powered by Surfing Waves

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Περιφερειάρχες δεν θέλουν το νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ



ΕΝΠΕ: Νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ από τις μεθεπόμενες εκλογές

  Κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριό τους για τα Οικονομικά των Περιφερειών μεταξύ άλλων οι αιρετοί του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν: "Προσθήκη, κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για τις βουλευτικές εκλογές,  ειδικής συνταγματικής διάταξης που θα προβλέπει ότι οι νομοθετικές  ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες   της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός   αν συγκεντρώνουν τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών (δηλ. 200)". Ουσιαστικάσηματοδοτούν ότι δεν θέλουν τον νέο εκλογικό νόμο.


Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα, βάσει της πρότασης να εκλέγονται χωριστά οι δήμαρχοι και χωριστά οι δημοτικοί σύμβουλοι από ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να μπορούν να ψηφίζονται από τον καθένα υποψήφιοι διαφορετικών συνδυασμών. «Θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και πρωτίστως με τους κυβερνητικούς εταίρους μας. Είναι μία πρόταση αξιοκρατίας, που σίγουρα θα ικανοποιούσε τον πολίτη» τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο εκλογικό σύστημα προτείνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους αλλά και για μείωση του πλαφόν εκλογής από τον α΄ γύρο από 50% σε 42%.



Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και στο πλαίσιο των προτάσεων της ΕΝΠΕ ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, προτείνεται κατ' αναλογία όσων ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, να υπάρξει ειδική συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών.

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση της Περιφέρειας, συνταγματική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ώστε να αναδειχθούν σε αποφασιστικής σημασίας θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, προτείνεται: Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.

Συνταγματική κατοχύρωση και οριοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, που θα εκπροσωπεί συνολικά σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διεύρυνση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και στα χωροταξικά θέματα σε ό,τι αφορά τον β' βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών. Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.

Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα έχει τη διοικητική εποπτεία και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.

Κατοχύρωση και οριοθέτηση, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Ενεργό συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) στην νομοθετική διαδικασία που αφορά αυτοδιοικητικά θέματα.

Εξομοίωση και άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας των αιρετών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.

Και τέλος, οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφορούν αποκλειστικά τον θεσμό και να μην συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.