powered by Surfing Waves

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Επιχειρείται χωροταξική νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ από το δήμο μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ο kireas.org έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τις μελέτες Γ.Π.Σ που εκπόνησε ο δήμος. Ο συλλογος  καλεί μαζική συμμετοχή  στην  συγκεντρωση για το Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Κηρεως που  θα γίνει την Τετάρτη 11-9-2013 στις 18:00, στο Δημοτικό Κατάστημα Κηρέως στο Μαντούδι.

.


Η ΒΙΠΕ στις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου μας : Επιχειρείται χωροταξική νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ από τη πίσω πόρτα


Ο δήμος μας δημοσιοποιήσε το Α στάδιο των μελετών Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) των τριών δημοτικών ενοτήτων του. Το Α΄ Στάδιο της μελέτης ΓΠΣ περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων του Δήμου και τη διατύπωση της κατ’ αρχήν πρότασης ή των εναλλακτικών προτάσεων ρύθμισης της περιοχής. Η επιλογή των προτάσεων σε αυτό το στάδιο είναι καθοριστική γιατί το επόμενο στάδιο (Στάδιο Β) ασχολείται με την τελική πρόταση (Στάδιο Β1) και την οριστικοποίηση της μελέτης ΓΠΣ (στάδιο Β2)
Η μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Κηρέως, όπως υποψιαζόμαστε προσπαθεί να νομιμοποιήσει από την πίσω πόρτα την ΒΙΠΕ στου Φούρνους Μαντουδίου. Η μελέτη παρουσιάζει δυο εναλλακτικές προτάσεις : (α) ΒΙΠΕ με περιορισμό στην δραστηριότητες υψηλής όχλησης στην ΒΙΠΕ και (β) ΒΙΠΕ με δραστηριότητες υψηλής όχλησης

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μελετητές δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογεί την προταση για ΒΙΠΕ (υψηλή όχληση) και στηρίζεται σε προσδοκίες (όχι δεδομένα) ότι θα δοθεί το πράσινο φώς από το υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας. Τόσο το Γενικό Χωροταξικό όσο και τα Ειδικά χωροταξικά για τον Τουρισμό και την Βιομηχανία δεν προβλέπουν την δημιουργία ΒΙΠΕ στην περιοχή μας.

Οι προτάσεις της Μελέτης Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Κηρέως:

ΠΡΟΤΑΣΗ 1. (ΒΙΠΕ με περιορισμό την απαγόρευση των δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης).
«προτείνεται η τροποποίηση των επιτρεπομένων χρήσεων στην περιοχή του ιδιωτικού Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α, του οποίου η ανάπτυξη εγκρίθηκε με την υπ.αρθμ.Φ/Α.5.33/15088/945/12 Κ.Υ.Α., ώστε να επιτρέπονται εγκαταστάσεις μέσης και όχι υψηλής όχλησης». (σελ.285 του Γ.Π.Σ,)

ΠΡΟΤΑΣΗ 2. (ΒΙΠΕ)
«την αποδοχή των χρήσεων υψηλής όχλησης που περιλαμβάνονται στο Επιχειρηματικό Πάρκο, του οποίου πρόσφατα εγκρίθηκε η χωροθέτηση στους Φούρνους (υπ. αρθμ. Φ/Α.5.33/15088/945/21.12.2012 ΚΥΑ)» (σελ. 286 του Γ.Π.Σ.)

Λεπτομέρειες

ΠΡΟΤΑΣΗ 1 (ΒΙΠΕ με απαγόρευση των δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης).
«Π.Ε.Π.Δ. 4 : Υλοποίηση ΠΟΑΠΔ Βιομηχανίας στην περιοχή Φούρνοι, με επιτρεπόμενες χρήσεις που αφορούν την επεξεργασία των προιόντων εξόρυξης, όπως προβλέπεται για τη Δ.Ε. Κηρέα από το Ειδικό Πλαίσιο Βιομηχανίας (η υψηλή παρουσία των κλάδων της εξόρυξης 13 (μεταλλούχα μεταλλεύματα) στο κεντρικό τμήμα (Αρτάκη, Δίρφη κλπ) και λιγότερο έντονα 14 (λοιπές εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες) (Μαντούδι-Λίμνη, Αλιβέρι, Κάρυστος, Κύμη) έχει προσελκύσει μονάδες των κλάδων 27 (βασική μεταλλουργία) και 26 (μη μεταλλικά ορυκτά / οικοδομικά υλικά), που πρέπει να ληφθεί υπόψη από το σχεδιασμό, τόσο λόγω του ότι αντιπροσωπεύουν περιπτώσεις αναγκαστικής πρόσδεσης σε πρώτες ύλες, όσο και λόγω της σημασίας τους για την εθνική οικονομία) και από το Περιφερειακό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (η εξορυκτική διαδικασία θα συνεχίσει με εκσυγχρονισμένες δομές με ενσωματωμένη περιβαλλοντική μέριμνα στην παραγωγή, αναδεικνύοντας έτσι τη σύζευξη δευτερογενούς – τριτογενούς τομέα σε τοπικό επίπεδο). Σημεώνεται ότι η επεξεργασία του λευκολίθου είναι βιομηχανική δραστηριότητα μέσης όχλησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 3137/191/Φ.15/2012(α.α.161), άρα στο παρόν Σενάριο Α, η ΠΟΑΠΔ μπορεί να έχει το χαρακτήρα ΒΙΠΕ, σύμφωνα με το Ν.2545/97 (ΦΕΚ254Α’/15-12- 97)». (Σελ. 288 του ΓΠΣ)


ΠΡΟΤΑΣΗ 2. (ΒΙΠΕ με υψηλή όχληση )
«Προτείνεται η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α στην περιοχή των Φούρνων με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, όπως αυτές καθορίσθηκαν στην υπ. αρθμ. Φ/Α.5.33/15088/945/21.12.2012 ΚΥΑ., αν και Επιχειρηματικό Πάρκο με τις χρήσεις αυτές (π.χ.ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία δεν αφορά μόνο τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας του λευκολίθου αλλά προορίζεται και για εμπορική εκμετάλλευση) δεν προβλέπονται στη Δ.Ε. Κηρέα από το Περιφερειακό Πλαίσιο ΣτερεάςΕλλάδας (ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται στην περιοχή Χαλκίδας – Αλιβερίου), το οποίο όμως τελεί υπό αναθεώρηση.» (σελ. 292 του ΓΠΣ).

 Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτών, σε όλες τις φάσεις εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης του ΓΠΣ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο. Οι μελέτες ήταν έτοιμες από τις 8/5/2013 και ο δήμος μας τις έδωσε στην δημοσιότητα στις 6/9/13 λιγες μόνο μέρες πριν τις ανοιχτές διαβουλεύσεις .
Η συγκεντρώση για το Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Κηρεως θα γίνει την Τετάρτη 11-9-2013 στις 18:00, στο Δημοτικό Κατάστημα Κηρέως στο Μαντούδι
Η συμμετοχή όσων οραματίζονται μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλο τον δήμο μας και την Βόρεια Ευβοια σε αυτή την συγκέντρωση είναι επιτακτική.
.




Σχετικά



Οι εναλακτικές προτάσεις της μελέτης Γ.Π.Σ. Κηρέως


Ολόκληρη η μελέτη Γ.Π.Σ. για τη Δ.Ε. Κηρέως Στάδιο Α
Χάρτης με τις δυο προτάσεις  του Γ.Π.Σ.








0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.