powered by Surfing Waves

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Έκπληκτοι οι μελετητές με την απόφαση έγκρισης της ΒΙΠΕ


Ο σύλλογος kireas.org δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:


Έκπληκτοι δήλωσαν οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Κηρέως στην χθεσινή συγκέντρωση με την υπουργική απόφαση έγκρισης της ΒΙΠΕ που δεν συνάδει με κανένα από τα χωροταξικά πλαίσια αλλά και με την τουριστική κατεύθυνση του δήμου.

Απαντώντας σε επέμβαση εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ ‘ότι υπουργικές αποφάσεις ανακαλούνται.
Η παρουσία και επιχειρηματολογία του συλλόγου αλλά και όσων και όσων εναντιώνονται στην ΒΙΠΕ ήταν κατατροπωτική.


Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του κ. Αλεξάκη (μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου) που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους. Ο κ. Αλεξάκης ανέπτυξε τις νομικές-χωροταξικές παραβιάσεις αλλά και τις αρνητικές συνέπιες της ΒΙΠΕ στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον της περιοχής.


Τις προσεχείς ημέρες ο σύλλογος θα καταθέσει τις χωροταξικές προτάσεις του γραπτώς στους μελετητές του ΓΠΣ και την δημοτική αρχή.


Ο σύλλογος  μερικές ημέρες  πριν την συγκέντρωση είχε βγάλει την παρακάτω ανακοίνωση :


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 6:00 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Όσοι πραγματικά πονάμε τον τόπο μας θα πρέπει να είμαστε παρόντες στο δημαρχείο την Τετάρτη για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις μεθοδεύσεις και αλχημείες νομιμοποίησης της ΒΙΠΕ.

Όχι στην έκνομη νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ από τη πίσω πόρτα .


Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως. Το Γ.Π.Σ. καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους ανάπτυξης δραστηριοτήτων και τους όρους που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Δημοτική Ενότητα Κηρέως.

Η μελέτη Γ.Π.Σ. Κηρέως εκπονείται σε δύο στάδια: Στοo παρόν στάδιο (Στάδιο Α) η μελετητική ομάδα διερευνά τις προοπτικές και τάσεις της Δημοτικής Ενότητας και διατυπώνει πιθανά εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης της περιοχής. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει λεπτομερή επεξεργασία του Γ.Π.Σ. βασισμένη στην πρόταση που θα προκριθεί από την Δημοτική Αρχή. Στο πρώτο στάδιο γίνεται η επιλογή των προτάσεων και καθορίζεται το πλαίσιο για το επόμενο στάδιο (Στάδιο Β) και την οριστικοποίηση του ΓΠΣ. Προτείνονται δυο εναλλακτικά σενάρια με χρονικό ορίζοντα μέχρι το έτος 2028. Και τα δύο σενάρια συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία ΒΙΠΕ.

Α. Στο πρώτο σενάριο επιτρέπεται ΒΙΠΕ με τροποποίηση των επιτρεπομένων δραστηριοτήτων,  η ανάπτυξη 
εγκρίθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Με την πρόταση αυτή θα επιτρέπεται η επεξεργασία του λευκόλιθου που είναι βιομηχανική δραστηριότητα μέσης όχλησης άλλα όχι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1.160Mw όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα υψηλής όχλησης (π.χ. υγροποιημένο φυσικό αέριο, καύση σκουπιδιών, κλπ)

Β. Στο δεύτερο σενάριο αποδέχεται την δημιουργία της εγκεκριμένης ΒΙΠΕ ως έχει με δυνατότητα εγκατάστασης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και κάθε άλλης δραστηριότητας υψηλής όχλησης. Η μελέτη όμως επισημαίνει ότι τόσο το Περιφερειακό Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας όσο και τα άλλα Χωροταξικά δεν προβλέπουν την δημιουργία ΒΙΠΕ στην περιοχή μας. Ανεπίτρεπτα  το σενάριο Β στηρίζεται σε ανύπαρκτες παραδοχές που μπορεί και να μην προκύψουν ποτέ στο υπό εκπόνηση νέο Περιφερειακό Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας.


Ως γνωστόν έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο επικρατείας εναντίον της παράνομης έγκρισης της ΒΙΠΕ. Αυτό που επιχειρείται εδώ είναι μια παράνομη χωροταξική νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ. Το σενάριο ΒΙΠΕ δεν προκύπτει από την ανάλυση της μελέτης για τα δεδομένα της περιοχής, ούτε και από τις κατευθύνσεις του Γενικού και Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για το Τουρισμό και την Βιομηχανία. Ακόμη , η απροθυμία να αντικαταστήσουν το διφορούμενο «ΒΙΠΕ» με το σωστό και ευκρινέστατο ακρωνύμιο, για υποδοχείς μεσαίας όχλησης, «ΒΙΠΑ» στο ήπιο σενάριο Α (μεσαία όχληση), προκαλεί έντονη ανησυχία και δυσπιστία.


Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέπει την η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτών, σε όλες τις φάσεις εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης του ΓΠΣ. Την Τετάρτη 11-9-2013 στις 18:00, στο Δημοτικό Κατάστημα Κηρέως στο Μαντούδι ο δήμος όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει, οργανώνει συγκέντρωση διαβούλευσης της μελέτης ΓΠΣ Κηρέως για όλους τους δημότες.

Όσοι πραγματικά πονάμε τον τόπο μας θα πρέπει να είμαστε παρόντες στο δημαρχείο την Τετάρτη για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις μεθοδεύσεις και αλχημείες νομιμοποίησης της ΒΙΠΕ.

Σύλλογος Kireas.org

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.