powered by Surfing Waves

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Έκανε πίσω η ΚΕΔΕ για τους μισθούς των αιρετών

Ένα βήμα πίσω σχετικά με την κοινή δήλωση με την ΕΝΠΕ στην οποία ζητούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ να περικοπούν οι ΚΑΠ (δηλαδή, και πόροι οι οποίοι αφορούν τις κοινωνικές δομές των δήμων, δηλαδή τους πολίτες) για να μην κοπούν οι μισθοί τωναιρετώ  κάνει η ΚΕΔΕ μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή δήλωση των συνδικαλιστικών οργάνων δημάρχων και περιφερειαρχών ουδέποτε αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ με σημερινή της νέα, διευκρινιστική, ανακοίνωση η ΚΕΔΕ ΔΕΝ κάνει καμία αναφορά στους μισθούς των αιρετών.

Αντιθέτως, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και για «αποδιάρθρωση της λειτουργίας των δήμων και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα», ζητώντας «την απόσυρση των διατάξεων που καταρρακώνουν το θεσμό».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της κατάθεσης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας «επιδίωξε να έχει έναν καθαρό και ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, που είχε σαν στόχο να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ικανή να υπερασπιστεί την Κοινωνική Συνοχή και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες σύγχρονου κράτους».

Ως βάση του διαλόγου η ΚΕΔΕ, όπως λέει στην ανακοίνωσή της,«έθεσε τη μεγάλη συμβολή των δήμων στη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όχι μόνο με τη νέα οργάνωση των δομών τους και τη δραστική μείωση των δαπανών τους αλλά ακόμη και με την προσωπική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και των αιρετών με τη μείωση των αποδοχών τους να ξεπερνά το 50%».

Αντ' αυτού, όμως, όπως σημειώνει, δεν ακούστηκαν με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις που «απαξιώνουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών, καταργούν την αυτοτέλεια των δήμων επιβάλλοντας αντισυνταγματικά την επιτροπεία και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των δήμων.

Πιο συγκεκριμένα:
Η σύσταση και η λειτουργία Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (παράγραφος στ' 4) αντίκειται στις Συνταγματικές διατάξεις και καταλύει στην πράξη την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι επιδιώκουν την διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, που ήδη είναι αρκετοί, αλλά δεν δέχονται την αντισυνταγματικά επιβαλλόμενη επιτροπεία.
Η αποδιάρθρωση της λειτουργίας των Δήμων και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει, συντελείται με:
- τις συνολικές ρυθμίσεις που αφορούν στις μετατάξεις, μεταφορές και καταργήσεις ειδικοτήτων και ειδικών θέσεων και ιδιαίτερα την προβλεπόμενη διαδικασία διαθεσιμότητας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απολύσεις,
- τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη,
- επιπλέον, την από 01.01.2013 μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την υλοποίηση των οποίων οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον προσωπικό.

Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, από κοινού, πρότειναν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η αναστάτωση που επιφέρουν οι ρυθμίσεις αυτές».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.