powered by Surfing Waves

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες, 2007-2013»


Tο 2012 αποτελεί το έκτο έτος υλοποίησης των  επιμέρους δράσεων του Προγράμματος, του οποίου το  Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί το εθνικό σημείο  επαφής. Οι ετήσιες προτεραιότητες του προγράμματος για το 2012 εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες:

 προώθηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη και της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της κατανόησης της ΕΕ, των αξιών της και των συνεπειών της για την καθημερινότητα των πολιτών˙

 ευαισθητοποίηση και άμεση εμπλοκή των πολιτών στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα (Στρατηγική ΕΕ2020, οικονομική διακυβέρνηση, ρόλος των νέων στην αγορά εργασίας, κλιματική αλλαγή, ειφόρος ενέργεια, μεταφορές, καινοτομία, Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη (2012).



Δράση 1 Ενεργοί Πολίτες για την Ευρώπη

Στόχος της δράσης «Ενεργοί πολίτες για την  Ευρώπη» είναι να φέρει σε επαφή άτομα από τοπικές κοινωνίες από όλη την Ευρώπη ώστε να συμμεριστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, απόψεις και αξίες, να αποκομίσουν διδάγματα από την ιστορία και να οικοδομήσουν το μέλλον  Ενθαρρύνει τις συναντήσεις, τις ανταλλαγές και τις συζητήσεις μεταξύ ευρωπαίων πολιτών από διαφορετικές χώρες μέσω των αδελφοποιήσεων  πόλεων (μέτρο 1) και των σχεδίων πολιτών και των μέτρων υποστήριξης (μέτρο 2).



Συναντήσεις Πολιτών Αδελφοποιημένων Πόλεων (Μέτρο 1.1)

Οι συναντήσεις πολιτών αφορούν στην άμεση συμμετοχή των πολιτών αδελφοποιημένων πόλεων ή πόλεων που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας της επισημοποίησης της σχέσης τους. Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται  στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων έχουν θεματικό περιεχόμενο σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Προγράμματος.

Η μέγιστη διάρκεια της συνάντησης είναι 21  ημέρες, ενώ η επιδότηση που μπορεί να δοθεί ανά σχέδιο είναι από 5.000 έως 25.000 ευρώ.



Σχέδια Πολιτών (Δράση 1 - Μέτρο 2.1) 
Στόχος του μέτρου «Σχέδια των πολιτών» είναι η  διερεύνηση καινοτόμων μεθόδων και προσεγγίσεων για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρότρυνση
του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου θα υποστηριχθούν διάφορα σχέδια διεθνικής και διατομεακής διάστασης, στα οποία συμμετέχουν άμεσα πολίτες. Δίνεται προτεραιότητα σε σχέδια που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο.

Οι στόχοι του εν λόγω μέτρου μπορούν να επιτευχθούν μέσω της σύστασης επιτροπών πολιτών οι οποίες είναι ικανές να διατυπώσουν συστάσεις και μπορούν να ενσωματωθούν στη διαδικασία χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της υλοποίησης του σχεδίου πρέπει να ενθαρρύνεται μια γνήσια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Οι συστάσεις των πολιτών που απορρέουν  από τις διαδικασίες αυτές αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή είναι διαφορετικές και προστίθενται στα είδη των συνεισφορών που λαμβάνει η Επιτροπή μέσω των συμβατικών διαύλων διαβούλευσης.

Οι αιτούντες και οι εταίροι πρέπει να είναι είτε τοπικές αρχές είτε οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Το σχέδιο πρέπει να αφορά οργανώ σεις/θεσμικά όργανα από τουλάχιστον 5 συμμετέχουσες χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον μία να είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Το σχέδιο πρέπει να αφορά τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες.

Οι προτάσεις σχεδίων πρέπει να πληρούν το κριτήριο που σχετίζεται με την ελάχιστη επιλέξιμη επιδότηση που πρόκειται να χορηγηθεί ανά σχέδιο:

 Ελάχιστη επιλέξιμη επιδότηση για ένα σχέδιο: 100.000 ευρώ.

 Μέγιστη επιλέξιμη επιδότηση για ένα σχέδιο: 250.000 ευρώ.


Μέτρα Υποστήριξης (Δράση 1- Μέτρο 2.2)

Σκοπός του μέτρου είναι η υποστήριξη δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση μακροχρόνιων εταιρικών σχέσεων και δικτύων που θα προσεγγίσουν σημαντικό αριθμό διαφορετικών ενδιαφερομένων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανταπόκριση στους στόχους του προγράμματος και μεγιστοποιώντας τον συνολικό αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Τα
μέτρα υποστήριξης αναμένεται να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που υλοποιούνται από δομές όπως πλατφόρμες και δίκτυα πουστοχεύουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση όλων των δράσεων του προγράμματος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εύρυθμη εφαρμογή του προγράμματος και διασφαλίζοντας ευρεία διεθνική κάλυψη προς όφελος των δυνητικών ενδιαφερομένων του προγράμματος μέσω των ακόλουθων τύπων δραστηριοτήτων:

 μαθήματα κατάρτισης, τα οποία επιτρέπουν στους δυνητικούς αιτούντες του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους όσον αφορά τη διαχείριση σχεδίων καλής ποιότητας,

 μαθήματα ενημέρωσης, τα οποία προωθούν το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» ή το συγκεκριμένο μέτρο του και στοχεύουν στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των υφιστάμενων και των δυνητικών ενδιαφερομένων του προγράμματος,

 δημιουργία πλατφορμών, οι οποίες διευκολύνουν την αναζήτηση εταίρων και τη δικτύωση μεταξύ υφιστάμενων και δυνητικών ενδιαφερομένων του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες».

Οι αιτούντες και οι εταίροι πρέπει να είναι είτε δημόσιες αρχές είτε μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
με νομική προσωπικότητα. Εν προκειμένω, στο εν λόγω μέτρο προκρίνονται κυρίως ομοσπονδίες/
ενώσεις τοπικών αρχών ή άλλων φορέων με ειδικές γνώσεις/πείρα σε θέματα συμμετοχής στα κοινά. Το δε σχέδιο πρέπει να αφορά οργανώσεις από τουλάχιστον 2 συμμετέχουσες χώρες, εκ των οποίων
τουλάχιστον μία να είναι κράτος μέλος της ΕΕ.


Δράση 4 Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την πλήρη εκτίμηση της σημασίας τους, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μνήμη των παραβιάσεων των αρχών αυτών από τον ναζισμό και τον σταλινισμό στην Ευρώπη. Διαφυλάσσοντας τη μνήμη των θυμάτων, διατηρώντας τους τόπους και τα αρχεία που
συνδέονται με εκτοπίσεις, οι Ευρωπαίοι θα διατηρήσουν τη μνήμη του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένων των σκοτεινών πλευρών του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί αυτό τώρα, καθώς οι μάρτυρες των γεγονότων αυτών σταδιακά χάνονται.
Ο αιτών πρέπει να είναι:
 ΜΚΟ
 Ενώσεις επιζώντων.
 Νομικές οντότητες που διαχειρίζονται τη μνήμη.
 Μουσεία.
 Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.
 Ομοσπονδίες γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Το σχέδιο πρέπει να αφορά οργανώσεις από μία (1)

επιλέξιμη χώρα του προγράμματος. Οι προτάσεις σχεδίων πρέπει να πληρούν το κριτήριο που
σχετίζεται με την ελάχιστη επιλέξιμη επιδότηση που πρόκειται να χορηγηθεί ανά σχέδιο:

 Ελάχιστη επιλέξιμη επιδότηση για ένα σχέδιο: 10.000 ευρώ.
 Μέγιστη επιλέξιμη επιδότηση για ένα σχέδιο: 55.000 ευρώ.
Προθεσμία: 1 Ιουνίου 2012
Πληροφορίες:
Υπουργείο Εσωτερικών Διεύθυνση Αναπτυξιακών
Προγραμμάτων & Διεθνών Οργανισμών
Εθνικό σημείο επαφής: Αντώνης Καρβούνης
Τηλ: 210 3744735
Φαξ: 210 3744713
E-mail: a.karvounis@ypes.gr
Ιστοσελίδα: http://www.ypes.gr/el/Regions/EgyklioiApofaseisSyxneserothseis/InternationalCooperations/



EACEA_2008_0185_EL

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.