Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας που εκπονήθηκε στα πλαίσια της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Δ.Ε Κηρέως, Νομού Εύβοιας», όπως συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο «ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΚΟΒΟΛΑΣ». Η μελέτη ελέγχθηκε και θεωρήθηκε αρμοδίως από το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού της /νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και η οποία περιλαμβάνει:
1. Τεχνική έκθεση,
2. Χάρτης Α1 «Γεωλογικός χάρτης προσαρμογής και πληροφόρησης»
3. Χάρτης Α2 «Χάρτης κατ’ αρχήν Γεωλογικής καταλληλότητας»
Προκαταρκτικές Μελέτες Γεωλογικής Καταλληλότητας
Η προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στα πλαίσια του Α ́ Σταδίου των μελέτών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, έχει σκοπό τον κατ’ αρχήν εντοπισμό τμημάτων κατ’ αρχήν καταλλήλων από γεωλογική άποψη για οικιστική ή άλλη συναφή με δόμηση ανάπτυξη, όπου θα διασφαλίζεται
το δομημένο περιβάλλον από φυσικούς κινδύνους ή κινδύνους από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες καθώς επίσης και περιοχών που χρήζουν διατήρησης και ανάδειξης του γεωπεριβάλλοντος καθώς και προστασίας των αξιοποιήσιμων γεωλογικών πόρων.
Αντικείμενο της μελέτης είναι:
• Η αναγνώριση και οριοθέτηση, (με την ακρίβεια της κλίμακας αναφοράς}, τμημάτων της υπό εξέταση περιοχής στα οποία εμφανίζονται ή είναι δυνατόν να εκδηλωθούν φυσικοί ή ανθρωπογενείς γεωλογικοί κίνδυνοι και η κατ’ αρχήν εκτίμηση του σχετικού βαθμού επικινδυνότητας σε κάθε τμήμα.
• Ο διαχωρισμός της υπό εξέταση περιοχής σε ζώνες διαφόρου βαθμού γεωλογικής καταλληλότητας για οικιστική ανάπτυξη και άλλες συναφείς με δόμηση χρήσεις, ο εντοπισμός και η οριοθέτηση τμημάτων όπου απαιτείται σε διάφορο βαθμό η διατήρηση του γεωπεριβάλλοντος και η προστασία των γεωλογικών πόρων. Οι ζώνες και τα τμήματα αυτά θα είναι κατηγοριοποιημένα με κλίμακες
διαβάθμισης των γεωλογικών παραμέτρων.
• Η υποβολή προτάσεων για τις προοριζόμενες για οικιστική ανάπτυξη ή άλλη συναφή με την δόμηση χρήση, περιοχές ως προς:
−Την λήψη μέτρων πρόληψης ή μετρίασης των γεωλογικών κινδύνων
−Την διατήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη γεωπεριβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και της γεωλογικής κληρονομιάς.
−Την προστασία των αξιοποιήσιμων γεωλογικών πόρων.
• −Την εκτέλεση περαιτέρω ερευνών με σκοπό την αποσαφήνιση των παραπάνω
Α ́ ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Γίνεται κατ’ αρχήν εκτίμηση των γεωλογικών συνθηκών
της υπό μελέτη περιοχής με βάση στοιχεία από διαθέσιμες
σχετικές μελέτες, έρευνες και βιβλιογραφία.
Ειδικότερα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:
1. ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
1.1 Ενότητες του γεωμορφολογικού αναγλύφου.
1.2 Χαρακτηριστικά του υδρογραφικού δικτύου.
1.3 Έκταση των λεκανών απορροής στα ανάντη.
1.4 Γεωμορφολογικές ενότητες που σχετίζονται με αστάθειες και πλημμυρικές καταστάσεις.
1.5 Τεχνητές τροποποιήσεις του αναγλύφου και ιδιαίτερατου υδρογραφικού δικτύου.
2. ΓΕΩΛΟΓΙΑ
Γεωλογία της ευρύτερης περιοχής.
Γίνεται αναφορά στη γεωλογία και την τεκτονική τηςευρύτερης περιοχής και αναφέρεται η επιρροή τους στηνπεριοχή που ερευνάται.
Γεωλογία της περιοχής που ερευνάται.
2.1 Γεωλογικοί σχηματισμοί με την ακρίβεια της κλίμακαςαναφοράς. (Ενδεικτικές γεωλογικές τομές, εάν απαιτείται)
2.2 Σπουδαιότερα τεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ρήγματα, ενδεικτικά στοιχεία στρώσης, σχιστότηταςκλπ).
2.3 Εκτίμηση της έκτασης και του μήκους των ρηγμάτων και των ρηξιγενών ζωνών. Κατηγοριοποίηση των ρηγμάτων από την άποψη της ενεργότητάς τους, εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
3. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ − ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑ
3.1 Δίαιτα των επιφανειακών υδάτων. Αξιόλογες πηγές
3.2 Υδρολιθολογικές ενότητες
3.3 Χαρακτηριστικά υπόγειων υδροφοριών (είδος, βάθος, κατευθύνσεις υπόγειας ροής, παροχές, υδραυλικές παράμετροι κλπ), εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
3.4 Υδροχημικά χαρακτηριστικά επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Επισήμανση θέσεων με έντονα προβλήματα ρύπανσης τωνυδροφόρων οριζόντων ή υφαλμύρινσης από τη θάλασσα και εντοπισμός θέσεων με εκτεταμένες ανθρωπογενείς αποθέσεις
4. ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
4.1 Εντοπισμός γεωλογικών καταστροφικών φαινομένων, φυσικών ή οφειλόμενων σε ανθρωπογενείς επεμβάσεις όπως σεισμοί, κινητικότητα εδαφών, εδαφικές καθιζήσεις ή διογκώσεις, ρευστοποιήσεις, πλημμύρες, διαβρωτική δράση του νερού κ.α.
4.2 Αίτια, προϋποθέσεις εκδήλωσης του αντιστοίχου γεωλογικού καταστροφικού φαινομένου και εκτιμήσεις για την συχνότητα εμφάνισής του.
5. ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ
5.1 Διαθέσιμα σεισμολογικά − σεισμοτεκτονικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής και διάκριση σε ζώνες σεισμικότητας.
5.2 Διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία για την εκδήλωση κυμάτων βαρύτητας (τσουνάμι).
6. ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ
6.1 Ομαδοποίηση των εδαφικών και βραχωδών σχηματισμών σε αναφορά με τα φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, εφοσον είναι διαθέσιμα.
6.2 Διάκριση των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων σε συνάρτηση με τις παραμέτρους των προηγούμενων εδαφίων 1έως 5 και περιγραφή της συμπεριφοράς τους.
6.3 Εξετάζεται η επίδραση των τεχνικογεωλογικών συνθηκών στην οικιστική ανάπτυξη και στις άλλες χρήσεις γης.
7. ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Εντοπισμός των αξιοποιήσιμων γεωλογικών πόρων και συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών όπως χωρική εξάπλωση, συνοπτική περιγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών τους χαρακτηριστικών, καθεστώς εκμετάλλευσής τους, διαχείριση υδατικών πόρων κλπ, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα παρακάτω :
7.1 α) συνθήκες υδροφορίας μέσα στους διαφόρους γε− ωλογικούς σχηματισμούς, β) υδρογεωλογικές λεκάνες, γ) επιφανειακοί υδατοταμιευτήρες, δ) σημαντικές πηγές και καλλιέργειά τους, ε) περιοχές εμπλουτισμού υπογείων υδάτων, στ) εκμετάλλευση υδρογεωτρήσεων.
7.2 α) βιομηχανικά ορυκτά, μεταλλεύματα και β) φυσικά δομικά υλικά.
7.3 ενεργειακές πρώτες ύλες.
8. ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναγνώριση και εντοπισμός σημαντικών από γεωλογική περιβαλλοντική άποψη θέσεων, οι οποίες χρειάζονται προστασία ή ανάδειξη.
Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα παρακάτω :
8.1 γεωπεριβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές,
8.2 ακτές επιδεκτικές σε διάβρωση και κατολισθήσεις.
8.3 θέσεις υποβαθμισμένου γεωλογικού περιβάλλοντος
οι οποίες χρειάζονται βελτίωση και αναβάθμιση,
8.4 περιοχές ιδιαιτέρου γεωεπιστημονικού ενδιαφέροντος (γεώτοποι)
ΜΕΡΟΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Προσδιορίζονται οι παράγοντες συσχετισμού των παραμέτρων που αφορούν στις γεωλογικές συνθήκες με τις υπδιαμόρφωση κατευθύνσεις της μελέτης ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.
Οι παράμετροι αυτές αναφέρονται στους τίτλους των κεφαλαίων 1 έως 8 του Α ́ μέρους.
• Διαμορφώνονται κριτήρια βαθμονόμησης και ακόλουθης κατηγοριοποίησης του κάθε παραπάνω παράγοντασε συνάρτηση με τις γεωλογικές παραμέτρους, που τον προσδιορίζουν καθώς και ενδεχόμενες άλλες προϋποθέσεις και περιορισμούς. Καθορίζονται κατ’ ελάχιστο τρείς κατηγορίες.
• Τα κριτήρια βαθμονόμησης και ακόλουθης διάκρισης των κατηγοριών του κάθε παράγοντα είναι σχετικά και αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις ιδιαιτερότητες του γεωλογικού καθεστώτος μέσα στα όρια κάθε περιοχής που ερευνάται.
• Γίνεται διαχωρισμός της περιοχής που ερευνάται σε επιμέρους τμήματα κατά κατηγορίες κάθε αντιστοίχου παράγοντα.
• Για κάθε τμήμα αναφέρονται επιγραμματικά τα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία των γεωλογικών παραμέτρων που συνεισφέρουν στη βαθμονόμηση της αντίστοιχης κατηγορίας του κάθε παράγοντα.
Οι παράγοντες συσχετισμού είναι οι παρακάτω:
1. ΣΧΕΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Προσδιορίζεται η κατ’ αρχήν γεωλογική καταλληλότητα για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί την σχετική γεωλογική καταλληλότητα που προκύπτει από τη βαθμονόμηση των παραμέτρων που την προσδιορίζουν, με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων που αναλύονται στο Α’ μέρος της μελέτης. Ομοίως προσδιορίζεται και η γενική γεωλογική καταλληλότητα για τα συνδεδεμένα με τις παραπάνω χρήσεις μεγάλα έργα υποδομής.
Στο πλαίσιο του προσδιορισμού της σχετικής γεωλογικής καταλληλότητας, προσμετράται και η κατ’ αρχήν εκτιμώμενη διαθεσιμότητα των γεωλογικών πόρων, ιδιαίτερα των υδατίνων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τις πιθανές χρήσεις γης στην περιοχή αναφοράς της μελέτης.
2. ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Διατυπώνονται εναλλακτικές προτάσεις, ως προς την κατ’αρχήν γεωλογική καταλληλότητα θέσεων της περιοχής,που προορίζονται για υγειονομική ταφή στερεών αποβλήτων, διάθεση λυμάτων, λειτουργία κοιμητηρίων και άλλων ειδικών χρήσεων, με βάση τις σχετικές παραμέτρους που
αναφέρονται στο Α’ μέρος του τεύχους της μελέτης.
Ως γενικό κριτήριο βαθμονόμησης των διαφόρων εναλλακτικών θέσεων λαμβάνεται η σχετική ασφάλεια μη διάδοσης ρυπογόνων ουσιών στο γεωπεριβάλλον σε συνάρτηση με τις τιμές και/ή τις ποιοτικές κατηγορίες των παραμέτρων αυτών.
3. ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Το δυναμικό των γεωλογικών πόρων μέσα στην περιοχή που ερευνάται προσδιορίζεται σε συνάρτηση με την κλίμακα αναφοράς, από τις γεωλογικές παραμέτρους καιστοιχεία που αναφέρονται στο κεφάλαιο 7 του Α’ μέρουςτης μελέτης.
4 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ο βαθμός προστασίας και ανάδειξης του γεωπεριβάλλοντος εκτιμάται σε σχέση με τα στοιχεία και τις παραμέτρουςπου αναφέρονται στο Α’ μέρος της μελέτης και η εκτίμηση γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
4.1 αξία των υδατίνων πόρων ως βάση για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων
4.2 επιδεκτικότητα σε φυσικές ή τεχνητές δυσμενείς γεωπεριβαλλοντικά μεταβολές
4.3 δυνατότητα αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών
4.4 αισθητική και επιστημονική αξία των γεωμορφολογικών και γεωλογικών δομών
Οι ζώνες σχετικής γεωλογικής καταλληλότητας για διάφορες χρήσεις, οι θέσεις όπου πιέσεις στο γεωπεριβάλλον λόγω ειδικών χρήσεων, είναι ανεκτές υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς, οι ζώνες των αξιοποιήσιμων και εκμεταλλεύσιμων γεωλογικών πόρων, οι ζώνες ή οι θέσεις προστασίας, βελτίωσης και ανάδειξης του γεωπεριβάλλοντος, οριοθετούνται στο χάρτη «Κατ’ αρχήν Γεωλογικής Καταλληλότητας» (στοιχείο Β’ στο V2 μέρος των προδιαγραφών), με ιδιαίτερη και χαρακτηριστική οριογραμμή και κωδικό γραμματαριθμητικό σύμβολο, που προσδιορίζει αντιστοίχως το
βαθμό της σχετικής γεωλογικής καταλληλότητας για κάθε προτεινόμενη χρήση γης, το βαθμό της σχετικής γεωλογικής καταλληλότητας για κάθε ειδική χρήση, το δυναμικό του κάθε γεωλογικού πόρου, τη γεωπεριβαλλοντική αξία της κάθε ζώνης ή θέσης.
Γ ́ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στην τεχνικογεωλογική έκθεση περιλαμβάνονται γενικές προτάσεις για την λήψη μέτρων πρόληψης ή μετρίασης των γεωλογικών κινδύνων για την εξασφάλιση των κατ’αρχήν
γεωλογικά κατάλληλων περιοχών ή την ενδεχόμενη αναβάθμιση του επιπέδου γεωλογικής καταλληλότητας τμημάτων της περιοχής μελέτης για οικιστική ή άλλη συναφή με
δόμηση ανάπτυξη καθώς και μέτρων που επιβάλλονται από την ανάγκη παράλληλης προστασίας των αξιοποιήσιμων γεωλογικών πόρων και του γεωπεριβάλλοντος.
• Οι προτάσεις πρέπει να είναι διατυπωμένες κατά τρόπο που να διευκολύνει τον προσδιορισμό των κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης της περιοχής που ερευνάται με την υπόδειξη εναλλακτικών τμημάτων για οικιστική και άλλες προτεινόμενες χρήσεις και λαμβανομένων υπόψη των ειδικών όρων και περιορισμών που πρέπει να ισχύουν σε ζώνες αξιοποίησης γεωλογικών πόρων καθώς και πε−
ριοχών ή θέσεων όπου το γεωπεριβάλλον χρήζει ειδικής προστασίας.
• Τα τμήματα της περιοχής που ερευνάται διαχωρίζονται και χαρακτηρίζονται ως διαφόρου βαθμού κατ’αρχήν γεωλογικής καταλληλότητας για τις προβλεπόμενες χρήσεις με την επισήμανση των επί μέρους προϋποθέσεων και περιορισμών
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.