powered by Surfing Waves

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Το Υπουργείο Εσωτερικό απέστειλε στις Περιφέρειες μια επείγουσα εγκύκλιο με τίτλο "Διατάξεις για Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων" διευκρινίζει την σύσταση Περιφερειακών Συνδέσμων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την σιαδικασία συγχώνευσης φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σε κάθε σύνδεσμο, μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι των διαχειριστικών ενοτήτων της οικείας περιφέρειας

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ηταν υποχρεωμένη σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του ν.4071/2012 να είχε εκδώσει εως την 11η Μαίου 2012 απόφαση για την σύσταση του «Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας» στον οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι των διαχειριστικών ενοτήτων της περιφέρειαςΣ.Ε. και δεδομένης της άμεσης εκπροσώπησής τους πρόκειται ευθέως για αναγκαστική συμμετοχή όλων των συνδέσμων της περιφέρειας Σ.Ε..

Ο σκοπός του περιφερειακού συνδέσμου είναι «η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και ειδικότερα η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων αυτού για τη προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής του αρμοδιότητας σύμφωνα και με την ΚΥΑ 2527/2009 (Α΄83).»

Από την ημερομηνία της δημοσίευσης της παραπάνω απόφασης τα δημοτικά συμβούλια των 25 δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν υποχρέωση να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θα έχει 54 μέλη. Ο δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννα σύμφωνα με το πληθυσμο του ειναι υποχρεωμένος να στείλει 2 αντιπροσώπους .

Τρείς είναι οι τωρινοί αντιπρόσωποι του Δήμου στον Φο.Δ.Σ.Α Βορείου Ευβοίας που πρόκειται να συγχωνευθεί στον σύνδεσμο  είναι:
1.Ανέστης Ψαρρός ,Δήμαρχο, με αναπληρωτή του τον Κατζούρα Ιωάννη
2. Στεργίου Ιωάννης με αναπληρωτή του τον κ. Μουστάκα Νικόλαο
3. Κομποθανάσης Χρήστος (παράταξη μειοψηφίας) με αναπληρωτή του τον κ. Κατσούρα Δημήτριο.

Τα 54 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του συνδέσμου για την εκλογή του οποίου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου, δηλαδή 28 ψήφοι.
Άλλο όργανο του συνδέσμου είναι η εκτελεστική επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του συνδέσμου και έξι μέλη που εκλέγονται με τέσσερα αναπληρωματικά μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου με την απόλυτη πλειοψηφία για θητεία ίση με τη δημοτική περίοδο.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ορίζεται στους έξι (6) μήνες από την δημοσίευση της Απόφασης σύστασης του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ, δηλαδή έξι μήνες από την 11η Μαίου 2012, περίπου έως και τον Νοέμβριο του 2012. Στο διάστημα αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ και η παραχώρηση των εγκαταστάσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους μέλη του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ που έχουν στην κυριότητά τους εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του ν.4071/2012 καταστρώνεται η διαδικασία μετατροπής ενός περιφερειακού διαδημοτικού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ σε ανώνυμη εταιρία του άρθρου 265 του ν.3463/2006 (Ανώνυμες Εταιρίες Ο.Τ.Α.). Προυπόθεση είναι να το αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων- μελών του συνδέσμου που παράγουν περισσότερα από το 60% της ποσότητας των παραγομένων απορριμμάτων στο σύνολο της περιφέρειας. Κάθε δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λάβει την απόφαση αυτή με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Η ανώνυμη εταιρία διαδέχεται τον σύνδεσμο σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.