powered by Surfing Waves

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

150 εκατ. ευρώ προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από τα αγροτεμάχια




Περίπου 40 εκατ. ευρώ παραπάνω, σε σχέση με το προηγούμενο σενάριο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, περιμένει το οικονομικό επιτελείο από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, καθώς αντί των 113 εκατ. ευρώ, ο πήχης μετά από την επικαιροποίηση ανέβηκε στα 150 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής υποτίθεται ότι «έδινε» περίπου 700 εκατ. ευρώ μόνο από τα αγροτεμάχια, σενάριο που απορρίφθηκε λίγο ως πολύ ως... ανέκδοτο από τη Τρόικα. Το σύστημα υπολογισμού του φόρου στα αγροτεμάχια χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκο, καθώς πέρα από τους βασικούς συντελεστές, που κλιμακώνονται ανάλογα με την Αρχική Βασική Αξία γης, υπάρχουν και άλλοι ειδικοί συντελεστές που σχετίζονται με την επιφάνεια, τη χρήση γης και βέβαια την απόσταση από τη θάλασσα, ενώ ως... «παγίδα» χαρακτηρίζεται η πρόβλεψη ειδικού συντελεστή 5, για τα αγροτεμάχια όπου έχουν και κτίσμα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλοί Έλληνες πέρα από την ιδιόκτητη κατοικία έχουν και κάποιο αγροτεμάχιο στην επαρχία, αυτό ακριβώς μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις όποιες ελαφρύνσεις του Ενιαίου Φόρου ή ακόμα και να φέρει επιβαρύνσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη κατοικίας 100 τ.μ., 10ετίας, 2ου ορόφου, με Τιμή Ζώνης 2000 ευρώ/τ.μ., ο οποίος σήμερα επιβαρύνεται ΕΕΤΑ με 586,50 ευρώ, ενώ με το νέο Φόρο θα δει την επιβάρυνση να περιορίζεται στα 527,85 ευρώ. Εάν όμως ο ίδιος άνθρωπος έχει και αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων, παραθαλάσσιο με ελαιόδεντρα και κτίσμα, τότε προκύπτει επιπλέον φόρος 270 ευρώ, με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει στα 797,85 ευρώ!

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.