powered by Surfing Waves

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ασυλία στο γιο αυτοδιοικητικού παράγοντα του δήμου μας να ηχορυπαίνει ασύστολα τις νυχτερινές ώρες




Το Ε.Β. έλαβε μια σειρά από διαμαρτυρίες για τον υιό αυτοδιοικητικού παράγοντα του δήμου μας που το υπαίθριο κατάστημα που διατηρεί στα όρια του δήμου συνεχίζει να ηχορυπαίνει  κατά τις νυχτερινές ώρες κοινής ησυχίας. Το Ε.Β. έλεγξε στο Διαύγεια την παράταση ωραρίου λειτουργίας άδειας μουσικών οργάνων μέχρι την 03.00 πρωινή που του χορήγησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η άδεια παράτασης θέτει σαν όρο ότι " σε καμία περίπτωση τα ηλεκτρόφωνα ή τα ηχοσύνολα κ.λ.π. δε θα βρίσκονται έξω από το κατάστημα και δε θα διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων."
Απο τα δημοσιευμένα πρακτικά στο Διαύγεια  είναι πρόδηλο ότι ο ∆ήµος μας χορηγεί  άδειες παράτασης µουσικής σε υπαίθριους χώρους,  χωρίς να εξετάζει  την ύπαρξη  ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία θα συντάσσεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις που απαιτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 16228/17.5.2017 



Η ηχορύπανση είναι μια παράνομη συμπεριφορά, είναι ένα αδίκημα, η τέλεση του οποίου τιμωρείται από το Νόμο με ποινές. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτήν την αφετηρία, δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για το πόσο ανεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην ηχορύπανση και πόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να αντιδρούμε όταν γινόμαστε θύματά της. Η απάντηση είναι απλή και είναι και ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Όπως απαγορεύεται να ρυπαίνει κανείς τη θάλασσα, έτσι απαγορεύεται και το να ηχορυπαίνει. Η επιθυμία των ανθρώπων να μην ενοχλούνται από την ηχορύπανση, δεν είναι ιδιοτροπία κάποιων παράξενων, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, μέσω της συνταγματικής αρχής για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Η ηχορύπανση, που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε ως «ρύπος», αποτελεί µία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που υποβαθµίζει την ποιότητα ζωής, ενώ οι καταγγελίες των περιοίκων για συστηµατική και εκτεταµένη ηχορύπανση, κυρίως σε βραδινές ώρες, από τα καταστήματα, είναι επαναλαµβανόµενες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Νόμου 4442/2016, για την χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων  ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να συμπεριλάβει τη σχετική δήλωση στη γνωστοποίηση του άρθρου 28 του Νόμου 4442/2016 προς την αρμόδια δημοτική αρχή.

Ωστόσο, το άρθρο 29 του Ν. 4442/2016 προβλέπει ότι η χρήση μουσικής πέραν του ωραρίου προϋποθέτει την έκδοση της άδειας της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της 3/1995 Αστυνομικής Διάταξης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3/1995, η άδεια για τη χρήση μουσικής και χρήση μουσικών χορηγείται μέχρι την 22.00 ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00 ώρα τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02.00 ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.Όπως τονίζεται από το Υπουργείο, απλουστεύονται οι ρυθμίσεις για τη χρήση μουσικής και τη χρήση μουσικών οργάνων, υπό την έννοια ότι καταργείται μεν η άδεια μουσικής, όχι όμως και η άδεια για τη χρήση μουσικής μετά το πέρας του ωραρίου.
Η άδεια παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής εξακολουθεί να χορηγείται, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 29 παρ. 3 του Ν. 4442/2016, από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα, κατόπιν υποβολής της σχετικής αίτησης και την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής γνωστοποίησης(για όσα ΚΥΕ έχουν ήδη υποβάλλει γνωστοποίηση), χωρίς να απαιτείται η καταβολή παραβόλου.

Το Άρθρο 7 της Κοινής Υπουργικής Απόφαση οικ. 16228/17.5.2017  για την χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων προβλέπει τα παρακάτω:

1. Ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί σε ειδικό πεδίο της γνωστοποίησης τη χρήση μουσικής, με προσδιορισμό της μέγιστης Α - ηχοστάθμης, του χώρου κ.τ.λ. Εάν η γνωστοποίηση ή η μεταβολή αφορά μόνο στη μουσική, ο Δήμος κοινοποιεί τη γνωστοποίηση μόνο στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και στην Ελληνική Αστυνομία.

2. Εφόσον η χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων γίνεται σε υπαίθριο χώρο, στο χώρο της εγκατάστασης θα βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής ή άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, η οποία θα συντάσσεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για τα ΚΥΕ εντός τουριστικών εγκαταστάσεων.

3. Η άδεια της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 (Β΄ 15) περί παράτασης ωραρίου εξακολουθεί να ισχύει κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν. 4442/2016. Για τη χορήγηση της άδειας παράτασης ωραρίου ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμο με μόνη την προσκόμιση του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό.


Σημειώνεται , ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ότι, εφόσον το κατάστημα κάνει χρήση μουσικής σε υπαίθριο χώρο, οφείλει να διαθέτει και να διατηρεί στο χώρο του καταστήματος τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνεται η θέση και η φορά των ηχείων. Η τεχνική έκθεση θα αποδεικνύει ότι έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ούτως ώστε με μέγιστη ηχοστάθμη 80db να μη δημιουργούνται προβλήματα στα σημεία προστασίας.


Στον ενδιαφερόμενο χορηγείται αποδεικτικό υποβολής, στο οποίο επισυνάπτεται αντίγραφο της γνωστοποίησης. Η γνωστοποίηση αποστέλλεται από το Δήμο στην Αστυνομία και στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας.





• Οι οικείοι ∆ήµοι χορηγούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) άδειες µουσικής και άδειες παράτασης µουσικής, χωρίς να λαµβάνουν υπόψη την άµεση γειτνίασή τους µε κατοικίες και την υπερσυγκέντρωσή τους σε συγκεκριµένες περιοχές.


• Συγκεκριµένα καταστήµατα εξακολουθούν να διαθέτουν άδειες λειτουργίας µουσικήςκαι άδειες παράτασης µουσικής, παρά τη διαπίστωση εκ µέρους των αρµόδιων υπηρεσιών ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους. Ειδικότερα,διαπιστώθηκε η τοποθέτηση ηχείων και η λειτουργία στερεοφωνικού συγκροτήµατος συνδεδεµένου µε ενισχυτή και ηχεία µε ανοικτές πόρτες και παράθυρα στον εξωτερικό χώρο των καταστηµάτων, οι οποίες αποτελούν παράβαση των όρων λειτουργίας της άδειας µουσικής. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγµατοποιήθηκε η µέτρηση της στάθµης του θορύβου µε ηχόµετρο.





Όταν διαπιστώνεται ηχορύπανση παραβιάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος, καθώς και της άδειας λειτουργίας/ή και παράτασης λειτουργίας µουσικών οργάνων. Στην περίπτωση αυτή εφαρµόζονται, τόσο οι διατάξεις της υπ’ αρ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.96967/8-10-2012 απόφασης του Υπουργού Υγείας, που αντικατέστησε την Υ.∆ Α1β/8577/1983, όσο και οι διατάξεις του Π.∆. 180/79. Οι αρµόδιες υπηρεσίες εφαρµόζουν διαζευκτικά τις ως άνω διατάξεις,συνήθως τις υγειονοµικές διατάξεις κατόπιν αυτοψίας των αρµόδιων υπηρεσιών
υγειονοµικού ελέγχου, ενώ τις διατάξεις του Π.∆. 180/79 κατόπιν αυτοψίας των αστυνοµικών αρχών. Οι ρυθµίσεις αυτές αναφέρονται γενικά στη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ και όχι ειδικά στο ζήτηµα της ανάκλησης της άδειας µουσικής ή/και παράτασης λειτουργίας µουσικών οργάνων. Συνεπώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προβαίνουν στην προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας µουσικής και της άδειας παράτασης της ως µέτρο ανάλογο µε το µέγεθος της όχλησης, αλλά στην προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας ή/και σφράγισης η οποία όµως δεν επιτυγχάνεται.

Ηχορύπανση από δυνατή μουσική από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Υπάρχει μια ειδική Υπουργική Απόφαση – Υγειονομική Διάταξη, η Α5 του 1985 αναλυτική και διεξοδική. Κατ’ αρχάς, για να παίζουν μουσική τα καταστήματα, πρέπει να έχουν τη λεγόμενη άδεια μουσικών οργάνων, η οποία και αναφέρει μέχρι και πόσα ντεσιμπέλ μπορούν να φτάσουν. Μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 100 ντεσιμπέλ για τα κέντρα διασκέδασης (τα μπουζούκια και τα κλαμπ) και 80 ντεσιμπέλ για όλα τα άλλα.

Εδώ λοιπόν είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε το εξής: Νομίζει ο πολύς κόσμος και δυστυχώς πολλές φορές και οι αστυνομικοί, ότι ένα κατάστημα παραβιάζει το νόμο όταν είσαι απ’ έξω και δεν μπορείς να σταθείς από το σαματά και τη φασαρία. Αυτό είναι λάθος. Ο Νόμος λέει ότι επιτρέπεται να ακούγονται μέχρι 80 ντεσιμπέλ εντός του κτηρίου. 80 ντεσιμπέλ εντός του κτηρίου σημαίνει ότι έξω δεν πρέπει να ακούγεται σχεδόν τίποτα.


Για τους παραβάτες υπάρχουν δύο μορφών κυρώσεις: Πρώτα απ’ όλα, εδώ και ένα χρόνο η παράβαση της Υπουργικής Απόφασης είναι πλημμέλημα. Δηλαδή ο παραβάτης συλλαμβάνεται και πάει αυτόφωρο, τιμωρούμενος με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ΕΥΡΩ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδια για την εκτέλεση της Υπουργικής Απόφασης – Υγειονομικής Διάταξης είναι τόσο τα αστυνομικά όσο και τα υγειονομικά όργανα σε όλη τη χώρα.


Εξίσου όμως σημαντική κύρωση είναι ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 180/79, εάν μέσα στο έτος βεβαιωθούν από τα αστυνομικά όργανα τρεις παραβάσεις στο κατάστημα για ηχορύπανση ή για άλλους σημαντικούς λόγους, ή αν εκδοθούν, μετά από μηνύσεις ιδιωτών, τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο για τα ίδια αδικήματα, ο Δήμος οφείλει να σφραγίσει αμέσως το κατάστημα για διάστημα από 10 έως 60 ημερών.

Μέτρηση των ντεσιμπέλ με το κινητό τηλέφωνο
Το αν τηρείται το όριο των 80 ντεσιμπέλ (εντός του κτηρίου) μπορεί να μετρηθεί  με εφαρμογής  ηχομέτρησης στα κινητά τηλέφωνα.  Μπορείτε να βρείτε μια μια σειρά από εφαρμογές μέτρησης των ντεσιμπέλ για κινητά τηλέφωνα σε αυτό το σύνδεσμο (κανε κλικ εδώ)

Εφαρμογή (app) κιν. τηλεφώνου για την  μέτρηση ύψους ήχου



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.