powered by Surfing Waves

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γ.Π.Σ. Ελυμνίων: Χώρος αναψυχής στο Κανδήλι, αγροτουρισμός και εξοχικά σε Σηπιάδα -Ροβιές, γεωργία στις Κεχριές


Την Πέμπτη 12-9-2013 και ώρα 18:00  γίνεται η συγκέντρωση διαβούλευσης στο Κτήριο Μελά για το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο της Δ.Ε. Ελυμνίων. Το ΓΠΣ περιλαμβάνει μόνο μια προκαταρκικη πρόταση. Τα βασικα στοιχεία της μελέτης (στάδιο Α) συνοψίζονται παρακάτω:

 Οι εναλλακτικές προτάσεις ή σενάρια που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη φάση της μελέτης αποσκοπούν σε μια πρώτη περιγραφή της αναπτυξιακής εικόνας του Δήμου και ειδεικότερα της περιοχής μελέτης της Π.Ε.Ελυμνίων, έτσι ώστε μέσα από τον συνδυασμό της οικονομικής-κοινωνικής και δημογραφικής ανάπτυξης, από τη μία, και των επιπτώσεων των ασκουμένων πολιτικών, από την άλλη, να διαγραφεί η μελλοντική εικόνα του Δήμου μέχρι το έτος 2028 έτος στόχο της μελέτης.



"Α.6.3.2. Απασχόληση και αναπτυξιακό πρότυπο

Η απασχόληση στην περιοχή θα κινείται στο μέλλον γύρω από τρεις άξονες: τον πρωτογενή τομέα, την οικιστική δραστηριότητα και τον τουρισμό με κάποια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις του δευτερογενούς τομέα που θα αρθεί στα επόμενα στάδια και αφορά το εγχείρημα του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Μαντούδι. Στη Δ.Ε. Ελυμνίων ο δευτερογενής  τομέας θα περιορίζεται σε επιχειρήσης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κυρίως.

Στην πρώτη κατηγορία μπορεί να θεωρηθεί ότι θα κυριαρχήσει ένα πρότυπο πολυαπασχόλησης στο όποιο συνδυάζεται απασχόληση σε διάφορες υποκατηγορίες του κλάδου, στοιχεία απασχόλησης σε δραστηριότητες του παραδοσιακού προτύπου, όπως στην παραγωγή και μεταποίηση παραδοσιακών προϊόντων ελαιοκομικά προϊόντα ,κρασί, κηπευτικά), καθώς και στοιχεία απασχόλησης σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, τη θέση παραδοσιακών πρακτικών στην παραγωγή και μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μπορούν να αναλάβουν σταδιακά σύγχρονες
πρακτικές οι οποίες και θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων και στη διάθεσή τους στην αγορά και σε ορισμένες περιπτώσεις και εκτός της περιοχής. Η οικιστική δραστηριότητα θα αναπτύσσεται κυρίως όπου κατευθύνεται ο τουρισμός και η παραθεριστική κατοικία όπως ήδη φαίνεται σε διάφορες περιοχές του Δήμου κινούμενη από το παραδοσιακό προς το σύγχρονο πρότυπο διαφυλάσσοντας, όμως, εκείνα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που συντελούν στη διαμόρφωση του οικιστικού τοπίου της περιοχής σε συνδυασμό με τη συνετή χρήση των υλικών που αντιστοιχούν σε αυτήν την ιστορική εικόνα.
O τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί ακολουθώντας το πρότυπο ήπιας ανάπτυξής του, αναπτύσσοντας μορφές που συνεπάγονται δραστηριότητες μεγάλα χρονικά διαστήματα του έτους σε συνδυασμό με τους πολιτιστικούς και τους φυσικούς πόρους της περιοχής (παραθαλάσσιες περιοχές, αρχιτεκτονική κληρονομιά, ορεινός και αγροτικός χώρος), ενώ η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων σε συμβατό με την αντοχή της περιοχής μέγεθος και μορφή μπορεί να συμβάλει στη σταδιακή ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Στον κλάδο αυτό θα πρέπει να καταταγούν και όλες οι υπηρεσίες εστίασης, αναψυχής και εξειδικευμένου εμπορίου που συνδέονται με τον τουρισμό και ιδιαίτερα με τις εναλλακτικές ήπιες μορφές που αρχίζουν να εμφανίζονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας και
αποτελούν χαρακτηριστική τάση για την περιοχή μελέτης.


Α.6.5.1 Περιγραφή των στοιχείων της προκαταρκτικής πρότασης για τη Δ.Ε. Ελυμνίων (βλ. Χάρτη Α.6.5.1.1)
Με βάση την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του χώρου και τις προβλέψεις των σεναρίων ήπιας παρέμβαση - ρεαλιστικό σενάριο απεικονίζονται στο χώρο τα βασικά  στοιχεία που καθοδηγούν την πρόταση ως βάση για την διαμόρφωση του Δομικού Σχεδίου του Β1 Σταδίου.

Α.6.5.1.1 Χωρικές ενότητες

Α. Η παραλιακή και πεδινή περιοχή
Διακρίνεται σε δυο χαρακτηριστικά τμήματα νότια της Λίμνης και βόρεια της Λίμνης, στον παραλιακό άξονα Λίμνης – Σηπειάδας – Ροβιών.
Η πρώτη περιοχή νότια της Λίμνης αφορά το δασικό σύμπλεγμα απόληξης του ορεινού όγκου του Καντηλίου που οριοθετείται και από το δασικό οδικό δίκτυο και περιορίζεται προς την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου ως χώρος δασικής αναψυχής ‘Πάρκο Κανδηλίου’ που υποδέχεται διάφορες δραστηριότητες αναψυχής που συνάδουν με τους όρους και περιορισμούς της δασικής διαχείρισης και νομοθεσίας.
Η δεύτερη περιοχή βόρεια της Λίμνης προορίζεται για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού εντός της οποίας αναπτύσσεται το παραλιακό σύμπλεγμα οικισμών Σηπειάδα – Χρόνια – Ροβιές και παράλληλα το νέο δίκτυο οργανωμένων υποδοχέων παραθεριστικών οικισμών στην άμεση ημιορεινή περιοχή σε συνδυασμό με αγροτικές και μεταποιητικές δραστηριότητες που εντάσσονται στη γενική κατηγορία μεταποίησης αγροτικών προιόντων.

Β. Γεωργική περιοχή Κεχριών
Πρόκειται για την περιοχή της ενδοχώρας και το συναρτώμενο δίκτυο οικισμών όπου
αναπτύσσεται η άσκηση αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Γ. Περιοχή ημιορεινών δασικών και αγροτοδασικών συμπλεγμάτων (μέχρι υψόμετρο 600
μ.) όπου ασκείται κυρίως η δασική διαχείριση και εκμετάλλευση.

Δ. Ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές άνω των 600 μ. όπου επικρατεί το φυσικό τοπίο και
ελάχιστες δραστηριότητες.

Α.6.5.1.2 Οικιστικό δίκτυο (βλ. χάρτη Α.6.5.2)
Κύριο κέντρο της Δ.Ε. Ελυμνίων είναι η Λίμνη που ιεραρχείται αντίστοιχα με το Μαντούδι,
ενώ σε δεύτερο επίπεδο αναδεικνύονται οι Ροβιές σε σχετική αντιστοιχία με την Αγ. Άννα και το Προκόπι. Εσωτερικά στη Δ.Ε. Ελυμνίων αναδεικνύονται ως αναπτυσσόμενοι  οικισμοί στα παράλια η Σηπειάδα και η Χρόνια. Στους οικισμούς αυτούς αναζητείται χώρος πιθανής επέκτασης τους.
Οι υπόλοιποι οικισμοί στην ενδοχώρα αναπτύσσονται στον προσδιορισμένο άξονα
Στροφυλιά – Λίμνη με κύριο πόλο τις Κεχριές χωρίς να προβλέπεται καταρχήν σημαντική αύξηση της εδαφικής τους έκτασης πλην αναγκών τακτοποίησης ή προσαρμογών λόγω πολεοδομικής φύσεως προβλημάτων.
Οι ορεινοί οικισμοί της Τ.Κ. Ροβιών διακρίνονται σε αυτούς που βρίσκονται δυτικά των ορεινού όγκου Καβαλάρη, Καλαμούδι – Δρυμώνα, και στην βορειοαανατολική συστάδα Μαρούλι – Κούλουρος.
Οι οικισμοί αυτοί δεν δημιουργούν ιδιαίτερα συνεκτική ενότητα λόγω των γεωγραφικών
εμποδίων, του μικρού αριθμού και μεγεθών και προορίζονται κυρίως για εποχική κατοίκηση
με εξαίρεση την Δρυμώνα, λόγω της γειτνίασης με τη Μ. Οσίου Δαυίδ.

Α.6.5.1.3 Ολοκλήρωση τοπικού οδικού δικτύου
Το κύριο οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Ελυμνίων διορθώνεται με άξονα την υφιστάμενη Επ. οδό
Στροφυλιάς - Ρoβιών, Ροβιών – Λ. Αιδηψού. Στην πλήρη ανάπτυξη του προτείνονται οι
παρακάτω παρεμβάσεις βελτιώσεων και νέων εσωτερικών συνδέσεων:
Ως προς το Επαρχιακό υπερτοπικό δίκτυο, η βελτίωση του άξονα Ροβιών - Βουτά προς Ιστιαία ως εναλλακτική συνδέει την Δ.Ε με το κύριο αστικό κέντρο της Β. Εύβοιας.
Ως προς το τοπικό δίκτυο η βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει τους οικισμούς και κυρίως την πρόσβαση στο Μαρούλι και τον Κούλουρο.
Για την πλήρη ανταπόκριση της περιοχής στις απαιτήσεις τουριστικής περιήγησης και την ένταξη των νέων υποδοχέων β΄ κατοικίας, προτείνονται και εσωτερικοί άξονες επί  υφιστάμενων δασικών δρόμων με κατάλληλη διαμόρφωση συμβατή με το δασικό καθεστώς σε παραλληλία με το κύριο παραλιακό οδικό δίκτυο από Μονή Γαλατάκη μέχρι Δάφνη και τα Δαμιά όπου συναντά την υφιστάμενη οδό Ροβιών-Δρυμώνα.

Α.6.5.1.4 Υποδομές θαλάσσιων μεταφορών
Για την βελτίωση της πρόσβασης στη Δ.Ε. Ελυμνίων αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου θα πρέπει να διερευνηθεί η σκοπιμότητα υποδομής εξυπηρέτησης οχηματαγωγού διασύνδεσης με την αντίπερα όχθη του Ευβοϊκού, ενδεχομένως από το πλησιέστερο σημείο της περιοχής Μαλεσίνας. Η κατάλληλη θέση μπορεί να αναπτυχθεί στον παράκτιο χώρο μεταξύ Λίμνης και Ροβιών σε συνδυασμό με ήδη υπάρχουσες υποδομές στη Λίμνη ή νέες στις Ροβιές είτε και σε άλλο εκτός οικισμού χώρο.
Για τον θαλάσσιο Τουρισμό που μπορεί να αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του
Β. Ευβοϊκού, Μαλιακόυ, Διαύλου Ωρεών, Σποράδων και Κύμης πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής και οργανωμένου στόλου. Προτείνεται επέκταση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στη Λίμνη καθώς και νέου μικρού λιμένα αλιευτικού καταφυγίου και σκαφών αναψυχής στις Ροβιές.


Χώρος αναψυχής στο Κανδήλι (πράσινες γραμμώσεις με το " Π"),  αγροτουρισμός  στι Ροβιές (γραμμώσεις με το "Τ"), γεωργία/κτηνοτροφία  (κιτρινες γραμμώσεις)




Διαβάστε εδώ το ΓΠΣ Ελυμνίων


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.