powered by Surfing Waves

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Προς έξοδο όσοι προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ

Στο στόχαστρο βάζει η κυβέρνηση τους δημοσίους υπαλλήλους που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ καθώς αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές δεξαμενές των υποψήφιων προς αποχώρηση υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα με μαζικές καταργήσεις οργανικών θέσεων χιλιάδες υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, και, σε περίπτωση που εντός ενός έτους δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία θα αποχωρούν από το δημόσιο. Παράλληλα με διαδικασίες εξπρές θα απομακρύνονται οι επίορκοι υπάλληλοι που θα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία και θα μένουν εκτός υπηρεσίας μέχρις ότου η υπόθεσή τους τελεσιδικήσει.

Πρώτοι στον κατάλογο είναι 2000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτοί θα προέλθουν από δύο κατηγορίες :

α) καταργούνται θέσεις ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων τους και οι υπάλληλοί τους τίθενται σε διαθεσιμότητα με σκοπό την άμεση μετακίνησή τους

β) οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για βαριά σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τίθενται σε αργία.

Παράλληλα η «κινητικότητα» εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν.

Διευρύνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ του οποίου οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μέχρι 1 έτος με το 75% των αποδοχών. Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας, θα μπορούν να μετατάσσονται, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό θα απομακρύνονται οριστικά

Εξάλλου, με γνώμονα την πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, εντάσσονται άμεσα στο σχήμα κινητικότητας υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται σε ειδικότητες, κατηγορίες και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων όπου ανήκουν. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το υπουργείο βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι «να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης». Και για τους υπαλλήλους αυτούς ισχύει η δυνατότητα – σε περίπτωση που υπάρχει κενή θέση ανάλογη των προσόντων τους να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό.

Ταυτόχρονα, το νέο και αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Συγκεκριμένα, διευρύνονται οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, εφόσον διώκονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνσή τους από την υπηρεσία μέχρι να καταδικαστούν τελεσίδικα ή να αθωωθούν.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.