powered by Surfing Waves

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινά το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»

Αιτήσεις συμμετοχής από τις 15 Οκτωβρίου
Από τις 15 Οκτωβρίου το ΙΚΑ θα δέχεται τις αιτήσεις των συνταξιούχων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κατ΄οίκον φροντίδας Συνταξιούχων».
Το Πρόγραμμα καλύπτει τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και στοχεύει στην κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων στην κατοικία τους, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Αιτήσεις θα δέχονται όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ, ενώ αναλυτικές οδηγίες για
την υποβολή των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του 4052/01.03.2012 θεσμοθετήθηκε το "Πρόγραμμα κατ` οίκον φροντίδας Συνταξιούχων". Ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Κατ' Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων ορίσθηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σκοπός / Περιεχόμενο του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε:
  1. να εξασφαλισθεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον,
  2. να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και
  3. να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Το Πρόγραμμα έχει ως περιεχόμενο:
Την κάλυψη βασικών αναγκών των ωφελούμενων με την οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικογενειακής βοήθειας.
  1. Την ενημέρωση των εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και την επαφή τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας.
  2. Τη διευκόλυνση των ωφελουμένων για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.