powered by Surfing Waves

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γ.Π.Σ. Κηρέως: Τουρισμός για Πήλι-Βλαχιά, εξοχικά -ξενοδοχεία για Κρύα Βρύση, ΒΙΠΕ για Μαντούδι και ένας αχταρμάς για το Κυμάσι

Την Τετάρτη 11-9-2013 και ώρα 18:00, γίνεται η συγκέντρωση διαβούλευσης στο Δημοτικό Κατάστημα Κηρέως στο Μαντούδι  για το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο της Δ.Ε. Κηρέως. Η μελέτη Γ.Π.Σ. Δήμου Κηρέως και, μετά τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας,
μελέτη Γ.Π.Σ. της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως εκπονείται σε δύο στάδια:
Κατά το πρώτο στάδιο γίνεται λεπτομερής ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και διάγνωση των προβλήματων της περιοχής. Η μελετητική ομάδα διερευνά τις  προοπτικές και τάσεις της Δημοτικής Ενότητας και διατυπώνει πιθανές εναλλακτικές προτάσεις και σενάρια ρύθμισης της περιοχής.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει λεπτομερή επεξεργασία του Γ.Π.Σ. βασισμένη στην πρόταση που θα προκριθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

 Οι εναλλακτικές προτάσεις (σενάρια) που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη φάση της μελέτης  αποσκοπούν σε μια πρώτη περιγραφή της αναπτυξιακής εικόνας της Δ.Ε Κηρέως  έτσι αξιολογώντας την κοινωνικοοικονομική και δημογραφική ανάπτυξη και τις επιτπωσεις των ασκουμένων πολιτικών, να διαγραφεί η μελλοντική εικόνα της Δ.Ε. μέχρι το έτος 2028 (έτος στόχος της μελέτης). Ο αριθμός των σεναρίων καθορίζεται από τις προδιαγραφές της όλης προσέγγισης.

Τα βασικα στοιχεία της μελέτης ΓΠΣ  συνοψίζονται  στους παρακάτω χάρτες:
`
Το Γ.Π.Σ. Δ.Ε. Κηρέως  προβλέπει τουριστική ανάπτυξη (γαλάζιο)  μεταξύ Πηλίου-Σαρακηνικου, επέκταση του οικισμού του Πηλίου  (πορτοκαλί), Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους στρατηγικούς δρόμους από Σαρακηνικό- Κύμη  και Πήλι-Κυμάσι

 

 Κυμάσι αχταρμάς ασυμβατότητας:  ΒΙΠΕ με  ρυπογονες βιομηχανίες (μώβ), βιοτεχνικές και άλλες χρήσεις (γκρί) και ζώνη αναψυχής (γαλάζιο)


Κρύα Βρύση: επέκταση του οικισμού προς την παραλία (ανοιχτό πορτοκαλί), δρόμος με παρ. Αγκάλης από βάλτο (διακεκομένη κίτρινη γραμμή),  δημιουργία  χώρου για τουριστικά καταλύματα και παραθεριστικές κατοικίες, δεν προβλέπεται σύνδεση με παραλία Κυμασίου


Κατάργηση των 1 περιοχών δόμησης Β' κατοικίας (ΠΕΡΠΟ) στην Στροφυλιά και Κήρινθο (μέσα στις μάυρες γραμμές) πρός όφελος της ανάπτυξης της Κρύας Βρύσης



Αποσπάσματα από την σχετική μελέτη ΓΠΣ Κηρέως


Ο τουρισμός και η αναψυχή έχουν αναπτυχθεί στην παράκτια περιοχή της Δ.Ε., κυρίως στην Κρύα Βρύση, στο Κυμάσι και στο Πήλι, ενώ προσφέρονται για το σκοπό αυτό οι παραλίες, καθώς και οι παρακείμενες περιοχές φυσικού κάλλους. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η χωροθέτηση ζώνης ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής σε θέσεις του παραλιακού μετώπου, με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της παράκτιας περιοχής, των οικισμών και του περιβάλλοντος χώρου τους, ο οποίος είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί η ύπαρξη πλήθους μνημείων της αρχαίας, βυζαντινής και νεώτερης περιόδου, η ύπαρξη περιοχών με ένταξη στο εθνικό δίκτυο NATURA και καταφυγίων άγριας ζωής.Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολιτιστικό και οικολογικό κεφάλαιο ευρύτερης σημασίας και απαιτούν την ένταξη τους σε ειδικό καθεστώς προστασίας.


Σ’ όλη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας, λόγω του ορυκτού πλούτου και ιδίως του λευκόλιθου υπήρξε κατά το παρελθόν σημαντική μεταλλευτική δραστηριότητα. Πρόσφατα εγκρίθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για 24 νέες γεωτρήσεις που αφορούν μεταλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, από την εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ του ομίλου ΤΕΡΝΑ.


Επίσης, στη θέση Φούρνοι στο Μαντούδι, σε περιοχή αναδασμού και τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Ειδικό Πλάισιο Τουρισμού, εγκρίθηκε η δημιουργία ΕΠΠΑ Τύπου Α’, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης.



Το Σενάριο Ήπιας Ανάπτυξης (Α)


Το Σενάριο αυτό προβλέπει ένα πρότυπο ήπιας ανάπτυξης των τομέων της οικονομίας.

Στον πρωτογενή τομέα, προτείνεται η γεωργική χρήση στις περιοχές αναδασμού και διανομών του βορειοδυτικού τμήματος της Δημοτικής Ενότητας, αλλά προβλέπεται η εισαγωγή της ολοκληρωμένης διαχείρισης (οικοπροιόντα – προιόντα ποιότητας) και της βιολογικής καλλιέργειας.
Επίσης προτείνεται η ρητινοεκμετάλλευση στις περιοχές διανομών και αναδασμών εντός των δασικών περιοχών και η διαχείριση των δασών (υλοτομία κ.λ.π.) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η κτηνοτροφική χρήση προτείνεται στις περιοχές των βοσκοτόπων που δεν είναι χαρακτηρισμένοι σαν αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ οι οικισμοί θα προστατεύονται από τις  περιβαλλοντικές συνέπειες των χρήσεων αυτών με τη χωροθέτηση περιμετρικών ζωνών απαγόρευσης της κτηνοτροφικής χρήσης.

Στον τομέα της αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, προβλέπονται περιοχές ανάπτυξης των χερσαίων
εγκαταστάσεων, σε σημεία του παραλιακού μετώπου, τα οποία δεν παρουσιάζουν συγκρούσεις χρήσεων.


Το Σενάριο Δυναμικής Ανάπτυξης (Β) βασίζεται στο σενάριο πληθυσμιακής εξέλιξης Β, με
μεγέθη μόνιμου πληθυσμού Δ.Ε. για το 2021: 5.503 κάτοικοι και για το 2031: 7.551 κάτοικοι
Το Σενάριο αυτό διαφοροποιείται από το προηγούμενο ως προς:

- την ενοποίηση των δύο οριοθετημένων τμημάτων στο Πήλι με πολεοδόμηση για την καλύτερη πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, έστω και αν η χωρητκότητα των οριοθετημένων τμημάτων είναι μεγαλύτερη του προβλεπόμενου πληθυσμού - την περιορισμένη επέκταση του σχεδίου του  Μαντουδίου, της Κηρίνθου, του Προκοπίου, αν και η χωρητικότητα των οικισμών είναι μεγαλύτερη από τον αναμενόμενο πληθυσμό

- τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) κτηνοτροφίας στην περιοχή των μη αναδασωτέων βοσκοτόπων.

- την αποδοχή των χρήσεων υψηλής όχλησης που περιλαμβάνονται στο Επιχειρηματικό Πάρκο, του οποίου πρόσφατα εγκρίθηκε η χωροθέτηση στους Φούρνους (υπ. αρθμ. Φ/Α.5.33/15088/945/21.12.2012 ΚΥΑ)

- την τροποποίηση της χωροθέτησης του ΠΕΡΠΟ Β’ Κατοικίας από τη Στροφυλιά και την Κήρινθο και αντκατάστασή του με Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής και Β’ κατοικίας στην Κρύα Βρύση

-τη χωροθέτηση χρήσεων αναψυχής στο Κυμάσι

- το συνδυασμό της γεωργικής χρήσης με αγροτουρισμό

 Ως προς την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής προβλέπεται η λειτουργία των
νέων ορυχείων, για τα οποία η ΒΙΟΜΑΓΝ έλαβε τη σχετική άδεια.

Στο δευτερογενή τομέα προτείνεται η τροποποίηση των επιτρεπομένων χρήσεων στην περιοχή
του ιδιωτικού Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α, του οποίου η ανάπτυξη εγκρίθηκε, ώστε να επιτρέπονται εγκαταστάσεις μέσης και όχι υψηλής όχλησης.

Επίσης προτείνεται η χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ για την κάλυψη των σχετικών αναγκών της Δ.Ε.(π.χ. ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων και λοιπές βιοτεχνίες)
Στον τομέα του τουρισμού προτείνεται η προώθηση ήπιας μορφής υπηρεσιών και υποδομών τουρισμού και αναψυχής εντός των οικισμών,η χωροθέτηση ζώνης τουρισμού – αναψυχής στην περοχή Πήλι – Βλαχιά- Σαρακήνικο και αγροτουρισμού σε εκτός σχεδίου περιοχές της Δημοτικής Ενότητας.

Επίσης, το Σενάριο αυτό περιέχει σύνταξη μελετών επέκτασης του ορίου της Κρύας Βρύσης με πολεοδόμηση, ώστε να ικανοποιηθούν οι οικιστικές ανάγκες των σημερινών και μελλοντικών κατοίκων.


Οικιστικές επεκτάσεις και λοιπές ρυθμίσεις οικιστικών περιοχών

- Επέκταση του ορίου του οικισμού Κρύας Βρύσης με πολεοδόμηση, σε μεγέθη όπως προκύπτουν από τα προγραμματικά μεγέθη που προαναφέρθηκαν.

- Πολεοδόμηση όλων των οικισμών που δεν διαθέτουν σχέδιο πόλης.

- Καθορισμός χρήσεων γης στους οικισμούς της Δ.Ε. και απομάκρυνση των μη συμβατών χρήσεων (π.χ. κτηνοτροφικές εγκαταστάσες από το Μετόχι Κηρέως)

- Ικανοποίηση των αναγκών σε κοινόχρηστο και κοινωφελή εξοπλισμό των μη πολεοδομημένων οικισμών μέσω της πολεοδόμησης και των εχόντων σχέδιο πόλης μέσω της αναθεώρησης του σχεδίου.

- Μελέτη οροθέτησης για τον οικισμό Τρούπι

- Μελέτη για κήρυξη παραδοσιακών οικισμών (π.χ. Βλαχιά, Δαφνούσσα)

- Αξιοποίηση των παραρεμμάτιων ζωνών εντός των οικισμών

-Συντήρηση και ανάδειξη των πέτρινων κτισμάτων και πιθανή κήρυξη παραδοσιακών (π.χ. οικία Αβέρωφ στην Κήρινθο), ανάπλαση και αξιοποίηση των κοινόχρηστων εκτάσεων (τοπικού οδικού δικτύου, Πλατειών, Παιδικών Χαρών, προαυλίων χώρων Εκκλησιών, Σχολείων κ.λ.π.) και των κέντρων των οκσμών (π.χ. Προκόπι),

- Διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς και επιβολή μορφολογικών χαρακτηριστικών για τις νέες οικοδομές, για τη βελτίωση της εικόνας των οικισμών, τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους και για την τουριστική αξιοποίησή τους.

- Τα κοιμητήρια Μαντουδίου, Προκοπίου, Πηλίου, Στροφυλιάς και Κρύας Βρύσης που είναι
εντός των ορίων των οικισμών να απομακρυνθούν στις νόμιμες αποστάσεις.

Προτείνεται η χρήση ρυθμίσεων Π.Ε.Π.Δ. (Περιοχές Περιορισμού ή Ελέγχου της Δόμησης), όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Ν. 2508/1997

Συγκεκριμένα προτείνεται η χωροθέτηση των εξής:

-Περιοχή ανάπτυξης κτηνοτροφικών χρήσεων, στην περιοχή των βοσκοτόπων εκτός αναδασωτέων περιοχών. 

- Περιοχή ρητινοεκμετάλλευσης εντός των διανομών και αναδασμών που περιλαμβάνονται σε δασικές περιοχές

-Υλοποίηση ΠΟΑΠΔ Βιομηχανίας στην περιοχή Φούρνοι, με επιτρεπόμενες χρήσεις που αφορούν την επεξεργασία των προιόντων εξόρυξης, όπως προβλέπεται για τη Δ.Ε. Κηρέα από το Ειδικό Πλαίσιο Βιομηχανίας  με δραστηριότητες μέσης όχλησης,

- χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ, όπως προβλέπεται από το ισχύον ΓΠΣ Μαντουδίου (Υ.Α. 19568/795 /18.03.1987) για την εξυπηρέτηση των λοιπών αναγκών δευτερογενούς τομέα της Δ.Ε., πέραν της επεξεργασίας του λευκολίθου (ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες κ.λ.π.).

- Περιοχή τουριστικής ανάπτυξης – αναψυχής στην περιοχή Πηλίου – Βλαχιάς – Σαρακήνικου

-  Περιοχή αναψυχής στο Κυμάσι


Οργάνωση δικτύων
Μεταφορικό Δίκτυο
- Χάραξη νέας οδού Κρύας Βρύσης – Αγίας Άννας

- Διερεύνηση νέας χάραξης Λίμνης – Ψαχνών, μέσω Πολιτικών

- Ολοκλήρωση του εμπορικού λιμένα στο Κυμάσι (για την προώθηση προιόντων με Σποράδες κ.λ.π.)




 ΣΕΝΑΡΙΟ Β

Ακολουθούν μόνο οι προτάσεις που διαφοροποιούν το Σενάριο Β (Δυναμικής Ανάπτυξης) από
το σενάριο Α (Ήπιας Ανάπτυξης).

 Οικιστικές επεκτάσεις και λοιπές ρυθμίσεις οικιστικών περιοχών

- Προτείνεται η ενοποίηση των δύο οριοθετημένων τμημάτων του Πηλίου με πολεοδόμηση για
την αρτιότερη πολεοδομική οργάνωση του οικισμού.

- Προτείνεται περιορισμένη επέκταση του σχεδίου του Μαντουδίου, της Κηρίνθου, του Μετοχίου, όπως ζητήθηκε από τις Τοπικές Κοινότητες μέσω των ερωτηματολογίων, αν και η χωρητικότητα των οικισμών είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αναμενόμενο πληθυσμό

Οργανωμένες ζώνες παραγωγικών χρήσεων

-Προτείνονται μικρές αγροτουριστικές μονάδες στις περιοχές με χρήση γεωργίας

-Εντός των ΠΕΠΔ 1 προτείνεται να αναζητηθεί η χωροθέτηση Π.Ο.Α.Π.Δ Κτηνοτροφίας (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων)  σε περιοχή βοσκοτόπων μη αναδασωτέων.

- Προτείνεται η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α στην περιοχή των Φούρνων με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, όπως αυτές καθορίσθηκαν στην υπ. αρθμ. Φ/Α.5.33/15088/945/21.12.2012 ΚΥΑ., αν και Επιχειρηματικό Πάρκο με τις χρήσεις αυτές (π.χ.ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία δεν αφορά μόνο τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας του λευκολίθου αλλά προορίζεται και για εμπορική εκμετάλλευση) δεν προβλέπονται στη Δ.Ε. Κηρέα από το Περιφερειακό Πλαίσιο Στερεάς
Ελλάδας (ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται στην περιοχή Χαλκίδας – Αλιβερίου), το οποίο όμως τελεί
υπό αναθεώρηση.

-Προτείνεται να τροποποιηθεί η χωροθέτηση ΠΕΡΠΟ Β’ κατοικίας στις περιοχές Κηρίνθου και Στροφυλιάς και αντ’ αυτής να χωροθετηθεί ΠΕΠΔ 5 με χρήσεις Β’ κατοικίας και τουριστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη Κρύας Βρύσης.




Διαβάστε εδώ το ΓΠΣ Κηρέως



Χάρτης με τις δυο προτάσεις  του Γ.Π.Σ.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.