powered by Surfing Waves

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις και κίνητρα, καθώς και δυνατότητα επιχορήγησης από επιδοτούμενα προγράμματα, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 και προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ, χαρακτηρίζουν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.).


Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του. Θεσπίστηκε με το Νόμο 4019 «Κοινωνική Οικονομία καιΚοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 216 στις 30/09/2011, και αποτελεί εταιρική μορφή ήδη γνωστή σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η νέα αυτή νομική μορφή επιδιώκει να καλύψει κενά της αγοράς στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, συνήθως κοινωνικού χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. εντάσσονται στα θεματικά πεδία περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού. Η καθιέρωσή τους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση του γεωγραφικού και κοινωνικού αποκλεισμού, στην αύξηση της απασχόλησης και στην τοπική ανάπτυξη.
Παράδειγμα Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης

Ήδη έχουν συσταθεί εταιρίες με τη μορφή της Κοιν.Σ.Επ. Παράδειγμα αποτελεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ζαγκλιβερίου «Σοδειά» (τηλ. 2310764846, Ά Πάροδος Ν.Μοναστηρίου 5, 563 34 Θεσσαλονίκη), με ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Πατερνά. Η βασική δραστηριότητα της επιχείρησης είναι η επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.


Στόχος της είναι η ενίσχυση των προϊόντων της πρωτογενής παραγωγής με μεταποιητικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία στο τελικό προϊόν και η προώθηση τους κυρίως σε αγορές του εξωτερικού. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ανοίξει νέους ορίζοντες για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Επιχείρησης

Η Κοιν.Σ.Επ. έχει ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την κοινωνική ωφέλεια, μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Δίνει προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και όχι στη συσσώρευση κεφαλαίου. Κατά τη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, εφαρμόζεται η αρχή «ένα πρόσωπο – μια ψήφος», ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που κατέχει κάθε μέλος της επιχείρησης. Το κέρδος της Κοιν.Σ.Επ. προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν κυρίως το κοινωνικό συμφέρον και η διανομή του γίνεται για την εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες, οι τελευταίες μέχρι του 1/3 των μελών. Κάθε μέλος διαθέτει τουλάχιστον 1 υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα και έως 5 προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες. Μέλος μιας Κοιν.Σ.Επ. δεν μπορεί να μετέχει σε άλλη Κοιν.Σ.Επ. που έχει έδρα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και τον ίδιο καταστατικό σκοπό. Στο συγκεκριμένο τύπο επιχείρησης δεν μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε Ν.Π.Δ.Δ. που υπάγονται σε Ο.Τ.Α. με εξαίρεση τις Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης. Κάθε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής είναι υποχρεωτικά και μέλος της επιχείρησης.
Τα είδη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνοται στις εξής κατηγορίες:
Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης:Αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες πληθυσμού:
άτομα με αναπηρίες
εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα
οροθετικοί
φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι
ανήλικοι παραβάτες

Σε μια Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, 40% κατ΄ελάχιστο των εργαζομένων θα πρέπει να ανήκει στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, σε μόνιμη βάση. Για τη σύσταση απαιτούνται 7 πρόσωπα τουλάχιστον.
Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας:Αποσκοπούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως:
ηλικιωμένοι
βρέφη
παιδιά
άτομα με αναπηρίες και
άτομα με χρόνιες παθήσεις

Για τη σύσταση απαιτούνται 5 πρόσωπα τουλάχιστον.
Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού:Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως:
πολιτισμός
περιβάλλον
οικολογία
εκπαίδευση
παροχές κοινής ωφέλειας
τοπικά προϊόντα
διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων

Για τη σύσταση απαιτούνται τουλάχιστον 5 πρόσωπα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.