powered by Surfing Waves

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δίκες – εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους

Στο ένα τέταρτο του σημερινού χρόνου φιλοδοξεί να οδηγεί στο «σκαμνί» του επίορκους δημοσίους υπαλλήλους το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι οι δίκες θα πραγματοποιούνται ύστερα από 4μηνη προκαταρκτική εξέταση και αντίστοιχη ανάκριση, με ένα μόνο βούλευμα, ενώ σήμερα οι σχετικές έρευνες μπορεί να κρατούν 3-4 χρόνια ή και παραπάνω πριν παραπεμφθεί κάποιος, με συνέπεια να «τρέχει» ο χρόνος της παραγραφής.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο,
στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα (ν. 4022/11) για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου».

Στόχος είναι η νομοθετική συντόμευση των ερευνών και της παραπομπής σε δίκη θα εξαναγκάσει πιθανότατα και τους αρμόδιους υπαλλήλους να ολοκληρώνουν πολύ ταχύτερα τις ΕΔΕ, που συνήθως κρατούν για μεγάλο διάστημα χωρίς πάντως να δεσμεύεται ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής να περιμένει τα σχετικά πορίσματα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας των επίορκων (που είναι κακούργημα και απειλείται με 10ετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ), προβλέπεται πλέον παράλληλα και η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Αναμορφωμένο το νομοσχεδιο για τα ναρκωτικά

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που δεν είχε φτάσει πέρυσι στη Βουλή. Τώρα αναμορφώθηκε σε πολλά σημεία και μετατράπηκε σε νομοσχέδιο - σκούπα, με την προσθήκη ρυθμίσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος που αναμένεται να καταλήξουν πολύ σύντομα στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης. Εκτός από το θέμα των επίορκων υπαλλήλων, ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ξεχωρίζουν διατάξεις που:

-Επιβάλλουν «δίκες-εξπρές» σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.

-Ορίζουν ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

-Προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον απολυμένο. Σε αντίθεση προς τη δυσμενή για τους εργαζόμενους νομολογία που επικρατούσε πρόσφατα στον Άρειο Πάγο, τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε.

Παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή. Τα ευνοϊκά αυτά μέτρα ισχύουν και για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.