powered by Surfing Waves

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ιδιώτες 18 εκατ. στρέμματα δάσους! Βγαίνουν από το καθεστώς προστασίας και παραδίδονται για επιχειρηματική αξιοποίηση

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Εκτάσεις δημόσιας γης συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες μέχρι τώρα μη αξιοποιήσιμες, συγκεντρώνονται σε μια νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες».

Σε δασικές εκτάσεις θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Στις 25 Μαΐου 2013 η «Ε» είχε γράψει για τα σχέδια που προωθούσε το υπουργείο Αυτές οι εκτάσεις, που αντιπροσωπεύουν το 13,6% της επιφάνειας της χώρας, βγαίνουν από το καθεστώς αυστηρής προστασίας της δασικής νομοθεσίας, δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες και προσφέρονται με τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους για πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα μεταλλεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Παράλληλα οι «δημόσιες γαίες» μέσω του μηχανισμού της «τράπεζας γης» μπορούν να ανταλλάσσονται με δάση και δασικές εκτάσεις.

Στόχος να εξασφαλίσουν δυνατότητα δόμησης πάνω από 300 ενεργοι δασικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί με περισσότερα από 500.000 μέλη, που επιδιώκουν πολεοδομική λύση εδώ και σαράντα χρόνια. Οι «δημόσιες γαίες» και ιδιαίτερα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται και για πολεοδόμηση, όταν πρόκειται για επεκτάσεις σχεδίων πόλεων των 12.500 υφιστάμενων μικρών οικισμών και οικισμών προ του 1923.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται η υποχρεωτική αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που θα εκχερσώνεται για να γίνει η κάθε είδους επένδυση ή πολεοδόμηση, με ευθύνη και δαπάνη του ιδιώτη, ενώ την έκταση θα υποδεικνύει το δασαρχείο και θα ελέγχει την αναδάσωση μέχρι να εγκατασταθεί η βλάστηση.

Το Μνημόνιο

Τις αλλαγές στη δασική νομοθεσία προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που επιγράφεται «μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων», το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η ψήφισή του στη Βουλή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Με το σχέδιο νόμου ευνοείται η επιχειρηματικότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις, στη λογική αξιοποίησης των φυσικών πόρων στο όνομα της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα επιλύονται χρονίζοντα αιτήματα φορέων και πολιτών, κυρίως της υπαίθρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης τόνισε σε δήλωσή του ότι το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αυθαίρετα κ.λπ.) για τη δημιουργία εθνικής πολιτικής γης. Ο ίδιος επισήμανε ειδικότερα ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου, αίρονται εμπόδια με γνώμονα «την προστασία του περιβάλλοντος, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την κοινωνική συνοχή».

Σχέδια πόλης

Εκτός της δασικής νομοθεσίας, τίθενται τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως σε περιοχές όλης της χώρας, εκτός από τα πάρκα και τα άλση. Πρόκειται για πλήθος περιοχών οι οποίες στο παρελθόν ήταν δασικές και πλέον έχουν δομηθεί κανονικά και με το νόμο της πολιτείας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και δήμοι όπως αυτός της Αγίας Παρασκευής. Εκτός των προβλέψεων της δασικής νομοθεσίας θα είναι οι δασικές φυτείες επί αγροτικών εκτάσεων, τα πεδινά ρέματα τα οποία δεν φέρουν δασική βλάστηση και οι εποχικά κατακλυζόμενες εκτάσεις.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Παράλληλα προβλέπεται ότι θα μπορούν να ανεγερθούν σε δάση και δασικές εκτάσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, με στόχο να αναβιώσει μια βασική παραγωγική δραστηριότητα σε περιοχές της Ελλάδας όπου εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν και βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού.

Στις δημόσιες γαίες, καθώς και σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα επιτρέπονται πλήθος έργα και δραστηριότητες, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.λπ.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, ιχθυοτροφεία, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Παράλληλα ρυθμίζεται και το πρόβλημα των ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως επί δασών, όπου δεν προβλέπονταν ώς σήμερα, αλλά και επί των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν την απαιτούμενη έγκριση της δασικής αρχής.

Σε ίδιες εκτάσεις θα επιτρέπονται μεγάλα δημόσια έργα, έργα ηλεκτροπαραγωγής, μικρά δημοτικά έργα, ορειβατικά καταφύγια, αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Στις δημόσιες γαίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν τυροκομικές μονάδες, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις στην περιοχή, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούν να λειτουργήσουν σε δασικές εκτάσεις, αλλά ποτέ σε δάση.

Για την κατασκευή της βασικής υποδομής κατασκηνώσεων που λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις μπαίνουν προδιαγραφές.

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Απλουστεύεται η διαδικασία βεβαίωσης και έκδοσης απόφασης, και η κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων βρίσκονται σε εκτάσεις των οποίων ο δασικός χαρακτήρας έχει κριθεί οριστικά θα μπορεί να γίνεται αμέσως. Παράλληλα αναπροσαρμόζεται περίπου στο διπλάσιο το ύψος των ποινών οι οποίες αφορούν παραβάσεις των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις (π.χ. στρατόπεδα) οι οποίες βρίσκονται μέσα σε άλλοτε δάση και δασικές εκτάσεις, θα τεθούν υπό την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας η οποία και θα μπορεί να προχωρεί σε νέες παραχωρήσεις για εκμίσθωση σε ιδιώτες ή σε άλλους φορείς. Τα έσοδα από τις νέες εκμεταλλεύσεις θα ενισχύουν το Πράσινο Ταμείο.

Εξάλλου οι καμένες εκτάσεις, περιοχές εντός δασών και δασικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης θα εξαιρούνται των αναδασώσεων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.