powered by Surfing Waves

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο για τις ρυθμίσεις δανείων των ΟΤΑ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αποπληρωμές των δανείων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περιλαμβάνουν οι διατάξεις του μεσοπρόθεσμου.

Παράταση αποπληρωμής μέχρι 8 έτη – Αιτήσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών, που παρουσιάζονται στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που έχουν ιδρύσει αυτοί, τους Συνδέσμους αυτών και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτών, από τη μείωση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, των αποδιδόμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), παρατείνεται η αποπληρωμή δανειακών συμβάσεων τους με το Τ.Π.Δ. μέχρι οκτώ έτη, με υποβολή σχετικής αίτησης, έως 31.12.2012, του οικείου νομικού προσώπου, μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του, στην οποία θα καθορίζεται επακριβώς ο επιθυμητός χρόνος της επιμήκυνσης.

Περίοδος χάριτος έως 3 έτη, με καταβολή όμως τόκων – ισχύει και για δάνεια που θα συνομολογηθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2013

Παράλληλα χορηγείται, περίοδος χάριτος διάρκειας έως τριών ετών, εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και επέρχεται, για την περίοδο αυτή, μείωση του επιτοκίου των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι υπόλοιποι όροι της ισχύουσας δανειακής σύμβασης διατηρούνται ακέραιοι σε ισχύ. Η ρύθμιση ισχύει και για τα δάνεια, που έχουν εγκριθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και θα συνομολογηθούν έως 30.6.2013.

Εξαίρεση δανείων για ισοσκέλιση προϋπολογισμών

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί στους δήμους προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ωστόσο παρατείνεται έως 30.6.2013 η προθεσμία, εντός της οποίας μπορεί να συναφθεί το σχετικό δάνειο.

Επίσης, επιμηκύνεται έως δέκα επιπλέον έτη η διάρκεια παράτασης αποπληρωμής οφειλών των δανείων των (πρώην καποδιστριακών) δήμων και κοινοτήτων.

Τέλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των ΟΤΑ και να καλυφθούν επαρκώς οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία κ.λπ.), αναστέλλεται η παρακράτηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων χορηγηθέντων δανείων από το Τ.Π.Δ. για τον μήνα Σεπτέμβριο και τα τυχόν ποσά επιστρέφονται σε αυτούς κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής τους. Τα οφειλόμενα ποσά, καθώς και οι τυχόν λοιπές ανεξόφλητες, κατά την 1.1.2013, οφειλές των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τους, των Συνδέσμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, από χορηγηθέντα δάνεια δύνανται να εξοφληθούν άτοκα, εντός του 2013, κατά μέγιστο σε ένδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 31.1.2013, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.