powered by Surfing Waves

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Το Δ.Σ. απορρίπτει εισήγηση για κατάργηση της λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Αγίας Άννας

Οι Β και Γ Λυκιακές τάξεις Αγίας Άννας κινδυνέυουν

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε  να απορρίψει  εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας για την κατάργηση της λειτουργίας των Β΄ και Γ΄ Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Αγίας Άννας Ευβοίας από το επόμενο σχολικό έτος 2013- 2014 , να ενταχθεί η συνέχεια της λειτουργίας τους στις εξαιρέσεις του 100835/Γ2/04-09-2012 (παράγραφος Α.1) εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιτροπή του Δήμου μαζί με γονείς να επισκεφθούν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στον οποίον θα αναφερθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει η κατάργηση των Λυκειακών τάξεων.


Η σχετική παράγραφος Α.1 της απόφασης του υπουργείου Παιδείας θέτει σαν Προϋπόθεση λειτουργίας τμημάτων κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια όπου η Β΄ ή Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές για τη δημιουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με έξι (06) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή
της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2011 στις λυκειακές τάξεις της Αγίας Άννας φοιτούν γύρω στους 30 μαθητές. Το κοντινότερο  Λύκειο που θα μπορούσαν να μεταφερθούν είναι το Λύκειο  του Μαντουδίου, 16 χιλιόμετρα μακρία απο την Αγία Άννα.  Οι μισοί περίπου  απο τους μαθητές που φοιτούν στο Λύκειο Αγίας Άννας είναι απο την Κερασιά (πού απέχει 29 χλμ απο το Μαντούδι), το Αχλάδι (24χλμ) και τους Παππάδες (27 χλμ).


Ακολουθεί  η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο:


κ. Τζαχρήστος: Με το υπ’ αριθμ 11462/19-10-12 έγγραφο της Διεύθυνσης Β’Θμιας Εκπ/σης Εύβοιας, μας ζητά να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό συμβούλιο στην εισήγηση της για «κατάργηση της λειτουργίας των Β’ και Γ’ Λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Αγίας Άννας, από το επόμενο σχολικό έτος 2013-14, λόγω του  εξαιρετικά μικρού αριθμού που παρακολουθούν τα τμήματα κατευθύνσεων  των Β’ και Γ’ Λυκειακών τάξεων, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να μην  πληρούνται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει για τη λειτουργία των τμημάτων κατευθύνσεων η Υπουργική απόφαση αρ. πρωτ 100835/Γ2/4-9- 2012 …..» Παρακαλώ να τοποθετηθείτε.

Ο  κ. Στεργίου Ιωάννης πήρε το λόγο και ανάγνωσε το ανώτερο σχετικό έγγραφο με το οποίο ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται την κατάργηση των Β΄ και Γ΄ Λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Αγ. Άννας από το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014.

Επίσης επισήμανε ότι ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών που αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο δεν είναι ο ορθός διότι δεν αναφέρονται οι δέκα (10) μαθητές-τριες της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Β΄τάξης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ως Δημοτικό Συμβούλιο καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε επί της εισήγησης του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Πρόταση μου προς το σώμα είναι να μην δεχθούμε την κατάργηση των Β΄και Γ΄ Λυκειακών τάξεων αλλά να πείσουμε με πραγματικά επιχειρήματα, τα οποία και διαθέτουμε, τους αρμόδιους –υπεύθυνους ότι μια τέτοια απόφαση
θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στην μαθητική κοινότητα του εν λόγω σχολείου, στους γονείς αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινότητας.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω τους υπαρκτούς λόγους που δεν επιτρέπουν την κατάργηση των συγκεκριμένων τάξεων :

- Ο Δήμος μας είναι ορεινός με δύσκολο και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο,  αλλά κυρίως με έλλειψη συγκοινωνίας.
- Σε περίπτωση που επιβληθεί η εν λόγω κατάργηση πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που θα αποφασίσουν ,ότι θα αναγκάσουν το σύνολο σχεδόν των μαθητών να διανύουν περισσότερα από ογδόντα(80) χιλιόμετρα ημερησίως με ότι αυτό συνεπάγεται για την προετοιμασία και την επίδοση ειδικά των μαθητών της Γ΄ τάξης Λυκείου.
- Η ανακολουθία της Πολιτείας στην καταβολή των κομίστρων στους μεταφορείς και η άρνηση αυτών να μεταφέρουν τους μαθητές από τον τόπο  διαμονής τους προς τις σχολικές τους μονάδες,  δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές και στις οικογένειες τους ,αφού οι περισσότεροι γονείς μέλη μιας κοινωνίας που μαστίζεται από μακροχρόνια ανεργία, αλλά και την γενικότερη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους οι ίδιοι με αποτέλεσμα να έχουμε και μαθητές που διακόπτουν παρά την θέληση τους το σχολείο.
- Η συνέχιση και λειτουργία των Β΄ και Γ΄ τάξεων δεν θα επιφέρει καμία επιπρόσθετη δαπάνη αφού οι διδακτικές ώρες καλύπτονται από το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στην σχολική μονάδα, πλην ελάχιστων ωρών των τμημάτων κατεύθυνσης που καλύπτονται ως συμπλήρωση ωραρίου από εκπαιδευτικούς των όμορων σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
Ολοκληρώνοντας το σκεπτικό της εισήγησης μου και στην βάση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση κατάργησης των εν λόγω τάξεων και θα συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η μόρφωση είναι συνταγματικό δικαίωμα και επιτυγχάνεται με την ενίσχυση, την στελέχωση, την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και όχι με καταργήσεις ,συγχωνεύσεις και υποχρηματοδοτήσεις

Παναγιώτου Κων/νος : Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το κράτος συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στις Δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής μας που συνεχώς συρρικνώνονται. Είμαστε αντίθετοι με την εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Β’Θμιας Εκπ/σης Εύβοιας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Στα πλαίσια του μνημονίου και της κατάργησης των προσλήψεων καθηγητών αλλά και άλλων δημόσιων υπαλλήλων είναι και προτεινόμενη κατάργηση των Λυκειακών τάξεων της Αγίας Άννας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό και καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να αγωνιστούν μαζί μας ώστε να μην περάσει και αυτό το αντιλαϊκό μέτρο που σκοπεύει στην υποβάθμιση της παιδείας του Ελληνικού λαού.


Οι προέδροι των Τοπικών συμβουλίων Κερασιάς , Κοτσικιάς και Αχλαδίου, τόνισαν την εξαιρετικά δύσκολη μετακίνηση από τα χωριά τους των μαθητών και την άδικη συμπεριφορά προς αυτούς αφού δεν θα έχουν τις ίδιες συνθήκες για την φοίτηση τους, γιατί θα χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον δύο ώρες για να μπορούν να μετακινηθούν  προς και από το πλησιέστερο Λύκειο που είναι του Μαντουδίου


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.