powered by Surfing Waves

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Σαρώστε τους ‘βλαχοδήμαρχους’»




Την πρόθεσή τους να «σαρώσουν» τους «βλαχοδήμαρχους» εκφράζουν οι πολίτες σε πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 18 Ιουλίου σε δείγμα 30.249 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει το «βήμα της Κυριακής»:

-Το 62,9% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επανεκλεγεί ο σημερινός δήμαρχος έναντι του 27,1% που δηλώνουν να επανεκλεγεί. Παράλληλα το 59,3% δηλώνουν ότι έχουν «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» γνώμη για το σημερινό δήμαρχο έναντι 37,8% που έχουν «μάλλον θετική» ή «θετική» γνώμη.

-Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για τους περιφερειάρχες, καθώς το 58,9% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επανεκλεγεί ο σημερινός περιφερειάρχης έναντι 27,3% που δηλώνουν ότι θέλουν να επανεκλεγεί. Επιπλέον το 54,1% δηλώνουν ότι έχουν «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» γνώμη για το σημερινό περιφερειάρχη έναντι 39,1% που έχουν «μάλλον θετική» ή «θετική» γνώμη.

Πάντως, αρνητική φαίνεται να είναι η εικόνα και για τις αντιπολιτεύσεις στους δήμους, καθώς το 56,1% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει «κανένας από τους δύο» (σ.σ. δημοτική αρχή ή αντιπολίτευση).

70% μη ικανοποιημένοι από τη ζώη στο δήμο

Φαίνεται, δε, πως η αρνητική αυτή εικόνα σχετίζεται με το γεγονός πως πάνω από δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 70,3%) δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από την καθημερινή ζωή στο δήμο τους έναντι μόλις 28,9% που δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά». Ιεραρχούν, δε, τα κυριότερα προβλήματα στο δήμο τους ως εξής:

-Ανεργία: 38,3%

-Κακοδιαχείριση πόρων: 38,3%

-Έλλειψη πόρων: 32,9%

-Καθαριότητα: 31%

-Διαφθορά: 21,4%

-Κυκλοφοριακό: 21,1%

-Ελλιπείς υπηρεσίες υγείας: 19,2%

-Φτώχεια: 19,1%

-Εγκληματικότητα: 13,4%

-Παρουσία μεταναστών: 13,1%

-Μόλυνση περιβάλλοντος: 9,7%

-Σχολεία: 8,9%

-Ρατσιστική βία: 3,2%

Μάλιστα, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις της αυτοδιοίκησης οι πολίτες κατηγορούν περισσότερο τους ίδιους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες (58,7%) και λιγότερο το κεντρικό κράτος (38,9%).

Ψάχνουν ανεξάρτητο από την κεντροαριστερά

Αναφορικά με το προφίλ του δημάρχου που αναζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις (67,4%) θέλουν να είναι ανεξάρτητος («να μην έχει σχέση με πολιτικά κόμματα») και το 44,9% να προέρχεται από την κεντροαριστερά (44,9%) έναντι 31% που ζητά να προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Παράλληλα οι πολίτες είναι μοιρασμένοι σχετικά με την:

-Εμπειρία: 48,3% ζητούν ο υποψήφιος δήμαρχος να είναι αμέτοχος μέχρι σήμερα στα δημοτικά δρώμενα έναντι του 44,9% που θέλουν να έχει εμπειρία.

-Ηλικία: Το 44% ζητά να είναι άνω των 40 ετών έναντι του 42,1% που θέλουν να είναι κάτω από 40.

-Μνημόνιο – αντιμνημόνιο: Το 42,5% δηλώνουν αδιάφοροι έναντι του 42,1% που θέλουν ο υποψήφιος να τάσσεται κατά του μνημονίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.