το επιχειρηματικό πάρκο Α’ κατηγορίας αντίκειται στη νομιμότητα των χωροταξικών πλαισίων που ισχύουν στην περιοχή μας.

· Οι επιπτώσεις από ένα επιχειρηματικό πάρκο Α΄ κατηγορίας τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον (όξινη βροχή, συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) δεν περιορίζονται στην περιοχή χωροθέτησης αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρο το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας.

· Οι τομείς παραγωγής του Δήμου μας (πρωτογενής, τουριστικός, δευτερογενής, δασοπονία, αλιεία, μελισσοκομία κ.α) δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην περίπτωση δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου Α’ κατηγορίας. Αντιθέτως, η υποβάθμιση και η δυσφήμιση των προϊόντων μας θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην επισκεψιμότητα της περιοχής.

· Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας και ο φυσικός της πλούτος δεν έχουν καμία σχέση με τα κριτήρια επιλογής περιοχών εγκατάστασης επιχειρηματικών πάρκων Α’ κατηγορίας (ΒΙ.ΠΕ).

· Λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων που είχαμε στην περιοχή στο παρελθόν και πιθανώς να έχουμε και στο μέλλον, δεχόμαστε να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας επιχειρηματικό πάρκο Β’ κατηγορίας (μεσαίας όχλησης).


2) Κρίνουμε απαραίτητη την πρόβλεψη περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο) σε κατάλληλες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας για προσέλκυση επενδυτών οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

3) Κρίνουμε απαραίτητη την πρόβλεψη χώρων για τουριστικά καταλύματα/ θέρετρα, αθλητικούς και ναυταθλητικούς χώρους τόσο σε παράκτιες όσο και σε ημιορεινές περιοχές.

4) Επιθυμούμε την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων με αλλαγή της ταυτότητάς τους σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία.

5) Κρίνουμε απαραίτητη την πρόβλεψη Αιγιαλίτιδας Ζώνης για όλη την περιοχή μας και την προστασία αυτής από καταπατήσεις και παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες.

6) Θεωρούμε ότι μια επιχείρηση ή μια δραστηριότητα ατομική ή συνολική δεν θα πρέπει να είναι αντίθετη ή ενοχλητική σε άλλη δραστηριότητα.

7) Θεωρούμε ότι σύμφωνα με το φυσικό μας περιβάλλον και το ανάγλυφο της περιοχής θα πρέπει να καθοριστούν και οι αντίστοιχοι ελάχιστοι όροι (για κάθε χωριό και πόλη) για την Οικιστική και Τουριστική Δόμηση. Είναι απαραίτητο κάθε δημότης ή επισκέπτης να μην έχει τη δυνατότητα οικοδόμησης κατά βούληση, αλλά να δεσμεύεται από την τοπική Πολεοδομική Υπηρεσία σχετικά με τους ελάχιστους όρους που πρέπει να τηρήσει.




Για την Κίνηση Δημοτών του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας

και τον Περιβαλλοντικό-πολιτιστικό Σύλλογο «Μάκιστος»



Βαλλή Μαρίνα

Γαρυφάλλου Νίκος

Καραχάλιου Αντιγόνη

Λιάσκος Βασίλης

Ψαρρός Γιάννης





Διαβάστε επίσης

Γ.Π.Σ. Ελυμνίων: Χώρος αναψυχής στο Κανδήλι, αγροτουρισμός και εξοχικά σε Σηπιάδα -Ροβιές, γεωργία στις Κεχριές

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.