powered by Surfing Waves

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η συζήτηση στο Δ.Σ. για τη δημιουργία δημοτικών σφαγείων στο Παρασκευορεμα

Με την δημιουργία σφαγείων στο Παρασκεύορεμα, απομακρύνεται κάθε μελλοντική δυνατοτητα τουριστικής αξιοποιησης του Παρακευορεματος και του πλατανάδασους του ποταμού Κηρέως. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει να παίρνει απερίσκεπτες αποφάσεις με βαση τοπικιστικά (μακριά απο εμάς) κριτήρια Απαγορεύεται η έκδοση αδειών οικοδομής εντός της περιοχής των πεντακοσίων (500) μέτρων από τη θέση του σφαγείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την δημιουργια σφαγείων στη θέση ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΡΑΜΑ σε έκτασης -34,435- τετραγωνικών μέτρων, που συνορεύει δυτικά με ποταμό Κηρέα ,Βόρεια με αγροτεμάχιο, ανατολικά και Νοτιοανατολικά με δάσος Μπαίκερ.
Η συζητηση στο δημοτικό συμβούλιο περιορίστηκε στην αναμφισβήτητη αναγκαιότητα ενος σφαγείου και δεν δεν συζητηθηκαν θέματα χρηματοδοτησης του έργου, πραγοντες καταλληλότητας της θέσης του  και πιθανόν επιπτώσεις.

Μακριά απο αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικές εγκαταστάσεις

Τα σφαγεία απο το νόμο θα πρέπει να να είναι η ελάχιστη απόσταση  500 μέτρα από την τελευταία κατοικία. Απαγορεύεται η έκδοση αδειών οικοδομής εντός της περιοχής των πεντακοσίων (500) μέτρων από τη θέση του σφαγείου.

Απαιτείται η τήρηση των αποστάσεων του οικοπέδου από αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία
Το κύριο πρόβλημα των σφαγείων είναι η δυσοσμία και επειδή κοντά στην περιοχή λειτουργούν τουριστικές εγκαταστάσεις (κέντρα αναψυχής και ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα υπάρξουν προβλήματα ενστάσεων

Επιπτώσεις

Οι κανόνες υγιεινής στα σφαγεία επιβάλλουν τη χρήση µεγάλων ποσοτήτων νερού. Τα απόβλήτα χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων όπως:  οργανικού άνθρακα, αιωρούµενων στερεών,   λιπών και ελαίων,  αζώτου/αµµωνίας,  φωσφόρου,  αλάτων και παθογόνων µικροοργανισµών. Οι οσµές µπορεί να είναι ένα σηµαντικό πρόβληµα σε ένα σφαγείο, αν τα παραπροϊόντα και τα υγρά απόβλητα δεν υφίσταται σωστή διαχείριση, ή αν υπάρχει µονάδα επεξεργασίας µη-εδώδιµων παραπροϊόντων στην εγκατάσταση.Επίσης, πηγή οσµών µπορεί να είναι η µονάδα βιολογικού καθαρισµού, εφόσον για κάποιους λόγους δεν λειτουργεί σωστά.Ως στερεά απόβλητα στα σφαγεία χαρακτηρίζονται τα παραπροϊόντα σφαγής τα οποία µπορεί να προκαλέσουν σηµαντικά περιβαλλοντικά προβλήµατα αν δεν διαχειριστούν σωστά. Τα παραπροϊόντα υπόκεινται σε σήψη πολύ γρήγορα και µπορεί να προκαλέσουν οσµές αν δεν κατεργασθούν θερµικά ή δεν αποµακρυνθούν εγκαίρως από την µονάδα.  Ψόφια ζώα ή ακατάλληλα σφάγια πρέπει να διατεθούν µε τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλιστεί η καταστροφή όλων των παθογόνων µικροοργανισµών.

Χρηματοδότηση

Για τις περιοχές της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας (που είναι εκτός στόχου σύγκλισης) για την δημιουργία σφαγείων χορηγείται ενίσχυση υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου σε ποσοστό:
40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 6.000.000 ΕΥΡΩ.
35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 ΕΥΡΩ.

Εναλλακτική επιλογή ήταν το ενδεχόμενο σφαγείων που να μην είναι αμιγώς δημοτικά αλλά υπάρχει και ιδιωτική συμμετοχή, καθώς προβλέπεται ότι για μια συμμετοχή του δήμου της τάξης του 25%, σε μονάδα που θα κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής, η επιδότηση, μέσω του νέου μέτρου του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που, εξασφαλίζει χρηματοδότηση 40%. 


Ιστορικό.:Απο το Μαρούλι στο Παρασκευόρεμα

Το 2005 είχε γίνει προμελέτη για λογαριασμό του Δήμου Ελυμνίων για 1.200.000 ευρώ επένδυση και περιλαμβάνει τρεις γραμμές σφαγείων (Χοιρινά, βοοειδή, αιγοπρόβατα), χώρους σταβλισμού, γραφεία, χώρο αποθήκευσης λυμάτων κλπ. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 1000 τμ περίπου. Ο χώρος εγκατάστασης θα είναι επί της επαρχιακής οδού Ιστιαίας-Ροβιών κοντά στο Μαρούλι.
Έγιναν δυο ερωτήσεις στην βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη (10/2/11) και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου (1/3/11 )Τον Απρίλιο του 20111 είχαν συνάντηση για το θέμα με την τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστολάκη , ο Συμεών Κεδίκογλου στην όποια συμμετείχαν οι κκ.  Ψαρρός και Τζαχρήστος. Ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη βρει έκταση γι’ αυτό το σκοπό, ενώ διαθέτουν σχετική μελέτη σκοπιμότητας για μονάδα 800 τόνων. Τοτε, επειδή προβλέπεται επιδότηση μόνο για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, διερεύνησαν το ενδεχόμενο για το παλιό σφαγείο Ιστιαίας.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Ο Δήμαρχος:  Κύριοι σύμβουλοι ,η αναγκαιότητα κατασκευής σφαγείων στην περιοχή μας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε .Μετά την οικονομική ύφεση υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας την περιοχή μας, λειτουργεί ανασταλτικά η μη ύπαρξη σύγχρονων σφαγείων.
Μέχρι σήμερα κανείς ιδιώτης δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για την κατασκευή  μίας τέτοιας μονάδας.
Κατά καιρούς οι Δήμοι Βορειοκεντρικής Εύβοιας και Βορείου Ευβοίας προσπάθησαν να βρουν τρόπο για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου μέσα από διαδημοτική συνεργασία. Και τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και θεωρώ επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.
Άννας να πάρει την πρωτοβουλία για την σύνταξη μελέτης για την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας.
Σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου κι αφού εξετάσαμε διάφορες περιπτώσεις δημοτικών εκτάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας θεωρούμε καταλληλότερο χώρο για την κατασκευή μιας τέτοια μονάδας στη θέση ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΡΑΜΑ ,έκτασης -34,435- τετραγωνικά μέτρα που συνορεύει
δυτικά με ποταμό Κηρέα ,Βόρεια με αγροτεμάχιο, ανατολικά και Νοτιοανατολικά με δάσος Μπαίκερ.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και γενικά δεν είναι σε σημείο που να θίγει την αισθητική του περιβάλλοντος.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ένα σφαγείο στην περιοχή θα ήταν σημαντικό βήμα. Άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία πρέπει να τρέχουν στην Χαλκίδα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και το οικονομικό θέμα είναι αναβλητικός παράγοντας. Μακάρι να γίνει.

Καντζούρας Ιωάννης: Ακούμε για την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου Εδώ και δέκα πέντε χρόνια. Συμφωνώ και θεωρώ ότι ο χώρος που επιλέχθηκε θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή, είναι κοντά στον κεντρικό ρεύμα κι έχει και ηλεκτρικό ρεύμα. Θα είναι έργο ανάπτυξης.

Στεργίου Ιωάννης: Θα είναι σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας. Συμφωνώ με την επιλογή του χώρου.


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

---------------

Επιπτώσεις και Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές  ( εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ)



 Σφαγεία / πτηνοσφαγεία

4.2.1.1  Καταναλώσεις

4.2.1.1.1 Νερό

Οι κανόνες υγιεινής στα σφαγεία επιβάλλουν τη χρήση µεγάλων ποσοτήτων νερού. Το νερό χρησιµοποιείται για το πότισµα και το πλύσιµο των ζώων πριν τη σφαγή, τον καθαρισµό του εξοπλισµού και των χώρων εργασίας, καθώς και για το πλύσιµο των σφαγίων. Η διαδικασία του καθαρίσµατος είναι η πιο απαιτητική σε κατανάλωση νερού. Η κατανάλωση νερού στα σφαγεία κυµαίνεται 1.5-10 m3 /τόνο προϊόντος για χοίρους (180-4-7  450 lt ανά σφάγιο χοιρινού), 2.5-40 m3 /τόνο προϊόντος για βοοειδή (800-1700 lt ανά σφάγιο βοοειδούς) και 6-30 m3 /τόνο προϊόντος για πουλερικά (12-55 lt ανά πτηνό).

4.2.1.1.2 Ενέργεια

Όπως και στην περίπτωση του νερού, η χρήση της ενέργειας είναι απαραίτητη για την συντήρηση της καλής ποιότητας του κρέατος. Θερµική ενέργεια, υπό τη µορφή ατµού ή  ζεστού νερού, χρησιµοποιείται για τον καθαρισµό, την αποστείρωση, το ζεµάτισµα των σφαγίων (βοοειδή: 200-500 kJ/kg σφάγιου, χοίροι: 500-900 kJ/kg σφάγιου). Ηλεκτρική ενέργεια χρησιµοποιείται για την λειτουργία των µηχανηµάτων, την ψύξη, τον εξαερισµό,  τον φωτισµό, και την παραγωγή πεπιεσµένου αέρα (βοοειδή: 0.07-0.25 kWh/kg σφάγιου,  χοίροι 0.07-0.30 kWh/kg σφάγιου). Γενικά, η κατανάλωση ενέργειας προκαλεί εκποµπή αερίων που είναι συνδεδεµένα µε το φαινόµενο του θερµοκηπίου. Το 80-85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα σφαγείο είναι θερµική ενέργεια µε τη µορφή ατµού και ζεστού νερού, και παράγεται από την καύση σε λέβητες. Το υπόλοιπο 15-20%  της ενέργειας που χρειάζεται ένα σφαγείο είναι ηλεκτρική ενέργεια.

Τα πτηνοσφαγεία καταναλώνουν λιγότερη σχετικά ηλεκτρική ενέργεια (0.13-0.25 kWh/kg πουλιού), αλλά µεγαλύτερη θερµική ενέργεια για την παραγωγή ζεστού νερού και ατµού (1200-2000 kJ/kg πουλιού).

4.2.1.2 Εκποµπές

4.2.1.2.1 Γενικά

Ο όγκος και τα φορτία των αποβλήτων που παράγονται στα σφαγεία ποικίλουν ανάλογα µε την πρώτη ύλη (είδος ζώου), την έκταση των εγκαταστάσεων που περιλαµβάνει η κάθε  µονάδα (από απλά σφαγεία ζώων, µέχρι µικτής επεξεργασίας που περιλαµβάνουν σφαγεία,  επεξεργασία κρέατος, συσκευασία, και κονσερβοποίηση τελικού προϊόντος), καθώς και τις µεθόδους καθαρισµού που ακολουθούνται. Σε κάθε περίπτωση όµως τα απόβλήτα χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων όπως:

! οργανικού άνθρακα

! αιωρούµενων στερεών

! λιπών και ελαίων

! αζώτου/αµµωνίας

! φωσφόρου

! αλάτων

! παθογόνων µικροοργανισµών

4.2.1.2.2 Αέριες εκποµπές
Οι αέριες εκποµπές σε ένα σφαγείο συνδέονται συνήθως µε την παραγωγή ενέργειας και συγκεκριµένα µε την παραγωγή ατµού, η οποία γίνεται σε λέβητες και είναι συνάρτηση του είδους και της ποιότητας των καυσίµων καθώς και του εξοπλισµού καύσης. Οι αέριες εκποµπές από την καύση είναι συνήθως οξείδια του αζώτου και του θείου, καθώς και σωµατίδια καπνού

Οι οσµές µπορεί να είναι ένα σηµαντικό πρόβληµα σε ένα σφαγείο, αν τα παραπροϊόντα και τα υγρά απόβλητα δεν υφίσταται σωστή διαχείριση, ή αν υπάρχει µονάδα επεξεργασίας µη-εδώδιµων παραπροϊόντων στην εγκατάσταση.Επίσης, πηγή οσµών µπορεί να είναι η µονάδα βιολογικού καθαρισµού, εφόσον για  κάποιους λόγους δεν λειτουργεί σωστά.


4.2.1.2.3 Υγρά απόβλητα 
Τα υγρά απόβλητα των σφαγείων προέρχονται από τις εξής διεργασίες:

! Απώλεια αίµατος κατά την σφαγή και αποστράγγιση των ζώων/πουλερικών.

! Πλύσιµο των σφάγιων.

! Πλύσιµο και καθαρισµός των εγκαταστάσεων.

! Πλύσιµο των φορτηγών µεταφοράς των ζώων/πουλερικών.

! Καθαρισµός του στάβλου αναµονής των ζώων/πουλερικών.

! Απόνερα ψύξης των συµπυκνωτών και των ψυκτικών µηχανών.

Ο όγκος των αποβλήτων σε µεγάλα σφαγεία έχει βρεθεί 7-9 m3 /τόνο ζωντανού βάρους.

Μέσες τιµές για το ΒΟD5 είναι συνήθως 1,25 kg/κεφαλή (0,5 ñ 2,0 kg/κεφαλή) για χοίρους 90 kg και 3,0 kg/κεφαλή (1,0 ñ 5,0 kg/κεφαλή) για βοοειδή 250 kg. Μέσες τιµές για το ΒΟD5 είναι 1850-2000 mg/l, και για τα αιωρούµενα στερεά είναι περίπου 930 mg/l.
Για τον προσδιορισµό των χαρακτηριστικών των αποβλήτων από ολοκληρωµένες µονάδες σφαγείων (περιλαµβάνεται και τµήµα χονδρικής κοπής και τεµαχισµού κρέατος) µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τον όγκο των αποβλήτων, το ΒΟD5 και για τα αιωρούµενα στερεά 5,33 m3 /τόνο βάρους ζωντανού προϊόντος, 6,0 kg/τόνο βάρους ζωντανού προϊόντος και 5,6 kg/τόνο βάρους ζωντανού προϊόντος αντίστοιχα.

Ο όγκος των αποβλήτων σε µεγάλα πτηνοσφαγεία έχει βρεθεί 22,50 l/πτηνό. Μέση τιµή για το ΒΟD5 είναι συνήθως 15,03 g/πτηνό και για τα αιωρούµενα στερεά είναι περίπου 15,40 g/πτηνό.

4.2.1.2.4 Στερεά απόβλητα

Ως στερεά απόβλητα στα σφαγεία χαρακτηρίζονται τα παραπροϊόντα σφαγής τα οποία µπορεί να προκαλέσουν σηµαντικά περιβαλλοντικά προβλήµατα αν δεν διαχειριστούν σωστά. Τα παραπροϊόντα υπόκεινται σε σήψη πολύ γρήγορα και µπορεί να προκαλέσουν οσµές αν δεν κατεργασθούν θερµικά ή δεν αποµακρυνθούν εγκαίρως από την µονάδα.

Ψόφια ζώα ή ακατάλληλα σφάγια πρέπει να διατεθούν µε τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλιστεί η καταστροφή όλων των παθογόνων µικροοργανισµών. Τα παραπροϊόντα συνήθως τροφοδοτούν µονάδα επεξεργασίας τους προς ζωοτροφές.

Στερεά απόβλητα είναι επίσης τα φτερά από την διεργασία αποπτίλωσης των πουλερικών. Τα µη-εδώδιµα υποπροϊόντα των κτηνοσφαγείων είναι συνήθως σε ποσοστό 25-30% ανά ζώο, ενώ στα πτηνοσφαγεία κυµαίνεται σε ποσοστό 20-25% ανά πτηνό.  Στερεά απόβλητα προκύπτουν επίσης από την εσχάρωση. Τα στερεά αυτά µπορεί να οδηγηθούν είτε στην µονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων, είτε να οδηγηθούν στην χωµατερή. Επίσης στερεά απόβλητα αποτελούν οι λάσπες που προκύπτουν από τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, και οι οποίες έχουν συνήθως 95-98%
περιεκτικότητα σε νερό.






Λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις και ΒΔΤ  στις παραγράφους 4.2 και 5.7

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.